Tết Thanh Minh là gì? Tết Thanh Minh 2023 là ngày nào?

Rate this post

Tet Thanh Minh ose Tiet Thanh Minh është një festë për pasardhësit për të respektuar paraardhësit e tyre. Por Tiet Thanh Minh është ndryshe nga ceremonia e varrit të fundvitit. Lexoni artikullin më poshtë për të kuptuar se çfarë është Viti i Ri Thanh Minh dhe cila datë është Viti i Ri Thanh Minh në 2023.

Çfarë është Thanh Minh Tet?  Kur është Festivali Qingming 2023?
Çfarë është Thanh Minh Tet? Kur është Festivali Qingming 2023?

Çfarë është Thanh Minh Tet?

Të lashtët e ndanin një vit në 24 periudha qi, secila që korrespondonte me një lloj moti dhe përdorej për të llogaritur sezonin më të favorshëm të mbjelljes së grurit.

Viti i Ri Thanh Minh është një nga ato 24 periudha. Viti i Ri Thanh Minh është koha më e freskët e vitit, që do të thotë jeshile dhe e ndritshme, kështu që është shumë i përshtatshëm për kryerjen e ceremonive të rëndësishme.

Në Vietnam, Viti i Ri Thanh Minh korrespondon me kohën kur kryhet Tao Mo, një ritual për të riparuar varret e paraardhësve.

Kuptimi i Festivalit Qingming

Viti i Ri Thanh Minh është një mundësi për të mbijetuarit që të kujtojnë meritat e gjyshërve dhe paraardhësve të tyre. Në këtë ditë, pasardhësit shpesh pastrojnë varrin, fshijnë dhe riparojnë varrin e të ndjerit.

Sipas zakonit, para pastrimit dhe riparimit të varrit, pasardhësit duhet të përgatisin një tabaka me oferta për të ndjerin, për t’u lutur për shëndet, paqe dhe prosperitet.

Ofertat e Tiet Thanh Minh përfshijnë llamba, temjan dhe fruta.

Kur është Festivali Qingming 2023?

Festivali Qingming nuk ka një datë dhe orë fikse duke filluar nga data 4-5 Prill (pas përfundimit të ekuinoksit pranveror) dhe duke përfunduar rreth 20-21 Prill të kalendarit diellor (dmth fillimi i Tet Coc Vu). Në këtë festë, fëmijët dhe nipërit mblidhen së bashku për të vizituar varret e gjyshërve të tyre, për të pastruar varret së bashku, për të rregulluar një tabaka për t’i adhuruar ata dhe shpresojnë që paraardhësit e tyre t’i bekojnë fëmijët dhe nipërit e tyre që të jenë gjithmonë të shëndetshëm dhe të qetë.

Festivali Qingming në vitin 2023 bie të martën, më 5 prill 2023 (dmth. dita e 5-të e muajit të 3-të hënor).

Origjina e Festivalit Qingming

Sipas studiuesit të folklorit Nguyen Hung Vi, Tiet Thanh Minh është një nga 24 periudhat. Ky mot është planifikuar sipas konceptit të vendeve lindore.

READ  Cách chỉnh kích thước layer trong Photoshop qua 4 bước đơn giản

Fjalë për fjalë, bar është ajër i pastër, bar është i ndritshëm. Tiet Thanh Minh do të thotë kur moti është i freskët dhe i kthjellët. Periudha Qingming është periudha e 5-të e 24 periudhave qi, duke filluar 45 ditë pas Vitit të Ri Hënor dhe 105 ditë pas solsticit dimëror.

Festivali Qingming zgjat rreth 15-16 ditë, dhe dita e parë quhet Festivali Qingming. Festivali Qingming në vitin 2023 do të bjerë më 5 prill të kalendarit diellor (dmth. 5-ta e muajit të tretë hënor), pas përfundimit të ekuinoksit pranveror dhe zgjat deri në fund të 20 prillit.

Eksploroni më shumë: Formulari i titullarit të agjencisë së administrimit që vlerëson dhe klasifikon drejtpërdrejt drejtorin

Përveç Vitit të Ri Thanh Minh, ditët e para të marsit kanë edhe festivalin Dap Thanh, i njohur gjithashtu si festivali i barit. Ky është një festival me origjinë nga Kina me këtë rast burrat dhe gratë blejnë rroba të bukura për të udhëtuar së bashku në pranverë. Aktualisht në Vietnam, ky festival nuk jepet më, por ne ende mund ta njohim këtë festival përmes poezisë në Tale of Kieu të Nguyen Du:

“Marshi i dinastisë Qing,

Varri masiv është një trampolinë për pastrim,

Afër dhe larg janë të uritur,

Vajzat po bëjnë pazar për pranverë,

Kuajt dhe karrocat janë si uji për t’i shijuar rrobat.”

Shënim për të shmangur fatin e keq gjatë Festivalit Qingming

Kur kalon varrin e dikujt tjetër nuk duhet të shkelet si një ofertë guri e të tjerëve, kjo do t’ju sjellë fat të keq, veçanërisht fëmijët e vegjël, të rinjtë duhet të kenë kujdes.

Për shkak se varri është koha kur familja mblidhet së bashku, ata shpesh bëjnë foto për të përkujtuar. Megjithatë kjo nuk rekomandohet në Varrezat duhet të kufizojnë marrjen e fotografive Kjo.

Betohet për gjyshërit në ditën e Vitit të Ri Thanh Minh

Blerja e ofertave për festivalin Qingming zakonisht përfshin: llambat e temjanit, arrë betel, monedha ari, verë dhe mish (këmbë derri, pulë të zier ose një copë mish derri pa yndyrë), fruta.

Përkulem para qiejve të nëntë drejtimeve, budave të dhjetë drejtimeve, budave të dhjetë drejtimeve

I përkulem Huong Linh………….

Sot eshte.………….

Informata personale: …………………….

Kreditori (mbiemri)………………………

Vendbanimi: ……………………….

Ne, së bashku me të gjitha familjet dhe pasardhësit tanë, falë meritave dhe virtyteve të mëdha të ndërtimit të pasurisë së………….. jemi të shtyrë të mendojmë për fatin e botës së krimit në ceremoninë e shkretëtirës. , arrë betel, arrë betel, arrë betel, kamelia aromatike, temjan i lehtë para varrit, me respekt ftoni…………………… Lai Lam të shijojmë së bashku.

Ne kërkojmë leje për të riparuar varrin, për të ngritur arkivolin, për të rivendosur tokën, për të riparuar rrugën e post-demonëve për ta bërë atë më të fortë. Falë bekimit të Budës, veshi dhe mbrojti Qiellin dhe Tokën, duke falënderuar Zotin për bekimin e tij, duke e bërë fjalën paqe, yin super yang. Fëmijët dhe nipërit tanë kërkojnë ndihmë hyjnore. . . . . . . . Kjo është drejt Tien An.

Lutuni për dëshmitarin hyjnor, shijoni pronën, mbroni fëmijët dhe nipërit e mbesat, lart e poshtë derës për të kontrolluar. Neutralizoni aksidentet, jepni bekime, sillni të mira, largoni të keqen. Qoftë familja e lumtur dhe e shëndetshme, lulet e kanellës të lulëzojnë, fëmijët dhe nipërit e mbesat gëzojnë bekimet e parajsës, të rinj e të moshuar janë të mbushur me hirin e Budës.

Ne përulemi sinqerisht, i përulemi dëshmitarit.

Pas përfundimit të betimit, prisni 2/3 javë temjan, në këtë kohë njerëzit kryejnë falënderime, kthehen në ar, kërkojnë pasuri dhe kthehen në shtëpi për të adhuruar perënditë dhe paraardhësit në shtëpi.

Eksploroni më shumë: Formula për llogaritjen e sipërfaqes dhe perimetrit të rombit
READ  Gợi ý thực đơn đủ dinh dưỡng mỗi ngày chỉ với 50.000 đồng

Në varësi të çdo familjeje, mund të bëni një tabaka me oriz ngjitës, pulë të zier, supë me fije bambuje, vermicelli, të shtoni një pjatë me zemër të skuqur, .. ose thjesht të ndizni temjan normal me fruta të freskëta, çaj kinez. dhe duhani. … për t’u paguar devotshmëri birnore paraardhësve, stërgjyshërve, etj., vdiq në ditën e periudhës Qingming.

I zoti i shtëpisë veshi rrobat e tij, qëndroi para temjanit, dogji temjan, ndezi një llambë dhe pastaj u lut:

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Unë përkulem para qiejve në nëntë drejtime, budat në dhjetë drejtime dhe budat në dhjetë drejtime.

I përulem paraardhësve, të afërmve në të dy anët e familjes…

I përulem paraardhësve të mi, gjyshërve, gjyshërve, vajzës së kuqe, djalit të kuq në shtëpi

Sot është dita…muaj…viti…

Tani quhem…, mosha…, lindur në komunë…, rreth…, krahinë… me gjithë familjen time duke u përkulur para altarit stërgjyshëror.

Duka Tao Quan ju përshëndet.

Ofertat e argjendit: Vera e betelit, çaji, ari, temjani, frutat, ofertat e sinqerta me rastin e festivalit Thanh Minh janë për të ftuar shpirtrat e paraardhësve, kalorësisë, stërgjyshërve, prindërve, hallave dhe xhaxhallarëve. , ju jeni dëshmitar dhe shijoni ceremoninë.

Përkulem me sinqeritet dhe respekt para paraardhësve të mi, stërgjyshërve, stërgjyshërve, gjyshërve etj. për të bekuar, ruajtur, kujdesur dhe mbrojtur familjen time të gjerë për paqe, begati, tre muaj vere, nëntë muaj dimri. janë të gjithë të freskët. Gjërat e mira sjellin, gjërat e këqija sjellin në familjen time punë të favorshme, gëzim dhe lumturi, fat të mirë.

Ne ofrojmë me respekt një kile argjendi, duke iu përkulur paraardhësve për të vërtetuar sinqeritetin e gjithë familjes.

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

A është Thanh Minh Tet Han Thuc Tet?

Sipas Dr. Arkitekt Vu The Khanh, megjithëse Viti i Ri Thanh Minh dhe Viti i Ri Han Thuc kanë të njëjtën ditë, këto dy ditë në fakt kanë kuptime dhe origjinë krejtësisht të ndryshme.

Eksploroni më shumë: Kush është mbreti i fluturimit të qifteve? Prezantimi i historisë së burrit duke fluturuar një qift
READ  Những lưu ý khi tham gia tour đi bộ dưới biển Phú Quốc

Viti i Ri Thanh Minh është dita e parë në periudhën Qingming, një nga 24 termat diellorë çdo vit, që zgjat rreth 15-16 ditë, nga 4 në 5 prill deri në 20 deri në 21 prill çdo vit.

Ndërkohë, Viti i Ri Han Thuc vjen nga një legjendë e lashtë në Kinë me kuptimin e përkujtimit të mbretit Tan Van Cong për Gioi Tu Thoi. Viti i Ri Han Thuc zgjat çdo vit nga 3 deri më 5 mars të kalendarit hënor.

Çfarë bëjnë zakonisht vietnamezët në Vitin e Ri Thanh Minh?

Viti i Ri i Thanh Minh shkon në varr

Për popullin vietnamez, Tet Thanh Minh është një ditë që pasardhësit të kujtojnë paraardhësit e tyre. Në ditën e 3-të të muajit të tretë hënor, pasardhësit do të përgatisin oferta dhe do të djegin temjan përpara varrit të të ndjerit, pastaj do të vazhdojnë të fshijnë varrin për t’u lutur që paraardhësit të bekojnë shëndetin dhe paqen. Pas gërmimit të varrit, anëtarët shkojnë në shtëpi së bashku për të përgatitur një tabaka me oriz për të adhuruar paraardhësit dhe për të ngrënë, biseduar dhe lidhur së bashku në familje.

Çfarë ofron Tiet Thanh Minh?

Në këtë ditë, përveç pastrimit të varrit, zakoni i adhurimit ose përgatitjes së një tabakaje është gjithashtu një pjesë e rëndësishme që shumë njerëz e vlerësojnë. Të gjithë në familje do të shkojnë në treg për të blerë gjëra për të përgatitur tabakën e ofertës, në varësi të zakonit dhe lokalitetit, përgatitja e tabakasë së ofertës do të jetë e ndryshme, por gjithsesi është një tabaka e zakonshme me oriz për të ftuar paraardhësit për të ngrënë së bashku. . Hani dhe pini së bashku, pa ahengje të bujshme apo bujare.

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tết Thanh Minh là gì? Tết Thanh Minh 2023 là ngày nào? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *