Tại sao hươu cao cổ… có cổ dài?

Rate this post

Bashkohuni me shkollën e mesme Le Hong Phong për të zbuluar pse gjirafat kanë qafë të gjatë?

Pse gjirafat kanë qafë kaq të gjatë? Kjo është një pyetje që ka përndjekur botën shkencore për qindra vjet.

Bazuar në Shkenca ABC, ka kafshë të ngjashme me antilopat që bredhin nëpër kullotat e gjera të Afrikës 15 milionë vjet më parë. Ata janë veçanërisht të dukshëm për shkak të qafës së tyre shumë të gjatë. Në 10 milionë vjet që nga ajo kohë, këto kafshë të ngjashme me antilopën kanë evoluar në atë që duket shumë si gjirafat e sotme. Gjirafa moderne (Giraffa camelopardalis) ka evoluar në formën që shohim sot rreth 1 milion vjet më parë. Gjirafat janë kafshët më të larta tokësore (rreth 5 metra) dhe gjysma e lartësisë së tyre vjen nga qafa e tyre e gjatë.

Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie.
Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie.

Po shikoni: Pse gjirafë… qafë e gjatë?

Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie. Është interesante se qafa e tyre gjithashtu ka vetëm 7 rruaza si te njerëzit. Për shekuj me radhë, shkencëtarët dhe natyralistët gjithmonë kanë kërkuar t’i përgjigjen pyetjes pse gjirafat kanë qafë kaq të gjatë?

Një nga shpjegimet më të njohura

Për t’iu përgjigjur enigmës rreth qafës së gjatë të gjirafës, mësuesit e shkollave të mesme shpesh marrin një ide nga Charles Darwin – në lidhje me teorinë e përzgjedhjes natyrore – dhe shpjegojnë se Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre. Kjo u jep atyre avantazhin për të qenë në gjendje të arrijnë degë më të larta dhe të jenë në gjendje të marrin më shumë ushqim. Gradualisht, këto gjirafa u riprodhuan më me sukses (sepse kishin akses në një burim ushqimor më të pasur), ndërsa numri i atyre me qafë të ulët u zvogëlua gradualisht.

Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre.
Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre.

Kjo është një teori e thjeshtë përzgjedhjeje dhe mësuesit e shkollave të mesme/universitare shpesh e përdorin atë për t’ju shpjeguar pse gjirafat kanë qafë të gjatë. Ky arsyetim bazë mund të kondensohet në një ekuacion matematik: gjirafë e shkurtër + përzgjedhje natyrore + kohë = gjirafë e gjatë. Megjithatë, studimet e fundit tregojnë një anë shumë të ndryshme të kësaj ideje evolucionare. Shkencëtarët theksojnë se Qafat e larta mund të kenë më pak të bëjnë me detyrat ushqyese dhe më shumë me detyrat e çiftëzimit.

Mamenchisaurus kishte një qafë më shumë se 10 metra të gjatë.
Mamenchisaurus kishte një qafë më shumë se 10 metra të gjatë.

Gjirafat janë padyshim gjitarët me qafën më të gjatë sot, por në të kaluarën kishte shumë specie me qafë më të gjatë se ato. Për shembull, dinosauri Mamenchisaurus kishte një qafë që shtrihej më shumë se 10 metra, 4-5 herë më shumë se gjatësia e qafës së gjirafave të sotme.

Eksploroni më shumë: Pse këndi është 360 gradë?
READ  2 Cách khoá một vùng dữ liệu trong word

Në ditët e sotme, Një qafë kaq e gjatë vjen gjithashtu me grupin e vet të rreziqeve. Truri i gjirafës është 2 metra larg zemrës së saj, kështu që kjo kafshë duhet të ketë një zemër të madhe dhe të fortë. Në mënyrë që gjaku të arrijë në tru, zemra duhet ta pompojë atë gjak me një presion shumë të lartë. Në fakt, presioni i gjakut tek gjirafat është më i larti se çdo kafshë tokësore.

Zgjedhja e gjinisë

Teoria e fundit dhe befasuese – Gjirafat janë rezultat i përzgjedhjes seksuale për të konkurruar për bashkëshortebën që gjirafat meshkuj të zhvillojnë qafë të gjatë.

Në savanën afrikane, Gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra. Në një duel për t’u çiftuar me një femër, dy gjirafa mashkullore qëndrojnë krah për krah, duke tundur pjesën e pasme të kokës me njëra-tjetrën. Kafkat e tyre janë jashtëzakonisht të trasha, duke i lejuar ata të përfshihen në duele të tilla. Kokat e tyre janë si çekiçë të fuqishëm që mund të thyejnë kockat e kundërshtarëve të tyre!

Prandaj, posedimi i një qafe të gjatë dhe të fortë do të japë avantazh në duele të tilla. Është zbuluar se meshkujt me qafë të gjatë jo vetëm që priren të fitojnë më shpesh, por gjirafat femra gjithashtu preferojnë të çiftëzohen me gjirafat me qafë më të gjatë.

Në savanën afrikane, qafë më qafë, gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra.
Në savanën afrikane, qafë më qafë, gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra.

Ky shpjegim gjithashtu hedh dritë mbi arsyen pse gjirafat zhvillojnë më shumë qafë sesa gjymtyrë. Nëse gjirafat thjesht evoluan për të marrë ushqim në degët më të larta të pemëve, këmbët e tyre do të ishin rritur në proporcion me rritjen e qafës së tyre gjithashtu.

Simmons dhe Altwegg, përkrahësit e kësaj ideje, argumentojnë se qafa e gjirafave fillimisht u zhvillua ndoshta për qëllime të ushqyerit, por më vonë kaloi në qëllimin e çiftëzimit. Për të mbështetur teorinë e tyre, këta dy shkencëtarë citojnë një studim të kryer në “Natyralisti amerikan në Namibi”. Ky studim arriti në përfundimin se gjirafat meshkuj kanë qafë më të rëndë se femrat (me të njëjtën masë trupore). Ky studim tregon gjithashtu se vetëm në rastin e meshkujve qafa vazhdon të rritet gjatë gjithë jetës së tyre.

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Eksploroni më shumë: Pse ka më shumë akull në Polin e Jugut sesa në Polin e Veriut?

Shihni gjithashtu Pse gjirafat… kanë qafë të gjatë?

Pse gjirafat kanë qafë kaq të gjatë? Kjo është një pyetje që ka përndjekur botën shkencore për qindra vjet.

READ  Lính tại ngũ Hàn Quốc là gì? Tầm quan trọng của nghĩa vụ quân sự Hàn Quốc

Bazuar në Shkenca ABC, ka kafshë të ngjashme me antilopat që bredhin nëpër kullotat e gjera të Afrikës 15 milionë vjet më parë. Ata janë veçanërisht të dukshëm për shkak të qafës së tyre shumë të gjatë. Në 10 milionë vjet që nga ajo kohë, këto kafshë të ngjashme me antilopën kanë evoluar në atë që duket shumë si gjirafat e sotme. Gjirafa moderne (Giraffa camelopardalis) ka evoluar në formën që shohim sot rreth 1 milion vjet më parë. Gjirafat janë kafshët më të larta tokësore (rreth 5 metra) dhe gjysma e lartësisë së tyre vjen nga qafa e tyre e gjatë.

Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie.
Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie.

Qafa e gjirafës është sigurisht një detaj i jashtëzakonshëm i kësaj specie. Është interesante se qafa e tyre gjithashtu ka vetëm 7 rruaza si te njerëzit. Për shekuj me radhë, shkencëtarët dhe natyralistët gjithmonë kanë kërkuar t’i përgjigjen pyetjes pse gjirafat kanë qafë kaq të gjatë?

Një nga shpjegimet më të njohura

Për t’iu përgjigjur enigmës rreth qafës së gjatë të gjirafës, mësuesit e shkollave të mesme shpesh marrin një ide nga Charles Darwin – në lidhje me teorinë e përzgjedhjes natyrore – dhe shpjegojnë se Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre. Kjo u jep atyre avantazhin për të qenë në gjendje të arrijnë degë më të larta dhe të jenë në gjendje të marrin më shumë ushqim. Gradualisht, këto gjirafa u riprodhuan më me sukses (sepse kishin akses në një burim ushqimor më të pasur), ndërsa numri i atyre me qafë të ulët u zvogëlua gradualisht.

Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre.
Ndër gjirafat stërgjyshore, ka disa me qafë që janë pak më të gjata se homologët e tyre.

Kjo është një teori e thjeshtë përzgjedhjeje dhe mësuesit e shkollave të mesme/universitare shpesh e përdorin atë për t’ju shpjeguar pse gjirafat kanë qafë të gjatë. Ky arsyetim bazë mund të kondensohet në një ekuacion matematik: gjirafë e shkurtër + përzgjedhje natyrore + kohë = gjirafë e gjatë. Megjithatë, studimet e fundit tregojnë një anë shumë të ndryshme të kësaj ideje evolucionare. Shkencëtarët theksojnë se Qafat e larta mund të kenë më pak të bëjnë me detyrat ushqyese dhe më shumë me detyrat e çiftëzimit.

Mamenchisaurus kishte një qafë më shumë se 10 metra të gjatë.
Mamenchisaurus kishte një qafë më shumë se 10 metra të gjatë.

Gjirafat janë padyshim gjitarët me qafën më të gjatë sot, por në të kaluarën kishte shumë specie me qafë më të gjatë se ato. Për shembull, dinosauri Mamenchisaurus kishte një qafë që shtrihej më shumë se 10 metra, 4-5 herë më shumë se gjatësia e qafës së gjirafave të sotme.

Në ditët e sotme, Një qafë kaq e gjatë vjen gjithashtu me grupin e vet të rreziqeve. Truri i gjirafës është 2 metra larg zemrës së saj, kështu që kjo kafshë duhet të ketë një zemër të madhe dhe të fortë. Në mënyrë që gjaku të arrijë në tru, zemra duhet ta pompojë atë gjak me një presion shumë të lartë. Në fakt, presioni i gjakut tek gjirafat është më i larti se çdo kafshë tokësore.

READ  22/4 là ngày gì? – THPT Lê Hồng Phong

Zgjedhja e gjinisë

Teoria e fundit dhe befasuese – Gjirafat janë rezultat i përzgjedhjes seksuale për të konkurruar për bashkëshortebën që gjirafat meshkuj të zhvillojnë qafë të gjatë.

Në savanën afrikane, Gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra. Në një duel për t’u çiftuar me një femër, dy gjirafa mashkullore qëndrojnë krah për krah, duke tundur pjesën e pasme të kokës me njëra-tjetrën. Kafkat e tyre janë jashtëzakonisht të trasha, duke i lejuar ata të përfshihen në duele të tilla. Kokat e tyre janë si çekiçë të fuqishëm që mund të thyejnë kockat e kundërshtarëve të tyre!

Prandaj, posedimi i një qafe të gjatë dhe të fortë do të japë avantazh në duele të tilla. Është zbuluar se meshkujt me qafë të gjatë jo vetëm që priren të fitojnë më shpesh, por gjirafat femra gjithashtu preferojnë të çiftëzohen me gjirafat me qafë më të gjatë.

Në savanën afrikane, qafë më qafë, gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra.
Në savanën afrikane, qafë më qafë, gjirafat meshkuj konkurrojnë për femra.

Ky shpjegim gjithashtu hedh dritë mbi arsyen pse gjirafat zhvillojnë më shumë qafë sesa gjymtyrë. Nëse gjirafat evoluan thjesht për të marrë ushqim në degët më të gjata, këmbët e tyre do të ishin rritur në përputhje me rritjen e qafës së tyre.

Sipas kësaj hipoteze, gjirafat femra nuk kanë nevojë të zhvillojnë një qafë të gjatë, por nuk është kështu.

Simmons dhe Altwegg, përkrahësit e kësaj ideje, argumentojnë se qafa e gjirafave fillimisht u zhvillua ndoshta për qëllime të ushqyerit, por më vonë kaloi në qëllimin e çiftëzimit. Për të mbështetur teorinë e tyre, këta dy shkencëtarë citojnë një studim të kryer në “Natyralisti amerikan në Namibi”. Ky studim arriti në përfundimin se gjirafat meshkuj kanë qafë më të rëndë se femrat (me të njëjtën masë trupore). Ky studim tregon gjithashtu se vetëm në rastin e meshkujve, qafa vazhdon të rritet gjatë gjithë jetës së tyre.

Ekziston vetëm një ndryshim i vogël në gjatësinë e qafës së gjirafave meshkuj dhe femra, kështu që komuniteti shkencor ende nuk është plotësisht i bindur nga kjo hipotezë. Prandaj, kjo gjëegjëzë shekullore duhet ende të studiohet më tej për një përgjigje më bindëse.

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

/tai-sao-huou-cao-co-co-co-dai/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tại sao hươu cao cổ… có cổ dài? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *