Virus máy tính là gì? Cách bảo vệ máy tính khỏi virus

Rate this post

Viruset kompjuterike janë një koncept i njohur, nuk është thjesht i bezdisshëm sepse jo vetëm që ju prekin kur depërtojnë me sukses në kompjuterin tuaj, por gjithashtu shfaqen shpesh dhe kanë aftësinë për t’u përhapur. shpejt përmes rrjetit, duke infektuar kompjuterë të tjerë dhe duke bërë kërdi sapo të kenë mundësi. Artikulli i mëposhtëm ndahet nga Shkolla e Mesme Le Hong Phong për të talentuarit për ju Çfarë është një virus kompjuterik? Si ta mbroni kompjuterin tuaj nga virusetju lutem referojuni.

Çfarë është një virus kompjuterik?

Një virus kompjuterik është një pjesë e kodit të ngulitur në një program legjitim dhe të krijuar me aftësinë për t’u vetë-përsëritur për të infektuar programe të tjera në kompjuter. Ashtu si njerëzit që kapin një ftohje ose grip, ai mund të qëndrojë i fjetur në sistem dhe të aktivizohet kur nuk e prisni.

Viruset kompjuterike - Foto 01

Viruset kompjuterike u zhvilluan për t’u përhapur nga një server në tjetrin. Me zhvillimin e teknologjisë, ka shumë mënyra që viruset të përhapen në kompjuterin tuaj. Viruset mund të ‘fshehin’ brenda bashkëngjitjeve të postës elektronike, çdo shkarkim, softuer ose lidhje të pasigurta.

Pas infiltrimit të suksesshëm të kompjuterit tuaj, këta viruse mund të vjedhin të dhëna të tilla si fjalëkalimet, të depërtojnë në llogaritë tuaja të mediave sociale ose në llogaritë bankare në internet dhe madje të fshijnë të gjitha të dhënat tuaja. juaj.

Aktualisht, sistemi operativ Windows ka një numër shumë të madh përdoruesish, ndaj duket qartë se ai është në krye të listës së sistemeve operative të infektuara me viruse.

Karakteristikat e viruseve kompjuterike dhe mënyra më e mirë për t'i parandaluar ato

Viruset që çdo përdorues mund të hasë gjatë përdorimit të një kompjuteri:

 • Rrëmbyesi i viruseve kompjuterike (i specializuar në sulmet e shfletuesit): Një virus i zakonshëm sepse shpesh fshihet në skedarët e të dhënave të shkarkuara falas nga përdoruesit.
 • Makro Virus (Përhapja e Skedarit): Viruset shpesh fshihen në skedarë ose skedarë që mbështesin programet makro.
 • Virus i shumë personaliteteve: Shumica e aktiviteteve të këtij virusi do të varen nga sistemi operativ që përdor përdoruesi, dhe ata kanë aftësinë të përhapen në mënyra të ndryshme dhe të hasin shumë vështirësi.
 • Virusi i Skriptimit (Virus Ueb): Një lloj që shfaqet në programet që përdoren për të shfaqur çdo faqe interneti që përdor përdoruesi.
 • Virusi i kujtesës: Kur të hasni këtë virus, do të jetë shumë e vështirë për ta rregulluar dhe nëse e rregulloni, të dhënat tuaja janë prekur relativisht.
 • Viruset infektojnë skedarët: Ky është një virus kompjuterik që i bashkëngjitet një programi të ekzekutueshëm (Programi i ekzekutueshëm). Njihet gjithashtu si një virus parazitar me aftësinë për të infektuar skedarë të formatit “.exe” ose “.com”. Disa softuer të infektuar me këtë virus kompjuterik mund të mbishkruajnë të dhënat ose të korruptojnë formatin e diskut.
 • Virusi i sektorit të nisjes: Ky virus zakonisht zbulohet brenda një hard disk të jashtëm ose USB. Nëse kompjuteri juaj është i infektuar me një virus, ju mund të humbni kontrollin e kompjuterit tuaj.
 • Viruset polimorfike: Ky është një virus që ka aftësinë të shmangë programet antivirus sepse mund të ndryshojë kodin e tij sa herë që akseson një skedar të infektuar.
 • Virusi rezident: Ky virus do të vetë-strehohet në kujtesën e kompjuterit. Kjo e lejon atë të infektojë skedarë të tjerë në kompjuterin tuaj. Ky virus gjithashtu mund të ndërhyjë në sistemin operativ të kompjuterit duke shkaktuar gabime kur nisni programe ose skedarë.
Eksploroni më shumë: Udhëzime për vendosjen e fjalëkalimit për aplikacionin zalo në iphone, android
READ  31/10 là ngày gì? – THPT Lê Hồng Phong

Emri i virusit jashtëzakonisht i rrezikshëm

 • Morris (1988)
 • CIH (1998)
 • Melissa (1999)
 • TE DUA (2000)
 • Kodi i Kuq (2001)
 • SQL Smasher (2003)
 • Dumplings (2004)
 • MyDoom (2004)
 • Zeus (2009)
 • Virusi Stuxnet (2010)
 • Flashback (2011)
 • Bllokimi i kriptomonedhës (2013)
 • Malajzi i keq (2017)

Për të kuptuar se si sulmojnë viruset, së pari duhet të kuptojmë se si funksionojnë kompjuterët. Kompjuterët janë krijuar për të funksionuar duke përdorur komandat në formë kodi i makinës janë sekuenca numrash binarë dhe janë programuar për të çuar në detyra të caktuara që përsëriten vazhdimisht për t’u organizuar në modul privat i quajtur “nënrutinë” në gjuhën e programimit të quajtur orarinkur kryen një veprim për një rutinë, programi i ekzekutimit ekzekuton një instruksion që ajo rutinë të kryejë një detyrë të caktuar të kërkuar nga përdoruesi.

Viruset janë shkruar si zakondo të performojë redaktimi i parametrave të adresës të disa udhëzimeve që tregojnë adresën e saj. Pasi virusi të përfundojë, kaloni kontrollin te procesi i programit të thirrur. Viruset kompjuterike funksionojnë vetëm në kod dhe aftësia e virusit për të riprodhuar infeksionin do të varet nga niveli i aftësive të krijuesit të tij.

Instaloni softuer antivirus

Mënyra më e zakonshme dhe më e thjeshtë për të parandaluar viruset kompjuterike është instalimi i softuerit antivirus. Vetëm me operacione të thjeshta dhe që nuk i zënë shumë kohë përdoruesit, përfitimet e instalimit të këtij softueri janë të mëdha, duke ju ndihmuar të siguroni kompjuterin tuaj si dhe informacionin tuaj personal. Më efektive. Megjithatë, një program antivirus nuk mund të parandalojë viruse të tjera përveç atyre në bazën e të dhënave aktuale Prandaj, përdoruesit duhet të përditësojnë rregullisht të dhënat e programit antivirus që ata të funksionojnë siç duhet.

Eksploroni më shumë: Çfarë është Fake? Çfarë është e rreme?
READ  Hoa ô mai là hoa gì mà nở có mùi hương dễ chịu, chơi được cả tháng

Ngrini sistemin

Kur kryeni një “ngrirje” kompjuteri juaj do të mbahet ashtu siç është, duke kufizuar ndryshimet që e bëjnë më të vështirë infektimin e kompjuterit me viruse. Dhe nëse infektohen, ata do të infektohen fshini menjëherë pas rinisjes së kompjuterit.

Vendos rregullat e përdorimit

Kjo konsiderohet si metoda më efektive për parandalimin e viruseve kompjuterike, skanoni gjithmonë për viruse përpara se të përdorni pajisje ruajtëse të lëvizshme ose kopjoni vetëm softuer nga burime të besueshme, etj.

Rezervimi i të dhënave

Edhe nëse i keni marrë të gjitha masat paraprake, shanset janë që kompjuteri juaj të jetë ende i infektuar me një virus dhe të dhënat tuaja të shkatërrohen lehtësisht në çdo kohë. Pra, bëjeni një zakon të mirë që gjithmonë të rezervoni të dhënat tuaja të rëndësishme diku tjetër për t’u siguruar që ato janë të sigurta dhe të lehta për t’u rikuperuar në rrethana të ndryshme.

Disa viruse kompjuterike vazhdojnë të kthehen dhe nuk mund të hiqen nga kompjuteri. Kur kjo të ndodhë, të dhënat tuaja mund të vazhdojnë të humbasin, duke ju detyruar të riinstaloni sistemin operativ. Pa një kopje rezervë, nuk ka asnjë mënyrë për të rikuperuar të dhënat e humbura. Me të dhënat tuaja të rezervuara, antivirusi do të jetë më i shpejtë dhe më i përballueshëm. Rekomandojmë të kopjoni të gjitha të dhënat tuaja, duke i dhënë përparësi informacioneve delikate. Aplikacionet si Google Drive të disponueshme në Google Workspace ofrojnë hapësirë ​​të madhe ruajtjeje në renë kompjuterike.

Skanoni gjithmonë bashkëngjitjet e postës elektronike

Një nga mënyrat më të vjetra të infektimit dhe gjithashtu se si viruset kompjuterike u bënë famëkeqe në ditët e para të internetit është përmes postës elektronike. Pasi virusi të depërtojë me sukses përmes postës, sulmuesit do ta përdorin atë llogari për të dërguar përmbajtje me qëllim të keq në të gjithë listën e librit të adresave. Mënyra më e besueshme për t’u siguruar që jeni të sigurt është të hapni një bashkëngjitje emaili ose të klikoni një lidhje është ta skanoni atë me softuer antivirus.

READ  Lá mía là gì? – THPT Lê Hồng Phong

Përdorni mjetet e skanimit të malware

Eksploroni më shumë: Mësoni rreth trajnerit Le Quoc Vuong duke krijuar kushte për “supermen” Tran Gia Huy për të treguar talentin e tij në fushën më të fundit të futbollit këtë muaj

Mbani kompjuterin tuaj të përditësuar

Të gjitha sistemet operative kompjuterike përditësohen rregullisht për të përmirësuar veçoritë, por gjithashtu përfshijnë arna sigurie që do të mbushin vrimat e sigurisë përpara se kriminelët kibernetikë. Duhet të aktivizoni përditësimet automatike në kompjuterin tuaj përveç ekzekutimit të përditësimeve për programe si Adobe dhe Java. Përpara se të lejoni ndonjë përditësim, sigurohuni që jeni duke përdorur një lidhje të sigurt dhe jo në një kafene, për shembull.

Nëse nuk zbulohen dhe asgjësohen, viruset kompjuterike mund të shkatërrojnë gjithçka brenda kompjuterit tuaj. Por nëse zbulohet herët dhe merren masat e duhura, procesi i rikuperimit të kompjuterit tuaj nuk do të marrë shumë kohë. Në të njëjtën mënyrë që ne mbrohemi nga Covid-19, këtu janë disa gjëra që duhet të mbani mend për t’ju ndihmuar të mbani kompjuterin tuaj të sigurt:

 • Shmangni klikimin në lidhje të dyshimta.
 • Skanoni bashkëngjitjet e postës elektronike përpara se t’i hapni ato.
 • Shmangni klikimin në reklamat pop-up në faqet e internetit dhe instaloni softuer për bllokimin e reklamave për shfletuesin tuaj të internetit.
 • Kur ridrejtoheni në një faqe tjetër, mos bëni asgjë dhe largohuni menjëherë nga ai sajt.
 • Instaloni një program të besueshëm antivirus dhe mbani të përditësuar sistemin operativ të kompjuterit tuaj.
 • ESET Internet Security – Windows 1PC/Vit
 • ESET NOD32 Antivirus për Windows – 1 PC
 • Kaspersky Anti-Virus – 3 PC
 • Bitdefender Antivirus Plus
 • McAfee AntiVirus Plus
 • Trend Micro Antivirus + Siguria
 • Malwarebytes Premium
 • antivirus kaspersky
 • Antivirus Webroot Secure Anywhere
 • Softueri antivirus ESET NOD32
 • Norton Antivirus Plus
 • Antivirus falas
 • Emsisoft Anti-Malware

Video rreth çfarë është një virus kompjuterik? Si ta mbroni kompjuterin tuaj nga viruset

konkludoni

Viruset kompjuterike do t’ju dëmtojnë seriozisht nëse futen në sistemin tuaj. Te kuptuarit e Çfarë është një virus kompjuterik si dhe ato si të shmangni virusin efikasiteti do t’ju ndihmojë të përdorni kompjuterin tuaj në mënyrë më të sigurt. Shpresojmë se ndarja e mësipërme do të jetë e dobishme dhe do t’ju ndihmojë të shmangni viruset kompjuterike!

Kategoria: Të përgjithshme

/virus-may-tinh-la-gi-cach-bao-ve-may-tinh-khoi-virus/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Virus máy tính là gì? Cách bảo vệ máy tính khỏi virus . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *