Xà lơ là gì? Ăn nói xà lơ bắt nguồn từ đâu?

Rate this post

Çfarë marule?

Çfarë është marule? Si të flasim aktualisht është një frazë e stuhishme në rrjetet sociale, veçanërisht në Facebook dhe TikTok sot, kjo thënie përdoret nga shumë përdorues të Facebook në shumë nga videoklipet e tyre. Fjala lulelakër është regjistruar saktë si sherebelë dhe e ka shqiptimin e plotë të pasaktë. Në dialektin vendas, false do të thotë të thuash diçka që është 100% e gabuar, aspak e vërtetë. Pra belbëzimi është kampi i shëndoshë i keqinterpretimit. Sfidimi është një fjalë që përdoret për të përshkruar një person që tha me nxitim të gabuarën pa e pasur qëllimin, një hetim i plotë pa e ditur se ai tha se ishte krejtësisht i gabuar. Këto thënie ndonjëherë janë të pasakta, nuk përputhen me zakonet dhe traditat e shkëlqyera, duke shkaktuar kundërshtime te dëgjuesit.

Të ngrënit me lulelakër është pikërisht shprehja “sal” apo edhe e shqiptuar siç duhet “Saile”. Kjo është një fjalë lokale për njerëzit që thonë diçka 100% të gabuar. Ekuivalenti i fjalëve të atij personi është krejtësisht i rremë, nuk ka vlerë. Pra, zhargon është një mënyrë zhargon për të thënë fjalën sloppy.

Përcaktimi i kuptimit fillestar të frazës do t’ju ndihmojë të kuptoni se për çfarë është biseda. Në përgjithësi, kjo është një frazë që i referohet njerëzve që nuk janë të fokusuar në atë që do të thonë. Ata nuk u konsultuan me kujdes, nuk e kuptuan problemin, por nxituan dhe shpejt flisnin. Kjo i bën fjalët krejtësisht të gabuara dhe e bën kundërshtarin të mos ndihet rehat.

Çfarë marule?
Çfarë marule?

Nga vjen lulelakra e bardhë?

Origjina e shprehjes lulelakër vjen nga një video origjinale indiane. Në të, një nënë e re me një biznes në internet po transmeton drejtpërdrejt me vajzën e saj. Kur dëgjoi të bijën të thoshte fjalë të pafajshme dhe të gabuara, nëna në video tha menjëherë: “Fol”.

Por është edhe nga pafajësia dhe ndershmëria e personazheve në video që i bën shikuesit të qeshin dhe të ndihen mjaft qesharak. Atëherë çfarë është kjo frazë e përhapur nëpër rrjetet sociale.

Thënia “Le të flasim” vjen nga një video në tiktok. Në video, kur nëna e tij po transmetonte live duke shitur solucione për higjienën femërore dhe ishte e zënë duke dalë për 1-2 minuta, një djalë rreth 6-8 vjeç hyri në transmetim të drejtpërdrejtë për nënën e tij dhe tha një fjali që tronditi ata që shikonin videon. Të gjithë duhej të qeshnin “Ky është ujë për të larë hambarin”. Nëna kur e dëgjoi këtë, vrapoi me shpejtësi dhe i tha fëmijës: “Çfarë marrëzie po flet, po thua marrëzi?”

READ  CEO 'mất tích', đội tuyển Valorant buộc phải tuyên bố giải thể

Çfarë do të thotë lakër turshi?
Çfarë do të thotë lakër turshi?

Si të komunikoni siç duhet pa u shpifur

Në komunikimin e përditshëm, lips do të shkaktojë humbje të simpatisë me ata përreth. Prandaj, çdo person duhet të mësojë se si të komunikojë siç duhet në mënyrë që të mos bjerë në këtë situatë të vështirë.

Kuptoni se si të dëgjoni

Të dëgjuarit është një nga aftësitë e rëndësishme në komunikimin e përditshëm. Dëgjimi tregon respekt për palën tjetër. Gjithashtu e bën më të lehtë për ju të kuptoni thelbin e historisë së tyre. Që andej, di të marrësh parasysh dhe t’i përgjigjesh saktë asaj që duhet thënë, duke shmangur situatën “ai tha pulë, ajo tha rosë”.

Eksploroni më shumë: Formulari X06: Raport për humbjen e kartës ABTC në vend

Akti i të dëgjuarit është një faktor që i bën njerëzit më të hapur për të ndarë histori me njëri-tjetrin. Të kuptuarit se si të dëgjoni gjithashtu ju ndihmon të fitoni pikë në sytë e atyre që ju rrethojnë.

Flisni me fokusin e duhur për të shmangur rrethrrotullimet

Kur ju bëni një pyetje, përpiquni t’i përgjigjeni drejtpërdrejt, drejt e në pikën kryesore. Shmangni të folurit në mënyrë të rrumbullakët sepse kjo do ta bëjë dëgjuesin të mos e kuptojë thelbin e çështjes. Ju mund ta praktikoni këtë duke pushuar për disa sekonda për të menduar për përgjigjen tuaj përpara se të flisni. Përcaktimi i asaj që dëshironi të thoni që në fillim do t’ju ndihmojë të merrni kontrollin e historisë.

Komunikim i qartë dhe koherent

Bëni një bisedë të qartë dhe koherente, duke shmangur belbëzimin. Gjithashtu përmirëson ndjeshëm aftësitë e të folurit me kalimin e kohës. Në përgjithësi, përqendrohuni në të folurit e një teme ngadalë dhe mendoni me kujdes përpara se të flisni. Në të njëjtën kohë, të dish se si të zgjedhësh fjalët dhe frazat e duhura në disa situata do të ndihmojë në rritjen e bindjes së fjalëve tuaja.

Shmangni zhurmën

Një fjali humbet peshë nëse ka shumë fjalë të tepërta si “uh, um, eh”. Shfaqja e këtyre fjalëve tregon gjithashtu se jeni nervoz dhe nervoz. Në veçanti, ju do të humbni pikë seriozisht nëse lejoni që kjo të ndodhë në leksionet ose prezantimet tuaja.

Në thelb, duke thënë fjalë të tepërta si “um, po” tregon se nuk jeni profesionist. Prandaj, duhet të praktikoni shmangien e gumëzhitjes, mendoni mirë përpara se të flisni në mënyrë që situata e sikletshme e mësipërme të mos ndodhë. Në të njëjtën kohë, të paturit e një bisede të qartë dhe koherente gjithashtu ndihmon në rrënjosjen e besimit tek ju dhe e bën më të lehtë për të bindur njerëzit.

READ  Mua mướp nên chọn quả vỏ xanh đậm hay nhạt?

Kuptoni fuqinë e një buzëqeshje

Buzëqeshja është gjithmonë sekreti në komunikim, duke ngjallur forcë, besim dhe duke i bërë fjalët tuaja më bindëse. Ky veprim tregon gjithashtu çiltërsi, miqësi dhe e bën më të lehtë për personin tjetër që të hapet dhe t’ju dëgjojë. Prandaj, mbani gjithmonë një buzëqeshje të moderuar në buzët tuaja kur bisedoni me të tjerët.

Përdorni kontaktin me sy

Të parët tanë kanë thënë: “Sytë janë dritaret e shpirtit”. Prandaj, kontakti me sy është një aftësi po aq e rëndësishme sa komunikimi verbal. Shumë njerëz mendojnë se goja mund të gënjejë, por sytë jo. Prandaj, njerëzit që shpesh i shmangin sytë kur flasin, shpesh e bëjnë personin tjetër të mendojë se po thotë gjëra të pakuptimta. Duke ulur kështu peshën e fjalëve që prekin kundërshtarin.

Eksploroni më shumë: Kontratat për shitjen e shtëpive ekzistuese dhe punimet e ndërtimit

Përdorni gjuhën e mirë të trupit

Gjuha e trupit është një nga aftësitë më të përfolura të komunikimit. Shumë studime tregojnë se në procesin e komunikimit, 90% e njerëzve përdorin joverbale. Pjesë të trupit irritues potencialisht kimikisht. Kjo ju bën më të sigurt kur komunikoni. Ajo gjithashtu ka një ndikim të madh në audiencë.

Krijoni intimitet kur bisedoni

Ndërveprimet reciproke në procesin e komunikimit do ta ndihmojnë bisedën të bëhet më komode. Kjo e ndihmon personin tjetër të ndjekë historinë tuaj më natyrshëm në vend që ta detyrojë atë.

Kujdesi për ndjenjat e njerëzve të tjerë

Një nga aftësitë kryesore për të shmangur muhabetin është të kujdeseni për ndjenjat e njerëzve të tjerë. Nëse jeni të interesuar vetëm për atë që thuhet, atëherë ky është një komunikim i dështuar. Jini gjithmonë të vëmendshëm ndaj ndjenjave të tjetrit. Nëse personi tjetër është ende duke dëgjuar dhe vazhdon, ju mund të vazhdoni bisedën. Por nëse duken apatikë dhe të painteresuar, drejtojeni bisedën në një drejtim tjetër në mënyrë që të dyja palët të jenë rehat.

Sekreti për të shmangur blasfeminë

Buzëqeshni kur përshëndetni dikë. Kur takoni ose përshëndetni dikë për herë të parë, jepini atij një buzëqeshje të ngrohtë. Buzëqeshja tregon se jeni në humor të mirë dhe jeni të lumtur t’i shihni. Ndihmon për të krijuar miqësi që në fillim, sepse një buzëqeshje është përshtypja e parë që njerëzit zakonisht bëjnë kur takojnë dikë.

Bëni kontakt me sy nëse është e përshtatshme nga ana kulturore. Kur flisni me dikë, shikojeni në sy më shumë se gjysmën e kohës që flisni. Mbajtja e kontaktit me sy tregon se po i kushtoni vëmendje. Megjithatë, shikimi i tyre mund të shihet si frikësues dhe i vrazhdë. [3] Ndaloni të bëni kontakt me sy herë pas here për të shmangur shikimin

Eksploroni më shumë: Seti i pyetjeve të Nghe Një konkurs mësimor në internet i shërbimit publik 2022
READ  GPA là gì? Ý nghĩa của GPA?

Thuaj të lutem dhe faleminderit. Kur i kërkoni dikujt të bëjë diçka për ju, gjithmonë thuaj ‘të lutem’. Pasi dikush bën diçka për ty, thuaj gjithmonë ‘faleminderit’. Lërini të tjerët të kuptojnë se ju vlerësoni dhe vlerësoni kontributet e tyre

Pëshpëritje. Në vend që të hidheni menjëherë në punë ose në një diskutim serioz me dikë, fillimisht bëni një bisedë të vogël. Diskutoni ditën e tyre, fëmijët e tyre ose ushqimin e mrekullueshëm tajlandez që kishin për drekë. Flisni për filmat ose shfaqjet që keni parë së fundmi ose librat që po lexoni.

Përgëzoni të tjerët për suksesin e tyre. Kur të tjerët bëjnë mirë, lëvdojini ata. Nëse shihni dikë që njihni në dyqan ushqimor që sapo është diplomuar, është martuar ose ka marrë një promovim, përgëzojeni. Dështimi për ta bërë këtë mund të konsiderohet i pasjellshëm.

Shmangni betimin në shoqëri të sjellshme. Disa njerëz përdorin fjalë sharje në shtëpi ose me miqtë. Nëse jeni në një kishë, shkollë, mjedis profesional ose rreth njerëzve që nuk i njihni mirë, mbajeni gjuhën tuaj në moderim.

Shmangni thashethemet. Ndërsa mund të jetë joshëse të flisni për njerëzit që njihni, shmangni ta bëni këtë. Një person i sjellshëm nuk përhap informacione që nënçmojnë një person tjetër, pavarësisht nëse janë të vërteta apo jo. Nëse të tjerët po bëjnë thashetheme rreth jush, ndryshoni temën.

Identifikoni temat e papërshtatshme. Disa tema të bisedës mund t’i bëjnë njerëzit të ndihen rehat ose të pakëndshëm, dhe ju rrezikoni të lëndoni ndjenjat e njerëzve të tjerë nëse pa dashje bëni vërejtje të pandjeshme. Ndërsa ndonjëherë mund ta diskutojnë atë me miqtë e ngushtë, ata shpesh janë të papërshtatshëm në biseda të sjellshme ose kur njohin dikë. Mundohuni ta drejtoni bisedën në zona të këndshme ose të paktën të sjellshme dhe shmangni shkaktimin e fërkimit në kontekste të sjellshme.

Më falni kur bëni një gabim. Të gjithë bëjnë gabime shoqërore herë pas here, pavarësisht sa mundohen. Kur bëni një gabim, kërkoni falje sinqerisht dhe menjëherë. Tregoni se ju vjen keq dhe bëni plane për të shmangur sjelljen në të ardhmen.

*********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/xa-lo-la-gian-noi-xa-lo-bat-nguon-tu-dau/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Xà lơ là gì? Ăn nói xà lơ bắt nguồn từ đâu? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *