Tại sao bão ở Việt Nam lại hay vào miền Trung?

Rate this post

Zbuloni me shkollën e mesme Le Hong Phong
Pse stuhitë në Vietnam godasin shpesh rajonin qendror?

Populli ka një fjali “Ai fal por ajo jo./Shkaktoi përmbytje në dy e tre tetor”për të kujtuar dhe paralajmëruar sezonin e përmbytjeve në provincat nga Thanh Hoa që derdhet zakonisht ndodh nga fillimi i korrikut deri në tetor çdo vit. Pra, pse është gjithmonë rajoni Qendror, cili është shkaku i stuhive të mëdha? Le të zbulojmë pse!

Sipas hulumtimeve të specializuara mbi stuhitë në rajonin Qendror, ka shumë arsye subjektive dhe objektive që çojnë në shndërrimin e rajonit qendror në qendër të stuhive të paprecedentë.

Stuhitë e mëdha burojnë nga shkaqe gjeografike

Stuhitë mund të formohen vetëm kur plotësohen tre kushte: Nxehtësia, lagështia dhe dinamika për të krijuar vorbull.

Po shikoni: Pse stuhitë në Vietnam godasin shpesh qendrën?

Koha kryesore aktive e vitit për stuhitë dhe depresionet tropikale është në verë dhe në vjeshtë: nga qershori deri në nëntor (në hemisferën veriore) dhe nga dhjetori deri në mars të vitit të ardhshëm (në hemisferën jugore), stuhitë shfaqen më së shumti në verë dhe në vjeshtë. , sepse në këtë kohë ekzistojnë të gjitha kushtet më të favorshme për formimin dhe zhvillimin e stuhive: temperatura e lartë e detit (të paktën 26oC ose më shumë), Atmosfera tropikale është mjaft e favorshme për zhvillimin e konvekcionit dhe lëvizja e vorbullës në shkallë të gjerë ndodh mjaft. fort.

Uraganët formohen në tropikët sepse ky fenomen natyror kërkon një rrjedhë uji shumë të nxehtë, të paktën 26 gradë në një thellësi prej të paktën 50 metrash. Stuhitë shpesh formohen pranë ekuatorit dhe priren të shkojnë në dy polet e tokës, sa më e madhe të jetë shpejtësia, aq më e madhe është shpejtësia, kështu që zona afër ekuatorit shpesh preket më pak nga stuhitë.

Në fakt, një stuhi është njëh “shkarkimi i nxehtësisë” për oqeanin. Shumica e stuhive zakonisht ndjekin skajin e presioneve të larta dhe thithen nga zonat me presion të ulët. Në vendin tonë, muajt kur sipërfaqja e detit përmban më shumë energji (korrik, gusht dhe shtator) llogore të ulëta shpesh kalojnë rajonin qendror, kështu që shpesh stuhitë ndjekin atë rrugë.

Imazhi satelitor i një stuhie.
Imazhi satelitor i një stuhie.

Me fjale te tjera, Rajoni Qendror është një vend me mot të ashpër kur i nënshtrohet erërave jugperëndimore. Kjo erë mbart shumë lagështi (sepse kalon nëpër Oqeanin Indian), kështu që shpesh shkakton shi. Për shkak të ndikimit të erës, kur të formohet stuhi në Detin Lindor, ajo do të shtyhet drejt veriut nga era. Në muajt në vijim, era është më e dobët, kështu që stuhia tenton të zhvendoset në rajonin Qendror.

Çdo vit, stuhitë detare dhe musonet verilindore shpesh shkaktojnë shira të dendur në rajonin Qendror. Për më tepër, ndryshimet e motit në mbarë botën si rrymat e ujit El Nino dhe La Nina i bëjnë stuhitë dhe shirat e dendur më intensive.

Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit.
Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit.

READ  Mẫu phiếu công khai dịch vụ khám, chữa bệnh nội trú

Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit. Në vitet 2006 deri në 2017, rajoni Qendror u prek nga 7 stuhi të mëdha, shumë depresione tropikale dhe dhjetëra musonë verilindorë. Këto stuhi detare dhe depresione tropikale vijnë shpesh nga vende të rajonit si Filipinet, Kina… Pas 3 ose 4 ditësh lëvizje, arrin në bregdetin e vendit tonë.

Stuhitë në rrjedhën e sipërme si dhe në deltë shkaktojnë përmbytje të përhapura

Krahasuar me jugun dhe veriun, ekonomia qendrore është mjaft e pazhvilluar. Njerëzit në rajonin qendror janë të njohur me skenën “Uji i korrikut hidhet në breg” sepse “Qielli dërgon përmbytje çdo vit”.

Bregdeti qendror është 1200 km i gjatë dhe përfshin provincat nga Thanh Hoa në Binh Thuan. Gama e Truong Son shkon përgjatë bregut, kështu që fushat në rajonin Qendror janë shumë të ngushta. Ai gjithashtu ka një sistem të ndërthurur në shkallë të gjerë lumenjsh dhe kanalesh si lumi Gianh në Quang Binh, lumi Thach Han në Quang Tri, lumi Huong në Hue-Thua Thien, lumi Thu Bon në Quang Nam, lumi Tra Khuc në Quang Ngai, …

Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.
Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.

Ka shumë lumenj dhe përrenj, por shumica e lumenjve kanë gjatësi të shkurtër dhe shpate të pjerrëta. Pellgjet e lumenjve janë shpesh malore, kështu që uji i shiut bie shumë shpejt. Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.

Pra, pse përmbytjet shkaktojnë kaq shumë dëme?

Edhe pse autoritetet dhe njerëzit në të gjitha nivelet kanë parandaluar, reaguar dhe kapërcyer në mënyrë aktive dëmet e shkaktuara nga stuhitë dhe përmbytjet, pasojat janë ende shumë të rënda. Shkaku i parë është për shkak të shirave të dendur të vazhdueshëm dhe përmbytjeve që ndodhin në një zonë të madhe dhe zgjasin për shumë ditë.

Përmbytjet shkaktojnë dëme të mëdha në jetën e njerëzve.
Përmbytjet shkaktojnë dëme të mëdha në jetën e njerëzve.

Shfrytëzimi pa kriter i rërës dhe zhavorrit në lumenj rrit gjithashtu nivelin e përmbytjeve. Kjo situatë bëri që shumë pjesë të bregut të lumit të gërryen seriozisht. Erozioni i brigjeve të lumenjve si dhe grumbullimi i grykëderdhjeve pengon kullimin e përmbytjeve dhe i bën përmbytjet më të mëdha dhe më të qëndrueshme.

Shkurtimisht Shkaku kryesor i stuhive dhe përmbytjeve në rajonin Qendror është se stuhitë formohen nga Deti Lindor dhe musoni verilindor, bazuar në karakteristikat e motit të rajonit qendror, është shumë i përshtatshëm për të formuar rrugën e syrit të stuhisë. Prandaj, provincat qendrore u bënë viktima të fatkeqësive të rënda natyrore. Shkaqe të tjera si shpyllëzimi… vetëm sa i përkeqësojnë përmbytjet.

Shiko me shume
Pse stuhitë në Vietnam godasin shpesh rajonin qendror?

Populli ka një fjali “Ai fal por ajo jo./Shkaktoi përmbytje në dy e tre tetor”për të kujtuar dhe paralajmëruar sezonin e përmbytjeve në provincat nga Thanh Hoa që derdhet zakonisht ndodh nga fillimi i korrikut deri në tetor çdo vit. Pra, pse është gjithmonë rajoni Qendror, cili është shkaku i stuhive të mëdha? Le të zbulojmë pse!

Sipas hulumtimeve të specializuara mbi stuhitë në rajonin Qendror, ka shumë arsye subjektive dhe objektive që çojnë në shndërrimin e rajonit qendror në qendër të stuhive të paprecedentë.

Stuhitë e mëdha burojnë nga shkaqe gjeografike

Stuhitë mund të formohen vetëm kur plotësohen tre kushte: Nxehtësia, lagështia dhe dinamika për të krijuar vorbull.

READ  Cương lĩnh là gì? Hoàn cảnh ra đời, nội dung, ý nghĩa của cương lĩnh chính trị đầu tiên

Koha kryesore aktive e vitit për stuhitë dhe depresionet tropikale është në verë dhe në vjeshtë: nga qershori deri në nëntor (në hemisferën veriore) dhe nga dhjetori deri në mars të vitit të ardhshëm (në hemisferën jugore), stuhitë shfaqen më së shumti në verë dhe në vjeshtë. , sepse në këtë kohë ekzistojnë të gjitha kushtet më të favorshme për formimin dhe zhvillimin e stuhive: temperatura e lartë e detit (të paktën 26oC ose më shumë), Atmosfera tropikale është mjaft e favorshme për zhvillimin e konvekcionit dhe lëvizja e vorbullës në shkallë të gjerë ndodh mjaft. fort.

Uraganët formohen në tropikët sepse ky fenomen natyror kërkon një rrjedhë uji shumë të nxehtë, të paktën 26 gradë në një thellësi prej të paktën 50 metrash. Stuhitë shpesh formohen pranë ekuatorit dhe priren të shkojnë në dy polet e tokës, sa më e madhe të jetë shpejtësia, aq më e madhe është shpejtësia, kështu që zona afër ekuatorit shpesh preket më pak nga stuhitë.

Në fakt, një stuhi është njëh “shkarkimi i nxehtësisë” për oqeanin. Shumica e stuhive zakonisht ndjekin skajin e presioneve të larta dhe thithen nga zonat me presion të ulët. Në vendin tonë, muajt kur sipërfaqja e detit përmban më shumë energji (korrik, gusht dhe shtator) llogore të ulëta shpesh kalojnë rajonin qendror, kështu që shpesh stuhitë ndjekin atë rrugë.

Imazhi satelitor i një stuhie.
Imazhi satelitor i një stuhie.

Me fjale te tjera, Rajoni Qendror është një vend me mot të ashpër kur i nënshtrohet erërave jugperëndimore. Kjo erë mbart shumë lagështi (sepse kalon nëpër Oqeanin Indian), kështu që shpesh shkakton shi. Për shkak të ndikimit të erës, kur të formohet stuhi në Detin Lindor, ajo do të shtyhet drejt veriut nga era. Në muajt në vijim, era është më e dobët, kështu që stuhia tenton të zhvendoset në rajonin Qendror.

Çdo vit, stuhitë detare dhe musonet verilindore shpesh shkaktojnë shira të dendur në rajonin Qendror. Për më tepër, ndryshimet e motit në mbarë botën si rrymat e ujit El Nino dhe La Nina i bëjnë stuhitë dhe shirat e dendur më intensive.

Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit.
Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit.

Sezoni i shirave zakonisht zgjat nga korriku deri në nëntor, me një mesatare prej 5-8 stuhish në vit. Në vitet 2006 deri në 2017, rajoni Qendror u prek nga 7 stuhi të mëdha, shumë depresione tropikale dhe dhjetëra musonë verilindorë. Këto stuhi detare dhe depresione tropikale vijnë shpesh nga vende të rajonit si Filipinet, Kina… Pas 3, 4 ditësh lëvizje, arrin në bregdetin e vendit tonë.

Stuhitë në rrjedhën e sipërme si dhe në deltë shkaktojnë përmbytje të përhapura

Krahasuar me jugun dhe veriun, ekonomia qendrore është mjaft e pazhvilluar. Njerëzit në rajonin qendror janë të njohur me skenën “Uji i korrikut hidhet në breg” sepse “Qielli dërgon përmbytje çdo vit”.

Bregdeti qendror është 1200 km i gjatë dhe përfshin provincat nga Thanh Hoa në Binh Thuan. Gama e Truong Son shkon përgjatë bregut, kështu që fushat në rajonin Qendror janë shumë të ngushta. Ai gjithashtu ka një sistem të ndërthurur në shkallë të gjerë lumenjsh dhe kanalesh si lumi Gianh në Quang Binh, lumi Thach Han në Quang Tri, lumi Huong në Hue-Thua Thien, lumi Thu Bon në Quang Nam, lumi Tra Khuc në Quang Ngai, …

READ  Mẫu thông báo về việc người bào chữa tham gia tố tụng

Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.
Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.

Ka shumë lumenj dhe përrenj, por shumica e lumenjve kanë gjatësi të shkurtër dhe shpate të pjerrëta. Pellgjet e lumenjve janë shpesh malore, kështu që uji i shiut bie shumë shpejt. Grykëderdhjet shpesh mbushen, gjë që pengon kullimin e përmbytjeve për deltën.

Përveç kësaj, përmbytjet kanë shkaktuar gjithashtu dëme të mëdha në shtëpi, të mbjella, ura dhe rrugë, duke e bërë më të vështirë rajonin qendror tashmë të vështirë. I ndodhur në ciklin vicioz të përmbytjeve, stuhive dhe përmbytjeve, zhvillimi ekonomik këtu përballet me shumë disavantazhe.

Pra, pse përmbytjet shkaktojnë kaq shumë dëme?

Edhe pse autoritetet dhe njerëzit në të gjitha nivelet kanë parandaluar, reaguar dhe kapërcyer në mënyrë aktive dëmet e shkaktuara nga stuhitë dhe përmbytjet, pasojat janë ende shumë të rënda. Shkaku i parë është për shkak të shirave të dendur të vazhdueshëm dhe përmbytjeve që ndodhin në një zonë të madhe dhe zgjasin për shumë ditë.

Përveç shkakut kryesor të stuhive të shiut në rrjedhën e sipërme si dhe në deltë, ka shumë arsye të tjera që përmenden shpesh si: shpyllëzimi, minierat e rërës dhe zhavorrit dhe sistemet e digave.

Përmbytjet shkaktojnë dëme të mëdha në jetën e njerëzve.
Përmbytjet shkaktojnë dëme të mëdha në jetën e njerëzve.

Studimet dhe hetimet në Shtetet e Bashkuara si dhe në shumë pjesë të tjera të botës e kanë treguar këtë Shkaku kryesor i përmbytjeve është shiu i tepërt që ndodh në një periudhë të shkurtër kohe. Ndërkohë, shpyllëzimi mund të ndikojë drejtpërdrejt në shfaqjen e përmbytjeve në pellgje ujëmbledhëse të kufizuara si në rajonin Qendror. Sepse pemët kanë aftësinë për të mbajtur ujin si dhe për të reduktuar erozionin e tokës. Kur pyjet priten, një tokë djerrë do të bëjë që uji dhe shkëmbinjtë të fshihen dhe nivelet e ujit në zonat e poshtme do të rriten.

Shfrytëzimi pa kriter i rërës dhe zhavorrit në lumenj rrit gjithashtu nivelin e përmbytjeve. Kjo situatë bëri që shumë pjesë të bregut të lumit të gërryen seriozisht. Erozioni i brigjeve të lumenjve si dhe grumbullimi i grykëderdhjeve pengon kullimin e përmbytjeve dhe i bën përmbytjet më të mëdha dhe më të qëndrueshme.

Ndryshe nga lumi i kuq në veri dhe lumi Mekong në jug, Lumenjtë në rajonin qendror nuk kanë një sistem prizash për të parandaluar përmbytjet. Përveç kësaj, nuk ka rezervuarë të mëdhenj në rrjedhën e sipërme për të zbutur përmbytjet në deltë. Prandaj, zonat me popullsi të dendur në të dy anët e lumit përballen gjithmonë me rrezikun e përmbytjeve kur ka shi të dendur ose stuhi.

Shkurtimisht Shkaku kryesor i stuhive dhe përmbytjeve në rajonin Qendror është se stuhitë formohen nga Deti Lindor dhe musoni verilindor, bazuar në karakteristikat e motit të rajonit qendror, është shumë i përshtatshëm për të formuar rrugën e syrit të stuhisë. Prandaj, provincat qendrore u bënë viktima të fatkeqësive të rënda natyrore. Shkaqe të tjera si shpyllëzimi… vetëm sa i përkeqësojnë përmbytjet.

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Autori: – Shkolla Le Hong Phong

Burimi: /tai-sao-bao-o-viet-nam-lai-hay-vao-mien-trung/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tại sao bão ở Việt Nam lại hay vào miền Trung? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *