Water hammer là gì? Búa nước là gì?

Rate this post

Çfarë është çekiç uji?

Çekiçi i ujit ose çekiçi uji ndodh kur rrjedha e ujit ndalet papritur. Në pikën ku uji është i bllokuar krijohet një presion i jashtëzakonshëm. Është si digat që lëshojnë ujë kur vjen përmbytja, sepse nëse nuk lirohet, presioni shumë i fortë i ujit do ta thyejë digën.

Për sistemin e avullit në impiant, çekiçi uji ndodh kur kurthi i avullit nuk funksionon siç është projektuar, si p.sh. mungesa e shkarkimit të kondensatës, instalimi i kundërt. Uji në tub lëviz me shpejtësi të lartë në tub, gjë që çon lehtësisht në fenomenin e çekiçit të ujit. Përveç presionit të ujit, tubacioni i nënshtrohet edhe presionit të lartë të avullit. Janë këto gjëra që kanë bërë jehonë me rrezikun shumë të lartë të këputjes së tubacionit të avullit.

Filloni me një rrjedhë të qëndrueshme uji që rrjedh nëpër tub. Më pas u bllokua papritmas, por uji ende ndiqte inercinë që rridhte në tub. Është kjo që krijon një forcë të njohur si valë goditëse. Në sistemet e tubacioneve industriale, ky fenomen mund të shkaktojë një zhurmë të fortë në tubacion, si p.sh. një tingull çekiçi. Rezultati i këtij fenomeni mund të shkaktojë këputje të tubacionit nëse presioni është mjaft i madh.

Uji Hammer- Uji Hammer
Uji Hammer- Uji Hammer

Rreziku i çekiçit të ujit

Kur avulli futet për herë të parë në sistemin e shpërndarjes ose përdoret pajisja, do të dëgjohet një tingull i ulët ose ndoshta më i fortë. Shumica e operatorëve të sistemit steam kanë përvojë me këtë.

Kur presioni në tubacion ndryshon papritmas mbi 10 MPa (100 bar), do të ndodhë një çekiç me avull, i cili mund të dëmtojë tubacionin, pajisjet e avullit dhe madje edhe valvulën e avullit në tubacion.

Thyerja ose rrjedhja nga çekiçi me avull do të shkaktojë humbje të nxehtësisë dhe madje vdekje të operatorit. Me ujë, ekziston një valvul çekiç uji që përdoret për të thithur goditjet e shkaktuara nga uji, por me avull të nxehtë, nuk ka asnjë udhëzim apo dokument për këtë.

Si të njohim çekiçin e ujit

Normalisht, kur lëngu në sistem përshpejtohet ose ngadalësohet, presioni në mënyrë të pashmangshme do të rritet. Shkaku i këtij fenomeni është për shkak të një ndryshimi në gjendjen e valvulës ose pompës.

READ  Làm quen với giao diện word 2019

Normalisht, ky presion nuk është i madh, raporti i presionit do të ndryshojë, kështu që ne nuk zbulojmë fenomenin e çekiçit të ujit.

Në sistemet e mëdha, presioni i krijuar është më shumë se dhjetë bare, forca që vepron në raft është ton ose më shumë, ne mund të zbulojmë çekiçin e ujit përmes lëvizjes së tubacionit ose përmes zhurmës dhe goditjes. Fenomeni i çekiçit të ujit, nëse është serioz, do të ketë pasoja jashtëzakonisht të rënda.

Eksploroni më shumë: Mënyrat për të marrë pamje nga ekrani në Windows 11

Në fabrika, nëse sistemi i tubacioneve ka karakteristika dhe veti që mund të shkaktojnë çekiç uji, për shembull tubacionet e transportit kimik, ai zakonisht analizohet duke përdorur softuer specifik kompjuterik. Çekiçi i ujit mund të zbulohet përmes hapjes së papritur të njërës prej valvulave të lehtësimit të presionit.

Me zhvillimin e fuqishëm të shkencës dhe teknologjisë, me anë të programeve kompjuterike, njerëzit do të modelojnë lehtësisht sistemin e tubacionit. Dhe zbulohen çdo rrezik që çon në çekiç uji. Ajo që kanë nevojë ndërmarrjet dhe fabrikat është një sistem kompjuterik efikas që mund të llogarisë hipotezat për të zbuluar këtë fenomen.

Çfarë e shkakton çekiçin e ujit në tubacione?

Fenomeni i goditjes hidraulike në sistemet e rikuperimit të avullit dhe kondensatës ndahet përgjithësisht në dy lloje:

Për shkak të kondensimit me shpejtësi të lartë

Transferimi i nxehtësisë në tubacione do të ndikohet nga humbja e nxehtësisë dhe kondensata. Kondensata shtyhet jashtë nga presioni i avullit të nxehtë dhe krijon valë.

Në tubacion, formohen gropa të mëdha kondensate dhe kur lëviz me shpejtësi të lartë në pozicione të lakuara ose takohen valvulat, është e lehtë të shkaktohet çekiç uji.

Për shkak të kondensimit të papritur të ujit, linjat e kondensatës përplasen

Dëmtimi i ujit në këtë linjë ndodh në sistemet e rikuperimit të kondensatës, mund të ndodhë gjithashtu në sistemet e shpërndarjes së avullit dhe përdoruesit e avullit kur kondensata nuk kullohet shpejt.

Kur avulli humbet nxehtësinë, formon një kondensatë, e cila ka një vëllim specifik 1000 herë më pak se ai i avullit. Pra, kur avulli takohet me kondensat dhe krijon kondensatë, vëllimi i avullit zvogëlohet menjëherë. Hapësira e avullit pushtohet gradualisht nga kondensata dhe rrjedhat e kondensatës përplasen duke krijuar një çekiç uji.

Si të rregulloni çekiçin e ujit

Në pikat e kryqëzimit të tubacioneve të avullit, rekomandohet instalimi i tubave të kolektorit të nxehtësisë në mënyrë që kondensata brenda të rikuperohet dhe të shkarkohet në pjesën e jashtme.

Instaloni një kurth avulli për tubacionin kryesor siç është përshkruar çdo 30-50 m, instaloni një kurth avulli për të shkarkuar kondensimin në pjesën e jashtme.

Eksploroni më shumë: Pse oqeani është blu?
READ  Vòng loại cuối cùng khu vực Châu Á Thái Bình Dương khuôn khổ VCT: Lịch thi đấu, kết quả và các đội tham dự

Çfarë është një valvul çekiç uji?

Valvula e çekiçit të ujit, e njohur gjithashtu si valvula kundër përplasjes, emri në anglisht është Water Hammer Arrister, kjo është një valvul industriale. Funksioni i tij kryesor është t’i rezistojë fenomenit të çekiçit të ujit. Përveç kësaj, ai gjithashtu merr pjesë në reduktimin e zhurmës, si dhe dridhjet e sistemit të tubacionit gjatë punës. Valvula do të ndihmojë në shmangien e fenomenit të presionit që shkakton spërkatje uji gjatë mbylljes së valvulës njëkahëshe. Në disa sisteme, çekiçi kundër ujit gjithashtu ndihmon në thithjen e forcave të krijuara nga lëngu i kthimit kur pompa fiket papritur.

Ndërtimi i valvulës çekiç kundër ujit

Një valvul i plotë çekiç i papërshkueshëm nga uji do të ketë shumë pjesë të tilla si:

+ Trupi i valvulës: Materiali i trupit të valvulës është zakonisht prej gize duktile, kështu që mund të përdoret për sistemet e ujit të pastër.

+ Diafragma: Membrana e valvulës është prej gome, kështu që është elastike dhe elastike për të ndihmuar në mbylljen për të shmangur rrjedhjen e ujit.

+ Dy valvola gjilpërash.

+ Filtri vetëshkarkues: Kjo pjesë ndihmon në çlirimin e presionit të ujit përmes valvulës.

+ 2 vida për rregullimin e presionit.

+ 2 navigatorë me dy drejtime.

Parimi i funksionimit të valvulës kundër përplasjes

Funksionimi i valvulës kundër përplasjes formohet në parimin që presioni i tubacionit kryesor kontrollohet nga montimi i valvulës së kontrollit që ne shpesh e quajmë pilot. Në këtë montim do të ketë një diafragmë me një susta kontrolli.

Nëse e hapni valvulën ngadalë për të shmangur presionin kur presioni në tubacionin kryesor bie rreth 1 bar ose 10 metra nga presioni normal i punës, së pari duhet të instalohet njësia e kontrollit të presionit të ulët.

Njësia e kontrollit të presionit të lartë do të instalohet përpara hapjes së valvulës për të parandaluar goditjen e ujit nëse presioni në tubacionin kryesor rritet rreth 1 bar ose 10 m më i lartë se normalja.

Valvula e çekiçit të ujit mbyllet vetëm kur presioni i tubacionit kryesor bie ose ngrihet mbi nivelin e caktuar. Valvula e çekiçit të ujit do të hapet automatikisht kur presioni është në gjendje normale.

Më e thjeshtë: Kur ka një rënie presioni në tubacionin kryesor, valvula e çekiçit të ujit do të hapet, kështu që kur vala e presionit të kthehet në valvul, valvula do të hapet dhe do të lëshohet për të ulur presionin shpejt, kështu që ndikimi i kësaj vale zvogëlohet. . shkojnë në mënyrë të konsiderueshme.

Eksploroni më shumë: Kush është idhulli i Huong Giang? Biografia, karriera dhe jeta private e mbretëreshave të bukurisë, këngëtareve

Aplikimi i valvulës së çekiçit të ujit

Sot, Water Hammer Arister ka filluar të bëhet më i popullarizuar kur përdoret për tubacionet e ujësjellësit urban, ndërtesat e banimit, ndërtesat e larta. Disa lloje të valvulave kundër përplasjes janë instaluar edhe në sistemet e mbrojtjes nga zjarri në spitale, shkolla, qendra tregtare ose fabrika dhe fabrika.

READ  Nhà hàng Thiết Mộc Lan Biên Hòa

Ky lloj valvule, nëse instalohet në kthesa, kthesa ose vende ku kërkohet degëzim nga horizontali në vertikal, do të arrijë efikasitetin më të lartë.

Cila është struktura e valvulës së çekiçit të ujit?

Struktura e trupit të valvulës së çekiçit të ujit është prej çeliku SS400 dhe është ngjitur në tubacion përmes fllanxhave standarde JIS10K, JIS20K. Por tani, për shkak se fllanxha e zakonshme është JIS 10k, shumica e fllanxhave në treg përdorin llojin 10k. Sistemi i sustave përdoret për të thithur grumbullin e shtypur.

Zakonisht, çdo projekt gjithashtu instalon vetëm 1 ose 2 valvola çekiç uji për të garantuar sigurinë e sistemit tuaj të tubacionit. Qëllimi i thjeshtë i çekiçit të ujit është thjesht të mbulojë tubin si dhe të shmangë fenomenin e presionit të ujit që godet tubin duke shkaktuar plasjen e tubit.

Si të rregulloni çekiçin e ujit
Si të rregulloni çekiçin e ujit

Si të instaloni valvulën e papërshkueshme nga uji dhe

Instalimi i valvulës kundër goditjes gjithashtu duhet të kryhet me kujdes nga inxhinierët dhe duhet t’i kushtojë vëmendje sa vijon:

+ Pastroni tubacionin e lëngut për të hequr objektet e huaja ose papastërtitë e mbërthyera brenda murit të tubit për të shmangur bllokimin që ndikon në funksionimin e qëndrueshëm të valvulës.

+ Shikoni me kujdes shigjetën në kapakun e valvulës dhe instaloni atë në drejtim të shigjetës. Ky është drejtimi i ujit.

+ Për rezultate më të mira, instaloni një valvul të portës prapa valvulës së çekiçit të ujit.

Valvula me dy drejtime hapet dhe mbyllet në mënyrë fleksibël për të kontrolluar rrjedhën e ujit përmes valvulës.

+ Rekomandohet të lidhni portën e sinjalit të valvulës kundër përplasjes me tubacionin në mënyrë që distanca me valvulën kundër përplasjes përpara të jetë rreth 2 m.

+ Para se të përdorni valvulën, duhet të kontrolloni sistemin një herë, kontrolloni lidhjet për t’u siguruar që të jenë të ngushta, pa rrjedhje.

+ Mbyllni furnizimin me ujë në valvulën e çekiçit të ujit.

+ Për tubacionet pa ujë, duhen një numër i caktuar ditësh për të nxjerrë ajrin në tubacion.

+ Tubacioni kryesor nuk duhet të ketë gaz dhe duhet të jetë gjithmonë i mbushur me ujë.

*********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/water-hammer-la-gi-bua-nuoc-la-gi/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Water hammer là gì? Búa nước là gì? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *