Tự lập là gì? Sống tự lập có giá trị như thế nào?

Rate this post

Çfarë është pavarësia?

Po kërkoni përkufizimin e të pavarurit dhe si të jetoni për t’u konsideruar i pavarur? Për ta thënë thjesht, të jesh i pavarur do të thotë të bësh gjithçka vetë, pa vlerësuar ose llogaritur në ndihmën e njerëzve të tjerë. Pavarësia është fakti që ju ecni në këmbët tuaja si dhe ndiqni planin e përshkruar më parë. Kjo tregohet qartë përmes mënyrës së të menduarit, veprimit dhe vendosmërisë.

Njerëzit me virtytin e të qenit të pavarur nuk do të pëlqejnë të varen dhe të varen nga të tjerët. Ata ndihen të pafuqishëm, të padobishëm kur nuk mund të bëjnë atë që duan. Jeta e pavarur shprehet në të gjitha aspektet e jetës, pavarësisht nga mosha.

“Ndihmoni veten dhe çdo mundësi do t’ju hapet” është një citim i mirë për jetën e pavarur. Edhe pse jeta është plot me vështirësi dhe sfida që presin përpara dhe jo të gjithë janë “të lirë” t’ju tregojnë rrugën, ju ndihmojnë të jepni drejtim. Duke qëndruar në këmbët tuaja, duke përdorur mençurinë dhe forcën, do të kapërceni gjithçka.

Pavarësia – “Çelësi i artë” që buron çdo sukses, është një cilësi e çmuar që duhet të ketë të gjithë.

Çfarë është pavarësia?  Roli dhe kuptimi i pavarësisë në jetë
Çfarë është pavarësia? Roli dhe kuptimi i pavarësisë në jetë

Shprehja e pavarësisë

– Pavarësia është të shprehësh në besim, trimëri personale, guxim për të përballuar vështirësitë dhe sfidat, vullnetin për t’u përpjekur për t’u ngritur në studim dhe në jetë.

– I pavarur në të mësuar: mësimi nuk ka nevojë për përkujtues prindëror; Keni ndjenjën e përpjekjes, arritjes për arritje më të larta,…

– Pavarësia në jetë: Kujdesuni për veten, kryeni detyrat e caktuara, ndihmoni ata që ju rrethojnë, etj.

Cila është e kundërta e pavarur?

E kundërta e mbështetjes te vetja është varësia, varësia, pritshmëria, varësia nga të tjerët. Njerëzit e varur shpesh nuk kanë reputacion nga të gjithë, ata shpesh duan të mbështeten dhe të mbështeten tek dikush, diçka, në vend që ta bëjnë vetë.

Për shembull:

+ Mos bëni detyrat tuaja të shtëpisë, por kopjoni tuajat.

+ Mashtroni kur bëni testin.

+ Duhet të lejojnë prindërit, mësuesit të kujtojnë shumë për të mësuarit.

+ Në kohën e lirë, vetëm shikimi i televizorit nuk i ndihmon vullnetarisht prindërit në punët e shtëpisë si larja e rrobave, gatimi i orizit, larja e enëve, pastrimi i shtëpisë…

+ Gjithmonë prisni, varuni nga të tjerët.

Shembuj të pavarësisë në jetë

– Shkoni vetë në shkollë, nëse shtëpia është afër shkollës, ecni, nëse shtëpia është larg shkollës, hipni me biçikletë ose merrni autobusin, pavarësisht nga transporti i prindërve.

– Bëni vetë ushtrimet, bëni vetë testin, mos shkëmbeni, mos kopjoni, mos përdorni materiale.

– Mësoni vetë në shtëpi, rishikoni, bëni detyrat e shtëpisë pa kujtuar askush.

– Ndihmoni familjen të gatuajë, të pastrojë shtëpinë, të lajë enët, të përgatisë ushqimet e veta.

– Përfundoni të gjitha punët shkollore: Merrni pjesë në klasë, shikoni yjet e kuq, merrni pjesë në punën e fëmijëve me yje në shkollat ​​fillore, bashkohuni me ekipin e shkollës për sigurinë në trafik, etj.

READ  Valorant Champions 2021: Đội, thể thức, lịch thi đấu và cập nhật kết quả

Roli i pavarësisë

Mbështetja te vetja është një cilësi e rëndësishme që na e kanë mësuar të parët tanë që në moshë të re.

Mbështetja te vetja i ndihmon njerëzit të kenë një vetëdije më të plotë për të gjitha aspektet dhe të kenë një pamje të përgjithshme për të gjitha aspektet e jetës.

Mbështetja te vetja i ndihmon njerëzit të shprehin vetëvlerësimin e tyre.

Mbështetja te vetja ndihmon shoqërinë të përmirësohet dhe të zhvillohet.

Kuptimi i mbështetjes te vetja

Në çdo moshë, veçanërisht në moshën madhore – koha kur njerëzit duhet të përballen me më shumë ngjarje në jetë, pavarësia është faktori më i nevojshëm kur vendoset drejtimi i së ardhmes. Çfarë është pavarësia dhe kur duhet të formohet ajo? Pavarësia duhet të ushqehet nga prindërit që në moshë të re.

Pavarësisht nëse fëmija është inteligjent apo normal, madje ka mendime të këqija, prindërit duhet të ushqejnë pavarësinë e fëmijëve të tyre që në moshë të vogël, në mënyrë që fëmijët e tyre të zhvillojnë inteligjencën e tyre dhe të dinë të kapërcejnë gjërat që do të ndodhin në jetë. duke jetuar.

Çfarë është pavarësia? Gjëja më e suksesshme për prindërit nuk është vetëm t’i lënë fëmijët e tyre të jetojnë një jetë të plotë, por edhe mënyra e duhur për t’i rritur ata. Nuk ka nevojë të kujdeseni për fëmijët, t’i ndiqni, t’i kujtoni ata të tregojnë kujdesin e tyre dhe të përmbushin përgjegjësitë e tyre prindërore. Mësoni se si të rritni fëmijë nga vendet e zhvilluara dhe shikoni pse fëmijët e tyre atje janë kaq të zgjuar. Këta fëmijë janë stërvitur për të qenë të pavarur që në moshë të hershme, kështu që ata luftuan për t’u mësuar me mënyrën e të menduarit, truri është aktiv për të prodhuar sasinë maksimale të lëndës gri.

Po shikoni: Çfarë është Vetëpunësimi? Cila është vlera e jetesës së pavarur?

Kur krijojnë pavarësinë, fëmijët mund të mendojnë të bëjnë gjëra pa ndihmën e të rriturve. Pavarësia është çelësi për të ndihmuar fëmijët të rriten, të hyjnë në një jetë plot vështirësi dhe pengesa. Pavarësia i ndihmon fëmijët të jenë më të sigurt për veten kur komunikojnë ose bëjnë diçka. Mbi të gjitha, të ushtrosh trurin për të menduar është një gjë e përditshme si një vakt dhe më vonë kur të hysh në jetë, do të dish të përshtatesh shpejt me jetën, të dish të fitosh para më të mira, mundësitë e punës do të gjejnë veten. ndaj njerëzve të pavarur.

Cila është vlera e jetesës së pavarur?

Edhe intelektualët dhe njerëzit më të talentuar në botë si Bill Gates, Steve Job etj. gjithashtu të arrijë sukses përmes pavarësisë. Këta janë shembuj të ndritshëm të talentit, përpjekjes dhe kërkimit të vazhdueshëm të mundësive dhe mënyrave për t’u zhvilluar. Mbështetja te vetja sjell vlera të paçmueshme jetësore:

Jetoni me përgjegjësi dhe zhvilloni veten

Kur të keni stërvitur dhe formuar virtytin e pavarësisë, do të dini të jetoni me përgjegjësi me gjërat që keni premtuar. Ju gjithashtu nuk i fajësoni të tjerët për rezultate të këqija. Përpara synimeve dhe ambicieve të mëdha, do të gjeni mënyra për të planifikuar dhe vepruar vetë për të kapërcyer vështirësitë. Kjo është premisa për të ndihmuar çdo person të zbulojë fuqinë e tij intelektuale dhe të promovojë personalitetin e tij krijues. Nëse pyet se sa e vlefshme është të jesh i pavarur, tashmë e ke gjetur një nga përgjigjet!

Shtyni derën e suksesit

Njerëzit që janë të pavarur me siguri do të arrijnë sukses. Mbështetja te vetja është faktori që motivon çdo person të kapërcejë të gjitha barrierat vetë, të depërtojë në zonën e tij të rehatisë për të pasur sukses. Përballë gjembave dhe sfidave, me qetësi dhe mençuri do të zgjidhni drejtimin e duhur.

READ  Chia sẻ hay Chia sẽ hay Chia xẻ là đúng chính tả

Gjithmonë merrni kontrollin e jetës tuaj

Kjo nuk është e diskutueshme. Sepse njeriu që zotëron jetën e tij, është ai që jeton me qëllimin e tij, duke mos pritur “bekimin” e të tjerëve. Mbështetja te vetja ju ndihmon gjithashtu të zotëroni aftësitë dhe njohuritë tuaja për t’i përdorur për qëllime të mira. Falë kësaj, ju qëndroni gjithmonë të vendosur kundër “kthesave” të papritura të jetës.

Mbi të gjitha, vlera e pavarësisë nuk do të zbehet nëse ia transmetoni atë frymë atyre që ju rrethojnë. Ata që jetojnë të pavarur do të bëhen shembull që të gjithë e respektojnë dhe e duan.

Jini të pavarur herët për të pasur sukses

Pavarësia nuk ekziston që nga lindja, por duhet të trajnohet dhe të ushqehet. Fakti që shumë njerëz mendojnë se vetëm kur jemi të pjekur dhe përgjegjës për jetën tonë, duhet të jemi të pavarur. Ky është një gabim i rëndë. Pavarësia duhet të akumulohet dhe nderohet sa më herët, që në moshë të re. Duke kaluar në procesin e “falsifikimit” dhe duke u përballur me realitetin, ju do të jetoni plotësisht vetëm.

Prindërit duhet t’u mësojnë fëmijëve të tyre pavarësinë që në moshë të re. Duke: duke u dhënë fëmijëve më shumë ekspozim ndaj botës përreth tyre, duke u mësuar atyre aftësitë themelore të jetës dhe duke i inkurajuar dhe lavdëruar kur ata bëjnë mirë.

Për studentët, pavarësia duhet të promovohet gjithnjë e më shumë. Përgatitni mendjen dhe ushqeni vullnetin për të përballuar “stuhinë dhe stuhinë” që po vjen.

Si të jesh i pavarur?
Si të jesh i pavarur?

Çfarë duhet të përgatisni përpara se të jetoni në mënyrë të pavarur?

Shpirti

Gjëja e parë kur bëhet fjalë për të jetuar vetëm, duhet të përgatiteni kur të mos keni më mbështetjen e prindërve tuaj.

Më parë të gjitha shpenzimet i paguanin prindërit, tani do t’ju duhet të fitoni para për të mbajtur veten. Në të kaluarën nuk kishit nevojë të bënit punët e shtëpisë sepse bënin prindërit tuaj, tani do të duhet të bëni gjithçka vetë. Kur je i sëmurë, shkon vetë në spital, kur je në vështirësi, duhet t’i zgjidhësh vetë problemet. Të përballesh vetëm me të gjitha vështirësitë është çmimi që duhet të paguash kur dëshiron të jetosh i pavarur!

Financa

Financat janë një domosdoshmëri kur jetoni në mënyrë të pavarur. Kur jetoni vetëm, keni njëqind gjëra për t’u kujdesur, dhe pothuajse secila prej tyre “ha” një shumë të mirë të parave tuaja. Pra, para se të largoheni, mos harroni të lini mënjanë një kursim për të mos rënë në një situatë “nga xhepi” kur filloni të jetoni në mënyrë të pavarur.

Shtëpia

Gjëja tjetër që duhet të përgatisni është një çati për të qëndruar. Nëse keni kushte ekonomike, blini një shtëpi të vogël dhe nëse nuk keni shumë para, mund të zgjidhni një dhomë me qira. Nëse ka një zgjidhje, atëherë ka një karrierë të humbur, apo jo?

Vlerat që merrni kur jetoni në mënyrë të pavarur

Jeta e pavarur jo vetëm që të jep liri, por të ndihmon edhe të realizosh shumë vlera të tjera!

Bëni vetë punët e shtëpisë

Të jesh i pavarur do të thotë që duhet të kujdesesh për jetën tënde. Të bësh vetë punët e shtëpisë është një nga detyrat që duhet të bësh kur jetoni në mënyrë të pavarur. Duhet të kujdesesh për veten, të bësh vetë të gjitha punët e shtëpisë si: të gatuash oriz, të lash enët, të fshish shtëpinë, të thash rrobat… Prindërit nuk janë më aty për t’ju ndihmuar, ndaj duhet t’i bëni vetë! Nëse jeni mësuar me të, do ta keni mjaft të vështirë, por kur të mësoheni, do të kuptoni gëzimin e shtëpisë tuaj të vogël!

READ  Hướng dẫn cách bán hàng trên Tiktok shop không cần vốn đơn giản

Menaxhimi i shpenzimeve

Të jesh i pavarur do të thotë gjithashtu të fitosh para për të mbështetur veten dhe të mësosh se si të menaxhosh vetë shpenzimet. Ju duhet të planifikoni shpenzimet tuaja në mënyrë të arsyeshme, përndryshe do të bini në një gjendje “urie” deri në fund të muajit. Nëse jeni ende në shtëpi me prindërit tuaj, edhe nëse ju mbarojnë paratë, do të keni një shtëpi për të jetuar, ushqim të mirë për të ngrënë dhe batanije të ngrohta për të fjetur.

Megjithatë, të qenit vetëm nuk është një perspektivë aq e bukur. Nëse nuk keni para për të shpenzuar, mund të hani vetëm petë të menjëhershme dhe të jetoni me frikë kur pronari kërkon para. Menaxhimi i shpenzimeve nuk është një detyrë e lehtë, por do t’ju ndihmojë të vlerësoni paratë që fitoni!

Zbuloni veten

Jeta e pavarur do t’ju japë mjaft kohë për të reflektuar dhe zbuluar anët e reja të vetes. Kur ishe i strehuar në krahët e prindërve, ishe thjesht një fëmijë i turpshëm, por ndoshta kur ngecesh në jetë vetëm, e kupton se je i guximshëm!

Duke jetuar vetëm, papritmas zbulon se ke një talent për të gatuar, për të qepur, për të bërë disa vegla…, gjë që nuk mund ta zbulosh nëse varesh gjithmonë nga prindërit.

Si të keni një jetë të pavarur

Vendosni qëllime të qarta

Për të filluar largimin dhe fillimin e një jete të pavarur, çdo individ duhet t’i vendosë vetes synime të qarta dhe të shëndetshme për të qenë i motivuar për ta mposhtur atë.

Kur të përcaktoni qartë qëllimin tuaj në jetë, do të dini se si ta arrini atë qëllim, duke na ndihmuar të mos humbasim drejtimin dhe të humbasim rrugën në jetë. Do të dini se çfarë duhet të bëni në çështjet financiare, marrëdhëniet dhe gjithashtu në punë, jetë,…

Duke punuar vetëm

Kur jetoni me familjen tuaj, nuk do t’ju duhet të shqetësoheni shumë për punët e shtëpisë apo aktivitetet e përditshme, sepse gjithçka mbështetet nga familja juaj. Por ndërsa filloni të vendosni për një jetë të pavarur, do t’ju duhet të filloni të mësoni se si të punoni vetëm, nga kujdesi për veten, pastrimi i shtëpisë, gatimi vetëm. Kjo do t’ju japë më shumë kontroll në jetën tuaj.

Kurse para

Problemet financiare janë një nga shqetësimet kryesore të njerëzve që fillojnë një jetë të vetë-mjaftueshme. Ju duhet të mësoni se si të menaxhoni shpenzimet dhe të kurseni para në rast situatash të papritura. Lini mënjanë disa kursime çdo muaj, më vonë do të shihni se sa e rëndësishme është.

Autonomi në punë si dhe në financa

Për të pasur një jetë të qëndrueshme dhe të pavarur, do të thotë që duhet të jesh i pavarur financiarisht dhe të punosh që të mund të kujdesesh për veten. Gjeni një punë të qëndrueshme me një pagë të qëndrueshme në mënyrë që të kujdeseni për veten tuaj. Vetëfinancimi është mënyra e vetme për të arritur qëllimet që i vendosni vetes.

********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/tu-lap-la-gi-song-tu-lap-co-gia-tri-nhu-the-nao/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tự lập là gì? Sống tự lập có giá trị như thế nào? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *