Tệ nạn xã hội là gì? Tác hại của tệ nạn xã hội với bản thân, gia đình và xã hội

Rate this post

1. Cilat janë të këqijat shoqërore?

Të këqijat shoqërore janë dukuri sociale negative, të manifestuara me veprime që devijojnë nga standardet shoqërore, shkelin etikën sociale, shfaqin shenja të shkeljes së ligjit dhe shkaktojnë pasoja të këqija në jetën shoqërore.

Të këqijat shoqërore shprehen nëpërmjet veprimeve që devijojnë nga standardet morale shoqërore si p.sh.

+ Zakone të këqija, zakone të këqija.

+ Zakonet e vjetruara.

+ Të jetosh larg shthurjes, bestytnisë, tregimit të fatit…

Natyra e të këqijave shoqërore është dukuri në kundërshtim me natyrën socialiste, zakonet, ligjet dhe etikën e mirë.

tac-hai-gaforre-kakte-nan-xa-hoi

Avokatët ofrojnë këshilla ligjore në internet përmes centralit telefonik:

Të këqijat shoqërore janë manifestime specifike të një stili jetese të çorganizuar, mospërfillje të standardeve morale, sociale dhe ligjore, tjetërsim nga vlerat e mira të zakoneve dhe traditave të mira dhe prishje e marrëdhënieve midis njerëzve, njerëzve me shoqërinë. afeksioni, lumturia familjare, shkatërrimi i personalitetit, dinjitetit njerëzor, efektet negative në ekonomi, shëndet, komb… është rruga më e shpejtë drejt krimit.

Të këqijat sociale janë dukuri negative, të manifestuara përmes veprimeve që devijojnë nga standardet shoqërore, shkelin etikën dhe ligjet aktuale, thyejnë zakonet dhe traditat e shkëlqyera dhe udhëheqin një mënyrë jetese të shëndetshme dhe progresive. në shoqëri, mund të ketë pasoja të rënda për individët, familjet dhe shoqërinë.

Të këqijat sociale në mesin e studentëve janë një fenomen social që ka ndikim të madh në brezin e ri aktual. Prandaj, për të ardhur me masa efektive për të luftuar dhe parandaluar, para së gjithash, duhet të zbulohen shkaqet që shkaktojnë të këqija shoqërore tek ai student.

Një nga të këqijat që shpërtheu gjatë festave të fundvitit dhe Tet ishte lojërat e fatit, sidomos në shumë zona rurale, duke shkaktuar jostabilitet në jetën familjare dhe në rendin e sigurinë shoqërore. Gjatë festave të Tet, shumë vende të lojërave të fatit filluan të mbijnë në shumë lokalitete me shumë forma si zgjedhjet e gaforreve, disk kalorësie, ecja përpara ose rrëzimi, madje edhe njerëzit e varfër në fshat u konfiskuan. të tërhequr nga lojërat e fatit, çdo herë që dikush luan deri në gjysmë milioni dong, madje deri në 1 milion e 2 milion dong.

Ka njerëz që janë të apasionuar pas lojërave kuqezi, sado para të kenë, nuk pendohen për duart, madje duke lënë telefonat dhe motorët pas Tetit dhe duarbosh. Aktualisht, ligji i vendit tonë ka ndaluar aktet e lojërave të fatit në çdo formë me para ose në natyrë pa lejen e organeve kompetente shtetërore.

READ  MTR là gì trên TikTok?

Aktualisht, përveç zhvillimit socio-ekonomik, janë zhvilluar mjaft fuqishëm edhe aktivitetet kulturore dhe argëtuese, janë rritur ndjeshëm bizneset e shërbimeve të akomodimit, shërbimet karaoke dhe diskotekat. Kjo është një zonë e ndjeshme e prirur ndaj shumë të këqijave sociale, veçanërisht ndaj drogës dhe prostitucionit. Këto të këqija shoqërore veprojnë në forma të ndryshme, zhvillohen në një mënyrë të ndërlikuar, depërtojnë nëpër lokalitete dhe rajone, priren të rriten në madhësi dhe natyrë, duke shkaktuar opinion të keq publik në jetën e njerëzve.

Eksploroni më shumë: Çfarë është Flash AI? A është Flash AI një mashtrim?

2. Dëmet dhe pasojat e të këqijave sociale për veten, familjet dhe shoqërinë e tyre:

2.1. Dëmet për vetë pjesëmarrësit e të këqijave sociale:

Të këqijat sociale që mund të shkaktojnë dëme serioze për shëndetin e vetë pjesëmarrësve (shkaktojnë sëmundje të sistemit të frymëmarrjes, kardiovaskulare dhe nervore për personat e varur nga droga…); korruptimi i personalitetit, thyerja e sjelljes, rënia në një mënyrë jetese të lirshme, thyerja e lehtë e ligjit dhe kryerja e krimeve.

2.2. Ndikimi në familje:

Për familjet me të dashurit e përfshirë në të këqijat sociale, ata mund të përjetojnë krizë financiare dhe shpirtërore. Për shembull, kumari do të shkaktojë konflikte në marrëdhëniet bashkëshortore-familjare të lojtarit, duke shkaktuar dëme emocionale, këputje të besimit midis burrit dhe gruas dhe mund të çojë në dhunë. forca familjare.

‘Bixhozi është i varfër, bixhozi është koprraci’, shumë raste janë bërë realitet. Objektet që organizojnë lojërat e fatit dhe marrin pjesë në lojërat e fatit janë ngatërruar në rrethin ligjor. Fermerët e pangopur për vrimat e kuqe dhe të zeza çojnë në mbarimin e parave, pa pasurisë, gratë që luajnë bixhoz humbasin lumturinë familjare. Këto janë pasojat e drejtpërdrejta të atyre që synojnë të marrin pjesë në këtë të keqe.

2.3. Dëmi për shoqërinë:

+ Mbijetojnë dhe zhvillohen në shumë forma si prostitucioni, droga, bixhozi… Pjesëmarrësit janë shumë të ndryshëm dhe kompleks në përbërje.

+ Të këqijat sociale janë shpesh të lidhura ngushtë me krimet kriminale si krimet që cenojnë jetën, shëndetin, dinjitetin dhe nderin e njeriut, krimet e lidhura me drogën dhe krimet që cenojnë sigurinë sociale. . rend publik, publik. Është një manifestim i dukurive negative shoqërore dhe i transformimit të ndërsjellë.

Eksploroni më shumë: Çfarë është Ram? Klasifikimi, kuptimi dhe gjërat për t’u theksuar rreth ram
READ  Trốc tru là gì? Sự đa dạng của phương ngữ miền Trung

Sipas statistikave, i gjithë vendi ka rreth 80 strofulla droge dhe rreth 1500 kompleksitete të lidhura me drogën. Numri i përgjithshëm i të varurve me të dhëna menaxheriale është 240,000 persona. Ajo që thuhet është se tendenca në rritje e shpejtë e përdoruesve të drogave sintetike po zëvendëson gradualisht opiumin dhe heroinën, me rreth 40-50% të njerëzve që përdorin droga sintetike, madje deri në 90%. Për parandalimin dhe kontrollin e prostitucionit, ka më shumë se 11,900 punonjëse seksi në mbarë vendin.

Kumari shfaqet shpesh çdo Tet në pranverë, të këqijat sociale lindin në shumë krahina, nga zonat urbane në ato rurale, nga mentaliteti i përkohshëm i argëtimit në të cilin disa njerëz kanë rënë thellë. Kjo ka sjellë shumë pasoja për familjen dhe shoqërinë. Të luajturit letra, numrat, grindjet e gjelit, bastet e futbollit janë forma të njohura të lojërave të fatit në kohët e fundit, subjektet e përfshira në këtë të keqe janë shumë të ndryshme nga të rinjtë tek të moshuarit, shumë të rinj dhe shumë të rinj. të mitur dhe përfshin femra. Në vendet e lojërave të fatit, ka njerëz që thjesht janë kuriozë të shohin, por më pas marrin pjesë, psikologjia e lojës ngadalë të çon në uljen gjithë natën dhe gjithë mëngjesin për të vrarë njëri-tjetrin.

Droga është një nga shkaqet e çrregullimeve sociale, krimit dhe pasigurisë. Pasojat e drogës janë më të rënda dhe vazhdojnë të rëndojnë rëndë jetën e atyre që vazhdojnë t’i përdorin ato, duke i lënë familjet e tyre në gjendje të rëndë. Përdoruesit e drogës shpesh ndjekin turmën, subjektet e drogës gjithmonë joshin dhe joshin përdoruesit e rinj për të shitur kur janë të varur, pastaj shesin pa para për të blerë dhe përdorin të varurit mund të kryejnë shkelje krimi i vjedhjes, grabitja për të kënaqur varësinë e tij.

Eksploroni më shumë: Çfarë është Caddy? Puna e Caddy Golf

Abuzimi me drogën shpesh përqendrohet te familjet që janë të zënë duke u kujdesur për jetën e tyre, kështu që ata u kushtojnë pak vëmendje fëmijëve të tyre. Për shkak se prindërit janë shumë të zënë me jetën e tyre, nuk kanë kohë për të menaxhuar studimet e tyre dhe kanë shumë kohë të lirë, shumë adoleshentë refuzohen shpejt nga miqtë e tyre. keq të përfshihesh në kënaqësi të pashëndetshme.

Forcat e policisë që hetojnë krimet e lidhura me drogën duhet të koordinohen me lokalitetet për të përpiluar të dhëna për të monitoruar numrin e të varurve sipas statusit dhe nivelit të tyre të varësisë, dhe më pas t’i klasifikojnë për trajtim. Për të varurit e rëndë, të cilët janë miratuar nga autoritetet vendore, por nuk shohin ndryshime, do të bëhet një dosje aplikimi për pranim në qendrën e detoksifikimit të detyrueshëm. Situata e krimit dhe abuzimit me drogën në vendin tonë vitet e fundit ka qenë e ndërlikuar, ndaj, krahas përgjegjësive të policisë dhe agjencive funksionale në parandalimin e drogës, në shtëpi prindërit duhet të forcojnë menaxhimin arsimor të fëmijëve të tyre, të qëndrojnë larg rrugës së drogës. , hap pas hapi largojnë të këqijat e drogës nga jeta shoqërore, duke kontribuar në stabilizimin e situatës së sigurisë dhe rendit.

READ  Khởi nghiệp là gì? Khởi nghiệp cần những yếu tố gì?

Prostitucioni është një e keqe shoqërore që është në kundërshtim me moralin, zakonet dhe traditat e mira të kombit, që ndikon negativisht në shëndetin, racën, jetën materiale, kulturën e kombit, rendin dhe sigurinë shoqërore dhe të dëmshme për shoqërinë. Shkaktimi i shumë dëmeve në të gjitha aspektet si varfërimi i shëndetit të njeriut, ngadalësimi i zhvillimit ekonomik të vendit, ndikimi në zhvillimin e racës etj.. Prostitucioni zhvillohet në shumë forma të ndryshme, ndër të cilat janë të spikatura, veçanërisht prostitucioni. Transformimi në formën e shërbimeve të masazhit, karaoke, impregnim, sauna në restorante dhe hotele.

Pasoja më e dukshme dhe e zakonshme si për punonjësit e seksit ashtu edhe për klientët është se së bashku me kriminelët që injektojnë drogë, prostitucioni është një nga dy rrugët kryesore të transmetimit të HIV-it. Prostitucioni është një nga shkaqet që çon në lloje të tjera krimesh si organizimi i përdorimit të paligjshëm të drogës, krimet ndaj fëmijëve, përdhunimi dhe dhunimi i të miturve, veçanërisht krimet ndaj fëmijëve. krimi i trafikimit të qenieve njerëzore. Prostitucioni shton edhe bandat, organizatat e krimit të drogës, bandat e specializuara në mbrojtje, rrëmbime, arrestime të paligjshme, plagosje të qëllimshme etj.

Të këqijat shoqërore janë dukuri që shkaktojnë acarim dhe pakënaqësi në opinionin publik, duke cënuar rendin dhe sigurinë shoqërore; shkaktojnë konfuzion, ankth dhe frikë te njerëzit e ndershëm.

→ Artikulli është vetëm për referencë! Për mbështetje online, për të dëgjuar një mendim zyrtar nga një avokat, ju lutemi na telefononi nëpërmjet Qendra e thirrjeve për konsultime ligjore:

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tệ nạn xã hội là gì? Tác hại của tệ nạn xã hội với bản thân, gia đình và xã hội . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *