Tinh thần tự học là gì? Lợi ích của việc tự học

Rate this post

Çfarë është vetë-studimi?

E thënë thjesht, vetë-studimi është vetë-eksplorimi, mësimi i njohurive, thithja aktive e informacionit dhe njohurive të reja. Procesi i vetë-studimit mund të jetë përmes dokumenteve nga librat, interneti ose përmes mësuesve dhe miqve përreth… Nxënësit përditësojnë gjithmonë njohuritë në mënyrë aktive, pa qenë nevoja të presin përkujtesa nga askush. Vetë-studimi është një metodë e aplikuar nga shumë njerëz, jo vetëm nga studentët.

Secili prej nesh mund të studiojë vetë një njohuri të re, për shembull, njohuri për çdo fushë në shoqëri, ose të përmirësojë një aftësi të re, etj. Me fjalë të tjera, vetë-studimi është një proces pa kufij, kushdo mund ta zbatojë këtë mësim. metodë pavarësisht moshës, gjinisë, klasës etj.

Kuptimi i vetë-studimit

Pasi të kuptojmë se çfarë është vetë-studimi, do të mësojmë kuptimin e vetë-studimit. Në mënyrë të pamohueshme, vetë-studimi është gjithmonë prioriteti i parë për të mësuar. Në shkolla, nxënësit inkurajohen gjithmonë nga mësuesit që të eksplorojnë dhe të mësojnë njohuri më të avancuara jashtë orës së mësimit. Kur hyni në universitet, vetë-studimi bëhet metoda kryesore e të mësuarit për studentët.

Nxënësit nuk varen më nga mësuesi, por do të jenë zotërues të njohurive të tyre. Pa aplikuar metodën e vetë-studimit, është shumë e vështirë për studentët që të vazhdojnë me leksionet dhe njohuritë në klasë. Pas një periudhe të gjatë të aplikimit të vazhdueshëm të kësaj metode, nxënësit do të shohin se njohuritë dhe aftësitë e tyre janë përmirësuar ndjeshëm. Kështu, mund të shihet se vetë-studimi luan një rol shumë të rëndësishëm për secilin person për të përmirësuar veten.

Çfarë është vetë-studimi?
Çfarë është vetë-studimi?

Përfitimet e vetë-studimit

Vetë-studimi sjell shumë përvoja dhe përfitime për studentët. Në përgjithësi, kjo metodë e të mësuarit ka përfitime të jashtëzakonshme si:

 • Ndihmojini nxënësit të jenë aktivë në eksplorimin dhe thithjen e njohurive të reja, duke mësuar lehtësisht çdo gjë që u pëlqen.
 • Gjithmonë përditësoni njohuritë rregullisht dhe vazhdimisht çdo ditë, çdo orë.
 • Ndihmojini nxënësit të njohin më shumë njohuri të reja dhe të dobishme që nuk gjenden në libra ose që nuk mësohen nga mësuesit.
 • Përmirësimi i produktivitetit dhe efikasitetit në mësim dhe punë.
 • Ndihmojini nxënësit të përmirësojnë njohuritë dhe përvojën, aftësitë e vështira, aftësitë e buta…
 • Ndihmoni çdo person të zhvillojë dhe të përsos veten.
 • Promovoni kreativitetin dhe kapacitetin e çdo personi.
 • Aftësia për të vetë-studuar do të vendosë bazën për zhvillimin e punës së ardhshme.

Manifestimet e vetë-studimit

Çdo person do të zbatojë metodën e vetë-studimit në shumë mënyra të ndryshme, në varësi të qëllimeve të tij, nevojave të të mësuarit, etj. Megjithatë, pavarësisht nga mënyra e të mësuarit, vetë-studimi do të ketë manifestimet e mëposhtme:

 • Përqendrohuni gjithmonë në dëgjimin dhe thithjen e njohurive bazë (njohuritë nga mësuesit, librat, etj.).
 • Kaloni shumë kohë në materiale të vetë-studimit, njohuri të avancuara.
 • Gjithmonë duke menduar, ose duke bërë pyetje për çdo temë dhe gjithmonë duke u përpjekur për të gjetur përgjigjen.
 • Gjithmonë shkëmbeni njohuri të reja me mësuesit dhe miqtë, njerëzit përreth.
 • Jini të përulur, dëgjoni udhëzimet dhe udhëzimet nga të tjerët.
 • Mos u varni nga askush.
 • Krijo një zakon të leximit të librave, studimit të dokumenteve, etj. çdo ditë.
 • Rishikoni dhe rishikoni rregullisht atë që keni mësuar.
READ  Thể chế là gì? Thể chế hóa đường lối, chủ trương của Đảng là gì?

Kufizimet e metodës së vetë-studimit

Ndërsa vetë-studimi ju jep shumë përfitime në jetë dhe punë, ai gjithashtu ka kufizime të caktuara.

Vështirësi në përqendrim

Kufizimi i parë është gjithashtu ai që na e bën më të vështirë tejkalimin në procesin e vetë-studimit. Ky është fokusi juaj.

Zakonisht, hapësira jonë e vetë-studimit është zakonisht në shtëpi ose në kafene.

Dhe sigurisht, hapësira në shtëpi apo kafene nuk ka asnjë presion për ju. Përkundrazi, ekzistojnë shumë faktorë që ju shpërqendrojnë. Për shembull: Zhurma, rrjetet sociale, lojërat, celularët, mesazhet, etj.

Ngarkimi i vazhdueshëm i kokës me njohuri të thata, të mërzitshme dhe gjetja e vetë zgjidhjeve për problemet është gjithashtu një shkak për shpërqendrim dhe shpërqendrim.

Ndarja e papërshtatshme e kohës

Nëse të qenit proaktiv është një përfitim i vetë-studimit, atëherë shpërndarja e gabuar e kohës është kufizimi.

Zakonisht, kur fillojmë të mësojmë, hulumtojmë një njohuri ose problem të caktuar, shpesh jemi të paduruar për të arritur shpejt rezultate. Prandaj, ne shpesh organizojmë kohë të dendur vetë-studimi dhe e vendosim vetë-studimin në korniza kohore joefektive.

Rezultati i kësaj është se jo vetëm që nuk mund të përqendroheni në vetë-studimin, por edhe ta lini trupin tuaj të bjerë në një gjendje depresioni, duke ndikuar në aktivitete të tjera në jetë.

Mungojnë dokumentet

Materialet janë të domosdoshëm për aktivitetet e të nxënit. Me zhvillimin e internetit sot, nuk e keni të vështirë të gjeni shumë dokumente, tekste të njohurive profesionale apo aftësive që po përpiqeni të mësoni.

Megjithatë, të kesh shumë dokumente të bën konfuz. Për fillestarët dhe pa udhëzimet e të tjerëve, do të jetë shumë e vështirë për ju të gjeni burimet e sakta që lidhen me njohuritë dhe aftësitë që ju nevojiten.

Mungesa e vetëdijes

Vetë-studimi kërkon që ju të bëni planin tuaj të studimit për të qenë efektiv. Prandaj, ky proces nuk do të ketë askënd që t’ju kujtojë, të nxisë, t’ju bëjë presion.

Përfitimet e vetë-studimit
Përfitimet e vetë-studimit

Nga ana tjetër, aftësia për të marrë kontrollin e të mësuarit tuaj është disi më pak stresuese në procesin e të mësuarit, që do të thotë se nuk ka pritshmëri apo kufizime kohore për ju. Bërja e kësaj do t’ju bëjë të mos motivoheni për të përfunduar studimet dhe për të punuar sipas qëllimeve dhe synimeve tuaja.

Kur studioni vetë, do të jeni në gjendje të përdorni vetëm veten për të motivuar mësimin tuaj, gjë që ndonjëherë ju bën të ndiheni të vetmuar dhe të mërzitshëm kur studioni vetëm. Ndonjëherë vetë-studimi është i kufizuar për sa i përket numrave si shtimi i njohurive të reja ose përditësimi i informacionit të vjetër që keni përvetësuar më parë. Prandaj, për të shmangur humbjen e kohës në vetë-studim, duhet të keni mënyra për të kapërcyer vështirësitë dhe sfidat, si dhe për të përmirësuar vetë-studimin tuaj.

Vetë-studim efektiv

Planifikimi i qëllimit

Përzgjedhja e burimeve efektive të të mësuarit

Zgjedhja e materialit të duhur është gjithashtu një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm. Zakonisht në klasë, ju do të mësoni sipas një rruge ose kurrikule specifike. Sa i përket metodës së vetë-studimit, do të duhet ta gjeni vetë materialin. Në internet ka dokumente të panumërta për shumë tema dhe fusha të ndryshme. Duhet të konsultoheni me kujdes përpara se të zgjidhni materialet për të studiuar.

Burimi më i besueshëm është biblioteka. Përveç kësaj, mund të konsultoheni edhe me mësuesit dhe miqtë për libra cilësorë, të krahasoni dhe krahasoni çdo dokument dhe më pas zgjidhni. Ju gjithashtu mund të bashkoheni në grupe mësimore në Facebook, ose të mësoni përmes Youtube…

READ  Định dạng AAB (Android App Bundle) là gì?

Krijoni një hapësirë ​​​​të rehatshme dhe të qetë studimi

Shumë njerëz shpesh anashkalojnë krijimin e një hapësire të rehatshme studimi kur fillojnë të studiojnë vetë. Një hapësirë ​​e ajrosur, e qetë dhe e pastër mund të përcaktojë disponimin e ditës suaj për të studiuar dhe punuar.
Nëse nuk keni kushtet për të shkuar në kafene për të studiuar, mund të “investoni” edhe në një kënd studimi në shtëpi për veten tuaj. Mjafton të rregulloni tavolinën, të rregulloni mobiliet, librat, ta dekoroni pak tavolinën, etj., dhe do të keni më shumë motivim për të studiuar.

Merrni shënime gjatë studimit

Marrja e shënimeve është e domosdoshme kur filloni vetë-studimin. Shumë njerëz e kanë zakon të fotografojnë një faqe të një libri, ose të mbajnë shënime në telefon ose kompjuter… Megjithatë, kjo nuk është aq efektive sa marrja e shënimeve në letër. Sepse kur mbani shënime me stilolaps, truri juaj do ta mbajë mend informacionin më shpejt dhe më gjatë.
Sidoqoftë, një gjë duhet të theksohet është filtrimi i informacionit për regjistrim. Jo gjithmonë marrja e shumë shënimeve do të jetë efektive. Për njohuritë që janë të thata ose shumë, duhet të regjistroni vetëm fjalët kyçe, të nënvizoni idetë kryesore që duhet të mësohen përmendësh.

Optimizimi i metodave të të mësuarit

Të studiosh shumë nuk është domosdoshmërisht aq efektiv sa të mësuarit selektiv. Çdo person do të jetë i përshtatshëm për një stil të ndryshëm të të mësuarit. Mund të provoni një sërë metodash mësimi, më pas zgjidhni atë që funksionon më mirë dhe qëndroni në të. Metodat që mund të provoni janë vizatimi i hartave të mendjes, kombinimi i studimit dhe relaksimit, studimi duke mbajtur shënime, mësimi përmes Youtube…

Lidhja praktike përmes teorisë

Nuk mjafton vetëm të mësosh nga librat. Ju duhet përvojë praktike për të kujtuar njohuri më të thella. Për shembull, kur mësoni anglisht, pasi të mësoni fjalorin dhe gramatikën, duhet të praktikoni aftësitë e të dëgjuarit dhe të të folurit duke folur me të huajt, të praktikoni komunikimin në anglisht me miqtë, të praktikoni të flisni para pasqyrës dhe të mbani shënime. jehonë zërin tuaj…

Kjo është një mënyrë që ju të mësoni teorinë dhe përvojën praktike. Pastaj, ju duhet t’i lidhni dhe krahasoni ato përvoja me njohuritë teorike për të nxjerrë përvojën për veten tuaj.

Kërkoni në mënyrë aktive mbështetje nëse keni vështirësi

Vetë-studimi është njohuri e vetë-drejtuar, e vetë-mësuar pa u varur nga të tjerët. Por kjo nuk do të thotë që ju e ndani veten nga njerëzit përreth jush. Në procesin e vetë-studimit, ju mund të shkëmbeni pyetje, ose njohuri të avancuara me mësues, miq ose këdo me njohuri të specializuara. Kërkimi aktiv i mbështetjes kur përballeni me vështirësi do t’ju ndihmojë të fitoni shumë njohuri të dobishme, dhe në të njëjtën kohë ta bëni vetë-studimin shumë më të lehtë dhe më efektiv.

Praktikoni dhe konsolidoni njohuritë rregullisht

Kultivimi dhe konsolidimi i rregullt i njohurive është një hap i domosdoshëm i metodës së vetë-studimit. Ka shumë mënyra që ju të konsolidoni njohuritë tuaja si: të studioni në grup me miqtë, të bëni ushtrime të avancuara, të pyesni mësuesit, të lexoni më shumë libra mbi njohuritë profesionale… Përveç kësaj, mund ta bëni edhe vetë. Caktoni një kohë për të rishikuar njohuri pasi të keni mbaruar studimet.

READ  ### trong excel là lỗi gì? Cách khắc phục lỗi ### trong excel

Nëse jeni subjektiv dhe mendoni se keni mësuar shumë njohuri të reja pa rishikuar, atëherë gradualisht, do të harroni shpejt atë që keni mësuar. Si i tillë, do t’ju duhet të mësoni nga e para dhe procesi i vetë-studimit do të zgjasë më shumë.

Praktikoni vetëdisiplinën

Faktori kryesor për vetë-studim efektiv është se çdo person duhet të ketë vetëdisiplinë. Vetë-studimi nuk pret që dikush të kujtojë. Vetë-studimi është kur ke përpjekje dhe vendosmëri për të pushtuar dijen. Pa vetëdisiplinë, shpejt do të mërziteni dhe do të humbni motivimin dhe interesin për të mësuar që në fillim.

Për të praktikuar vetëdisiplinën, mund të provoni të përdorni një program ditor studimi. Çdo ditë, ju vetëm duhet të studioni në një kornizë kohore të caktuar, nuk keni nevojë të studioni shumë. Mbajeni këtë për një kohë të gjatë, të mësuarit gradualisht do të bëhet zakon dhe do të jeni të vetëdijshëm për mësimin tuaj pa qenë nevoja të vareni nga askush.

Vetë-studim efektiv
Vetë-studim efektiv

Gjatë studimit dhe punës, ka shumë mënyra për të praktikuar dhe përmirësuar veten. Dy metodat më të zakonshme janë studimi në grup dhe vetë-studimi. Pra, cila është zgjidhja efektive? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ne duhet të marrim parasysh të dyja anët e të mirat dhe të këqijat e secilës metodë.

Metoda e të mësuarit në grup

Avantazhi:

Metoda e studimit në grup do të na ndihmojë të praktikojmë të menduarit tonë kritik dhe aftësitë e prezantimit. Anëtarët e ekipit do të japin mendimet e tyre, pastaj së bashku do të analizojnë dhe zgjedhin atë më optimalin. Prandaj, aftësitë tona të arsyetimit dhe kritikës gjithashtu do të trajnohen çdo ditë.

Defekt:

Studimi në grup mund të jetë efektiv vetëm për lëndët që kërkojnë shumë kontribut, trajnim në të menduarit kritik. Megjithatë, për subjektet që kanë nevojë për qetësi, aftësia për t’u përqendruar nuk është efektive. Sepse kur studion në grup, është shumë e lehtë të punosh vetëm, të studiosh duke luajtur etj. Kjo thjesht humb kohën e të gjithëve në grup.

Metoda e vetë-mësimit

Avantazhi:

Një nga avantazhet e jashtëzakonshme të metodës së vetë-studimit është se ne mund të trajnojmë vullnetin tonë. Fakti që ne kultivojmë dhe plotësojmë njohuritë tona do të na ndihmojë të jemi më të mprehtë dhe më të zhytur në mendime. Dhe nëse hasim ndonjë vështirësi, ne gjithashtu do të përpiqemi dhe do t’i ngulmojmë.

Defekt:

Disavantazhi i vetë-studimit nuk është tjetër veçse se është e lehtë të humbasësh motivimin për të mësuar. Sepse të mësuarit në këtë metodë varet nga ne që të vendosim. Askush nuk mund të menaxhojë, të pengojë të përpiqesh. Prandaj, është e lehtë të dekurajoheni dhe të hiqni dorë në gjysmë të rrugës.

Kështu, të dyja metodat kanë disa avantazhe dhe disavantazhe. Ju duhet të merrni parasysh qëllimin, kohën, aftësinë tuaj. Mënyra më e mirë është që ju duhet të balanconi këto dy metoda. Gjithmonë ndërtoni zakone të mira, veçanërisht zakone të vetë-studimit.

********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Autori: – Shkolla Le Hong Phong

Burimi: /tinh-than-tu-hoc-la-gi-loi-ich-cua-viec-tu-hoc/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tinh thần tự học là gì? Lợi ích của việc tự học . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *