Vì sao tháng 2 có 28 ngày? Tại sao tháng 2 có 29 ngày?

Rate this post

Hyrje në kalendarin diellor dhe hënor

Aktualisht, popujt e botës përdorin shumë mënyra të ndryshme për të llogaritur kohën, por ka kryesisht 3 lloje: kalendarët diellorë, hënorë dhe hënorë. Vietnami përdor “kalendarin hënor” (i njohur edhe si kalendari bujqësor). Në fakt, është kalendari hënor, jo kalendari i plotë hënor.

Hëna – “ylli Taiyin” – luan një rol të rëndësishëm në besimet aziatike.

Viti kalendarik

Viti kalendarik matet në njësi të kohës që i duhet tokës për të rrotulluar rreth diellit.

Një rrotullim i tokës rreth diellit zgjat 365.2422 ditë (356 ditë 5 orë 48 minuta 46 sekonda). Për lehtësinë e llogaritjes, njerëzit numërojnë edhe 365 ditë si vit kalendarik. Meqenëse ka 12 hëna të plota në 365 ditë, ajo ndahet në 12 muaj. Për shkak se 365 nuk pjesëtohet me 12, duhet të ndahet në muaj të plotë (31 ditë) dhe në muaj të shkurtër (30 ditë). Shkurti është gjithashtu një muaj i shkurtër, por ka vetëm 28 ditë. Pra, shtimi i 12 muajve është i mjaftueshëm për 365 ditë, që është një vit normal.

Por çfarë ndodh me 5 orë 48 minuta 46 sekonda të mbetura? Për katër vjet radhazi, ky bilanc mblidhet pothuajse në një ditë dhe ajo ditë i shtohet shkurtit të vitit të katërt. Ai vit i katërt quhet “vit i brishtë” dhe ka 366 ditë. Shkurti i një viti të brishtë ka 29 ditë, ajo ditë e 29-të quhet “ditë e brishtë”.

Viti hënor

Viti hënor llogaritet me ciklin e plotë të hënës (hëna njihet edhe si ylli “Taiyin”). Të lashtët zbuluan se hëna e plotë është shumë e rregullt, me një mesatare prej 29.53 ditësh për çdo hënë të plotë. Ata e morën atë periudhë kohore si njësi kohore dhe e quajtën “muaj”. Muaji i plotë është 30 ditë, muaji që mungon është 29 ditë.

Sepse në ciklin nga dita e ftohtë në ditën e nxehtë dhe nga dita e nxehtë në ditën e ftohtë, hëna ndryshon rreth e qark dhe zbehet më shumë se 12 herë, kështu që të lashtët i kalonin 12 muaj (muaj hënor) në një “vit” (vit hënor). Ai vit ka 354 ose 355 ditë. Është viti i vërtetë hënor. Në kohët e lashta, Kina dhe Egjipti ishin dy vendet që përdorën vitin hënor më të hershëm në botë.

Shkurti ka vetëm 28 ose 29 ditë
Shkurti ka vetëm 28 ose 29 ditë

Pse shkurti ka 28 ditë?

Sidoqoftë, një cikël i motit të nxehtë dhe të ftohtë është 364 ditë, ndërsa një vit hënor ka vetëm 354 – 355 ditë, çdo vit kanë mbetur 10-11 ditë, 3 vjet rresht më shumë se 1 muaj. Në përputhje me ciklin e ndryshimeve të motit të nxehtë dhe të ftohtë, të lashtët i shtuan vitit të tretë 1 muaj, ai vit do të ketë 13 muaj, muaji i shtuar quhet “muaji i brishtë”, ai vit do të ketë 384 ose 385 ditë.

Moti ndryshon i nxehtë dhe i ftohtë sepse toka rrotullohet rreth diellit. Toka rrotullohet rreth diellit një herë, moti ndryshon një herë nxehtë dhe ftohtë. Ky rrotullim i vetëm është baza e kalendarit diellor. Prandaj, duke përdorur ndarjen e muajve të brishtë për të llogaritur kalendarin në përputhje me ciklin e ndryshimeve të motit, domethënë një kombinim i kalendarit hënor dhe diellor. Një llogaritje e tillë kalendarike nuk është më një kalendar i pastër hënor, por një kombinim i kalendarëve hënor dhe diellor.

Çdo muaj kalendarik ka nga 30 deri në 31 ditë, por shkurti ka vetëm 28 ose 29 ditë nëse është vit i brishtë, për shkak të mbajtjes së kalendarit të mëparshëm romak.

READ  Tổng hợp cách cài đặt camera Yi mới nhất 2021

Pse shkurti zakonisht zgjat vetëm 28 ditë?
Pse shkurti zakonisht zgjat vetëm 28 ditë?

Origjina e shkurtit ka 28 ditë

Në vitin 46 para erës sonë, marshalli romak Julius César, kur përcaktoi kalendarin diellor, specifikoi se çdo vit ka 12 muaj, muajt tek janë muaj të plotë, me 31 ditë; Muaji çift është muaji që mungon me 30 ditë. Shkurti është një muaj çift, i cili duhet të ishte 30 ditë. Megjithatë, nëse llogaritet kështu, një vit nuk është 365 ditë, por 366 ditë, kështu që njerëzit janë të detyruar të gjejnë një mënyrë për të reduktuar një ditë në çdo vit.

Në atë kohë, sipas zakonit romak, shumë të burgosur u dënuan me vdekje dhe duhej të vuanin dënimin në shkurt, duke i bërë njerëzit të mendojnë se ai muaj ishte i pafat. Ndaj u vendos që të shkurtohen disa ditë të shkurtit me qëllim që ky “muaj i pafat” të kalojë më shpejt.

Ky kalendar u quajt më vonë kalendari Julian, sipas krijuesit të tij. Pas ardhjes në pushtet të mbretit August, kalendari u ndryshua. Së pari, Augustus zbuloi se Julius Cesar kishte lindur në korrik – një muaj i plotë, me 31 ditë, ndërsa Augustus lindi në gusht – një muaj më pak, vetëm 30 ditë. Për të treguar autoritetin e tij, Augusti e ndryshoi gushtin në 31 ditë.

Ky ndryshim bën që shtatori dhe nëntori, të cilët fillimisht ishin muaj të plotë, të bëhen muaj të shkurtër. Në mënyrë të ngjashme, tetori dhe dhjetori fillimisht ishin muaj të shkurtër, por u ndryshuan në muaj të plotë. Përveç kësaj, numri i ditëve në vit është rritur gjithashtu me një ditë. Më në fund, shkurti i pafat u shkurtua edhe një ditë, duke lënë vetëm 28 ditë.

Çdo 4 vjet, shkurti ka vetëm 29 ditë për shkak të rregullit të vitit të brishtë.

Orbita e Tokës rreth Diellit është normalisht 365 ditë, kështu që ka një periudhë prej më shumë se 60 ditësh që nuk matet me kalendarin e mësipërm. Në vitin 731 para Krishtit, perandori Numa Pompilius e gjeti këtë si jashtëzakonisht budallaqe, kështu që vendosi të shtojë janarin dhe shkurtin, çdo muaj që kishte 28 ditë për saktësisht 12 cikle hënore. Çdo vit ka 360 ditë, dhe shkurti është muaji i fundit, i konsideruar si “më i riu”.

Vetëm shkurti është 28 ditë
Vetëm shkurti është 28 ditë

Kështu, një vit ka vetëm 10 muaj, domethënë ka një periudhë prej dy ciklesh hënore që nuk përfshihen në kalendar, sepse Romulus mendon se kjo është një kohë dimri që nuk ka asnjë kuptim për bujqësinë, kështu që ai nuk konvenon kërkohet.

Kalendari hënor gradualisht zbuloi një dobësi, nuk pasqyronte me saktësi ciklin e ndryshimeve të motit të stinëve, sepse ky cikël është i lidhur ngushtë me lëvizjen e tokës rreth diellit. Prandaj, romakët vendosën të shtonin një muaj të brishtë çdo dy vjet, i cili zgjati 27 ditë pas 23 shkurtit (në ato vite shkurti kishte vetëm 23 ditë).

Ka burime që thonë se fillimisht sipas kalendarit të Cezarit, shkurti ka 29 ditë dhe çdo 4 vjet i shtohet një ditë në 30 ditë, që nuk ndryshon shumë nga muajt e tjerë. Megjithatë, më vonë kur muajt u riemëruan, e hëna e nëntë e shkurtit u zhvendos në gusht, sepse muaji u emërua sipas Augustit (Perandori Themelues i Perandorisë Romake), për t’i dhënë atij muaj të njëjtën gjatësi. korrik (korrik) – emri i Jul Cezari.

Kalendari diellor që njerëzit përdorin sot është kalendari romak më i përsosur. Ndarja e muajve mbetet e njëjtë për të respektuar historinë dhe prandaj shkurti ka më pak ditë se muajt e tjerë. Në thelb kjo është vetëm një konventë, nuk ndikon në përdorimin e kohës njerëzore.

Çfarë është dita e brishtë?

Dita e brishtë, e njohur edhe si dita e brishtë, sipas kalendarit diellor, viti në të cilin shkurti ka 29 ditë, 29 shkurti quhet ditë e brishtë.

READ  Nhân lúc 'rảnh rỗi', nhà vô địch thế giới Dota 2 leo một mạch lên hạng Radiant Valorant

Për të ditur se cili vit i kalendarit diellor është vit i brishtë, mjafton të marrim numrin e atij viti dhe ta pjesëtojmë me 4, që mjafton, pastaj ai vit është një vit i brishtë në shkurt, duke shtuar 1 ditë në 29 ditë. Sepse normalisht shkurti është vetëm 28 ditë.

Por vini re se për vitet e plota të Shekullit (dmth. numri i atij viti ka 2 zero në fund, duhet të marrim 2 shifrat e para të numrit për t’u pjesëtuar me 4. Nëse ndahet mjaftueshëm, ai vit ka një vit të brishtë. .

Për ta shpjeguar këtë, duhet të kthehemi te rrotullimi i Tokës rreth Diellit. Të gjithë e dinë se Tokës i duhen 365 ditë për të rrotulluar Diellin një herë. Por në fakt, ai 1 raund ka një kohë të saktë prej 365 ditë 5 orë 48 minuta 46 sekonda, ose 365,25 ditë.

Ishte ai tepricë 0.25-ditore që lindi nevojën për një vit të brishtë. Njerëzit ende konsiderojnë se një vit ka 365 ditë, por çdo 4 vjet, 0,25 ditët e mbetura shtohen në 1 ditë, dhe ajo ditë është ditë e brishtë.

Viti kalendarik ka një numër të plotë prej 365 ditësh. Kështu, një vit kalendarik ka 6 orë të mbetura dhe 4 vjet mblidhen deri në 24 orë, e barabartë me një ditë. Prandaj, çdo 4 vjet do të ketë një vit me 366 ditë, i quajtur vit i brishtë. Dita kalendarike e brishtë llogaritet në shkurt.Dita shtesë çdo 4 vjet llogaritet në muajin shkurt, nga 28 ditësh, shkurti ka një ditë brishtë shtesë, që është 29 shkurt.

Llogaritja e viteve të brishtë bazohet në kalendarin Gregorian – kalendari standard që përdoret sot në mbarë botën, vitet që pjesëtohen me 4 konsiderohen vite të brishtë.

Cili vit do të ketë një ditë të brishtë?

Për të përcaktuar vitin e brishtë sipas kalendarit diellor, i cili është edhe viti me ditë të brishtë 29/2, mjafton të pjesëtosh numrin e atij viti me 4, nëse rezultati është i pjesëtueshëm, ai është vit i brishtë me një dita e brishtë 29/2 sipas kalendarit diellor, ndryshe nga vitet normale kur shkurti ka vetëm 28 ditë.

Megjithatë, për vitet e plota të shekullit, pra shprehja e vitit është 2 zero në fund, 2 shifrat e para të numrit të vitit duhet të pjesëtohen me 4. Çdo vit që është i pjesëtueshëm do të jetë një vit me një ditë të brishtë më 29 shkurt.

Sa i përket vitit të brishtë sipas kalendarit hënor, mund të llogarisni plotësisht se kur do të vijë viti i brishtë. Arsyeja pse vetëm 3 vjet hënor kanë 1 vit të brishtë, por 19 vjet kanë 7 vite të brishtë është sepse në ato 19 vjet, nëse llogariten sipas kalendarit diellor, janë 228 muaj, por sipas kalendarit hënor, ky numër është vetëm 235. Viti shtesë hënor zgjat 7 muaj në krahasim me vitin diellor.

Është e zakonshme që 7 muajt shtesë janë 7 muaj të brishtë, që bien në vitet 3, 6, 9 ose 8, 11, 14, 17, 19 në një cikël 19-vjeçar. Për të llogaritur se cili vit është vit i brishtë sipas kalendarit hënor, mjafton të ndani numrin e viteve diellore që korrespondojnë me atë vit hënor me 19. Nëse merrni një bilanc prej 0, 3, 6, 9 ose 11, 14, 17 atëherë është një vit i brishtë sipas kalendarit hënor.

Pse ka një ditë të brishtë më 29 shkurt?
Pse ka një ditë të brishtë më 29 shkurt?

Gjëra interesante në ditën e brishtë 29/2

Që nga viti 1288, 29 shkurti është konsideruar si “dita e të drejtave të grave” në Skoci, e njohur edhe si “dita e propozimit të grave”, shpallur nga Mbretëresha Margarit. Në këtë ditë të veçantë, gratë skoceze mund t’i propozojnë lirshëm çdo mashkulli, pa pasur nevojë të ndjekin zakonin e vjetër që vetëm burrat mund t’i propozojnë grave.

Gradualisht, ky zakon unik dhe inovativ u përhap në vendet e Evropës dhe Amerikës dhe u mirëprit ngrohtësisht nga gratë. Kjo gjithashtu konsiderohet një festë jozyrtare e Shën Valentinit pas 14 shkurtit, sepse gratë mund të kapërcejnë të gjitha barrierat sociale për të shprehur ndjenjat e tyre.

READ  File SRT là gì? – THPT Lê Hồng Phong

Janë të paktë çiftet që janë martuar falë zakonit të ri, i cili i lejon gratë të marrin iniciativën, qoftë edhe për këtë një ditë. Por çfarë nëse burri nuk ia kthen dashurinë? Për shkak se gratë janë seksi më i dobët dhe gjithmonë duhet t’i vlerësojmë, është zakon që nëse dikush refuzon dashurinë e një gruaje në këtë ditë, është e nevojshme t’i jepet një dhuratë.

Si të llogarisim saktë vitet e brishtë?

Llogaritja e një viti të brishtë sipas kalendarit:

Sipas shumë ekspertëve, llogaritja e viteve të brishtë sipas kalendarit diellor është se çdo vit kalendarik që pjesëtohet me 4 është vit i brishtë.

Për shembull: 2016 pjesëtohet me 4, kështu që viti 2016 bëhet vit i brishtë.

Përveç kësaj, për vitet e plota të shekullit (vitet me 2 shifrat e fundit të 0-së) atëherë ju merrni numrin e viteve të pjesëtuar me 400, nëse pjesëtohet, ai vit është një vit i brishtë (ose 2 numrat e parë të vitit janë të pjesëtueshëm nga 4). ).

Për vitet jo të brishtë, shkurti ka 28 ditë, dhe për vitet e brishtë, shkurti ka 29. Një ditë shtohet çdo 4 vjet, sepse një vit kalendarik është rreth 365 ditë dhe 6 orë i gjatë.

Llogaritja e viteve të brishtë sipas kalendarit hënor:

Sipas parimit të funksionimit të Tokës, Hënës dhe Diellit, dita e parë hënore është dita kur Toka, Hëna dhe Dielli janë në rendin e shtrirjes, Hëna kthehet gjysmë errësirë ​​drejt Tokës, kjo kohë quhet koha kur nuk ka hënë, e njohur edhe si koha e Soc.

Kalendari hënor do të llogarisë në mënyrë të njëpasnjëshme kohën e shtrirjes ose kohën e Soc. Nëse dy herë të njëpasnjëshme janë 29 ditë larg njëra-tjetrës, muaji mungon dhe 30 ditë larg njëra-tjetrës është një muaj i plotë. Ky kalendar do të devijohet me afro 11 ditë nga kalendari diellor. Nëse mblidhni 3 vjet, do të keni 33 ditë shtesë, kështu që pas 3 vjetësh, duhet të kapërceni 1 muaj. Grumbullimi i 2 viteve të tjera për të marrë 25 ditë është pothuajse një muaj i brishtë. Mesatarisht në 19 vjet, ka 7 muaj të brishtë.

Pra, llogaritja e vitit të brishtë do të llogaritet si më poshtë:

Pjesëtoni numrin e viteve me 19, nëse pjesa e mbetur është një nga këta numra: 0; 3; 6; 9 ose 11; 14; 17 atëherë ai vit hënor ka një muaj të brishtë.

Për shembull: 2014 është një vit i brishtë hënor (një muaj më shumë), sepse viti 2014 pjesëtohet me 19, pjesa e mbetur është 0.

2017 është një vit i brishtë hënor sepse viti 2017 i pjesëtuar me 19 lë një mbetje prej 3.

2019 nuk është një vit i brishtë hënor sepse viti 2019 i pjesëtuar me 19 lë 5.

2020 është një vit i brishtë hënor, sepse viti 2020 i pjesëtuar me 19 lë një mbetje prej 6.

Me llogaritjen e vitit të brishtë më sipër, viti 2020 është vit i brishtë dhe sipas kalendarit hënor, muaji i brishtë i vitit 2020 është prilli.

Llogaritja e thjeshtë është si më poshtë: 2020 pjesëtuar me 19 do të marrim rezultatin që viti 2020 është i pjesëtueshëm me 19 dhe mbetja 6.

**********

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Autori: – Shkolla Le Hong Phong

Burimi: /vi-sao-thang-2-co-28-day/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Vì sao tháng 2 có 28 ngày? Tại sao tháng 2 có 29 ngày? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *