Sóng vô tuyến là gì? Ứng dụng của các loại sóng vô tuyến

Rate this post

Çfarë është valë radio?

Valët e radios janë një lloj rrezatimi elektromagnetik me gjatësi vale në spektrin elektromagnetik, më të gjatë se drita infra të kuqe. Ky është një lloj valësh shumë i zakonshëm dhe përdoret shpesh në teknologjitë moderne të komunikimit dhe pajisjet elektronike. Pajisjet e tilla do të kapin valët e radios dhe do t’i shndërrojnë ato në lëkundje mekanike në altoparlant dhe prej andej lëshojnë valë zanore.

Spektri i radiofrekuencës është një pjesë mjaft e vogël e spektrit EM. Spektri elektromagnetik zakonisht ndahet në shtatë rajone sipas renditjes së gjatësisë së valës dhe rritjes së energjisë së frekuencës.

Çfarë është valë radio?
Çfarë është valë radio?

Çfarë është një shkallë radio valë?

Indikacionet e zakonshme janë: valët e radios, infra të kuqe (IR), mikrovalët, drita e dukshme, ultraviolet (UV), rrezet X dhe rrezet gama.

Sipas NASA-s, valët e radios kanë gjatësitë më të gjata të valëve në spektrin EM dhe variojnë nga 1 mm në më shumë se 100 km. Kjo frekuencë e ulët radio varion nga rreth 3000 cikle për sekondë, ose 3 KHz, deri në rreth 300 GHz.

Spektri i radios është një burim i kufizuar dhe shpesh krahasohet me tokën e punueshme. Sepse spektri i radios duhet gjithashtu të ndahet midis përdoruesve në mënyrat më efikase.

Shpejtësia dhe gjatësia e valës së valëve të radios

Për sa i përket shpejtësisë, valët e radios do të udhëtonin shumë shpejt me shpejtësinë e dritës në një vakum. Gjatë lëvizjes, nëse vala përplaset me objektet përreth, vala ngadalësohet, në varësi të përshkueshmërisë magnetike dhe konstantës dielektrike të atij mediumi.

Gjatësia e valës së valës së radios është distanca nga një kreshtë e valës në tjetrën dhe është në përpjesëtim të zhdrejtë me frekuencën e valës. Në vakum, V = 299,792,458 m/s, frekuenca e valës është 1 Hz. Prodhon një sinjal 1 Megahertz dhe do të ketë një gjatësi vale lamda prej rreth 299 m.

Në Vietnam, valët e radios do të menaxhohen nga Departamenti i Frekuencave të Radios nën Ministrinë e Informacionit dhe Komunikimit.

READ  TOP chuột Logitech không dây được yêu thích nhất hiện nay

Historia e valëve të radios

Shfaqja e valëve të radios u parashikua nga fizikani skocez James Clerk Maxwell, i cili zhvilloi një teori të unifikuar të elektromagnetizmit në 1870.

Në 1886, fizikani gjerman Heinrich Hertz aplikoi teorinë e Maxwell për të transmetuar dhe marrë valë radio. Ai përdori mjete shumë të thjeshta të bëra vetë: një spirale induksioni dhe një balonë Leyden (një lloj kondensatori i bërë nga qelqi dhe shtresa fletë metalike brenda dhe jashtë) për të gjeneruar valë. elektromagnetike. Prej aty, ai u bë personi i parë që transmetoi dhe mori valë radio të kontrolluara. Njësia e frekuencës së valës do të jetë EM – një cikël për sekondë dhe quhet Hertz (Hz).

Historia e valëve të radios
Historia e valëve të radios

Llojet e zakonshme të valëve të radios

Llojet më të zakonshme të valëve të radios janë:

Llojet e zakonshme të valëve të radios
Llojet e zakonshme të valëve të radios

  • Vala e gjatë: zakonisht ka reflektim të mirë përmes jonosferës. Valët e gjata nuk ndikohen nga amortizimi.
  • Vala e mesme: Përdoret për përhapjen e valëve në qytetet e mëdha, reflektimi është më i ulët se vala e gjatë dhe ndikohet nga amortizimi.
  • Radio Valë e Shkurtër: Ka një frekuencë mjaft të lartë dhe shpesh përthithet nga pengesat. Avantazhi i valëve të shkurtra është se mund të transmetojë informacion në distanca të gjata.
  • Valët ultra të shkurtra: Të afta për të depërtuar në të gjitha shtresat dhe për të hyrë në hapësira jashtëzakonisht të mëdha. Shpesh përdoret në komunikim, transmetim.
Eksploroni më shumë: Kush është Jonathan Galindo? Sa e rrezikshme është sfida e Jonathan Galindo?

Televizioni zakonisht përdor mikrovalë dhe nuk udhëton shumë mbi tokë.

Sipas Administratës Kombëtare të Telekomunikacionit dhe Informacionit të SHBA-së, spektri i radios në përgjithësi ndahet në 9 breza të valëve të radios

Përhapja e valëve të radios në atmosferën e Tokës

Llojet e valëve të radios: valët e gjata, valët mesatare, mikrovalët absorbohen shumë fuqishëm nga molekulat e ajrit në atmosferë, kështu që këto valë nuk mund të udhëtojnë larg, distanca maksimale e këtyre valëve është nga disa kilometra deri në disa dhjetëra kilometra. Valët e shkurtra të radios gjithashtu absorbohen fuqishëm nga ajri, megjithatë në disa rajone relativisht të ngushta (jonosferë), valët e shkurtra mezi absorbohen.

Figura ilustron procesin e valëve të radios të emetuara nga antena të reflektuara në jonosferë dhe sipërfaqen e tokës dhe të detit te marrësi.

Si të ndahet shtresa e atmosferës që rrethon tokën

Parimet e komunikimit radio (radio)

Konsiderohet vetëm në fushën e transmetimit (radio)

Për të transmetuar zërin në distanca të gjata, duhet të përdoret një pajisje e quajtur mikrofon për të shndërruar lëkundjet akustike në lëkundje elektrike të së njëjtës frekuencë, e cila korrespondon me valët elektromagnetike të quajtura valë zanore.

Eksploroni më shumë: Top 5 laptopët më të mirë të redaktimit të videove në Youtube pa vonesa sot
READ  Ngày lễ chở vợ con về quê chơi, người đàn ông đánh rơi mất vợ

Në marrës, vala e zërit duhet të ndahet nga bartësi i frekuencës së lartë dhe më pas të dalë në altoparlant. Kjo pjesë e punës quhet qark i detektorit. Altoparlanti konverton lëkundjen e fushës elektrike në një lëkundje akustike me të njëjtën frekuencë.

Aplikimet e valëve të radios

Transmetimi

Një nga përdorimet kryesore të valëve të radios është transmetimi. Para së gjithash, sinjali audio modulohet me ndihmën e teknikave të ndryshme të modulimit si modulimi i amplitudës (AM) dhe modulimi i frekuencës (FM).

Sinjali i moduluar më pas kodohet dhe transmetohet përmes ajrit me ndihmën e një transmetuesi radio. Në anën e marrësit të radios, sinjali mund të rikuperohet duke e akorduar marrësin në të njëjtën frekuencë si frekuenca e transmetuesit.

Po shikoni: Çfarë është Radio Vala? Aplikimet e valëve të radios

Rrjeti i telefonisë celulare

Valët e radios janë të afta të depërtojnë lehtësisht në materiale dhe pengesa të forta si ndërtesa dhe pemë. Kjo veti e valëve të radios përdoret nga industria e telekomunikacionit për të krijuar lidhje celulare për shkëmbimin e informacionit. Transmetuesi dhe marrësi i radios të instaluar në qarkun e brendshëm të celularit ndihmojnë në transmetimin dhe marrjen e sinjalit me ndihmën e valëve të radios.

RADAR

RADAR do të thotë Zbulimi dhe Gama e Radios. Siç sugjeron emri, RADAR përdor valët e radios për të zbuluar praninë dhe vendndodhjen e pengesave.

Antena transmetuese e RADAR dërgon valë radio jashtë në medium. Kjo lloj valë udhëton nëpër ajër dhe kthehet mbrapa nëse has në një pengesë. Valët e reflektuara më pas merren nga marrësi i radios. Regjistrohet shpejtësia me të cilën lëviz vala dhe koha që i duhet valës për t’u kthyer. Prandaj, pozicioni i pengesës mund të përcaktohet lehtësisht.

observatori

Radioastronomia përdor valët e radios për të marrë një pamje më të qartë dhe më të saktë të planetëve, kometave, asteroideve etj. Këto rrezatime nuk ndikohen nga kushtet e pafavorshme të motit si shiu, mjegulla, rrezet e diellit etj.

Kjo veti e valëve të radios përdoret nga astronomët e radios për të studiuar përbërjen, pozicionin, lëvizjen dhe vetitë e tjera të lidhura me trupat qiellorë.

Eksploroni më shumë: Çfarë është potenciali mbrojtës?

Komunikimi satelitor

Valët e radios përdoren për të transmetuar informacion në distanca të konsiderueshme me ndihmën e satelitëve. Antenat e radios në tokë përdoren për të transmetuar sinjale në satelitët. Sateliti më pas dërgon sinjalin e marrë përsëri në stacionin tokësor. Ky sinjal përpunohet dhe informacioni nxirret. Transmetimi televiziv është një nga përdorimet më të mira të valëve të radios në komunikimet satelitore.

READ  20/6 là ngày gì? 20 tháng 6 năm 2022 có gì đặc biệt

Aplikimet e valëve të radios
Aplikimet e valëve të radios

stacion radio në distancë

Valët e radios përdoren zakonisht në radio telemetrinë për të përcaktuar pozicionin e saktë të një kafshe dhe për të ndjekur lëvizjet e saj. Kjo bëhet duke bashkangjitur një radio transmetues në trupin e kafshës. Transmetuesi lëshon vazhdimisht valë radio në medium. Rrezatimi i emetuar nga transmetuesi merret nga marrësi dhe shfaqet në ekran.

Lodra me telekomandë

Shumica e lodrave me telekomandë funksionojnë në valë radio. Marrësi brenda lodrës i përgjigjet valëve të radios të transmetuara nga radiotransmetuesi i përfshirë në telekomandë. Kështu, valët e radios lejojnë përdoruesin të përdorë lodrën nga një distancë.

Kontrolli dhe navigimi i trafikut ajror

Një nga përdorimet kryesore të valëve të radios është krijimi i një rrjeti të besueshëm komunikimi ndërmjet avionëve dhe kontrollit të trafikut ajror. Për këtë qëllim përdoren zakonisht valët e radios me frekuencë shumë të lartë ose me frekuencë shumë të lartë (VHF). Valët e radios ndihmojnë gjithashtu në ruajtjen e lidhjeve ajër-ajër midis avionëve.

Kujdesit shëndetësor

Valët e radios aplikohen gjerësisht në fushën e mjekësisë dhe kujdesit shëndetësor. Për shembull, valët e radios përdoren në një makinë imazherie me rezonancë magnetike për të krijuar imazhe 3D të qarta dhe të detajuara të organeve të brendshme të pacientit. Përdorimi i valëve të radios për të kryer skanime MRI ose në aplikacione të tjera mjekësore nuk shkakton efekte anësore negative.

Valët e radios dihet gjithashtu se ndihmojnë në operacionet minimale invazive, duke përfshirë trajtimin e apneas së gjumit.

nëndetëse

Sistemet e komunikimit në nëndetëse përdorin valë radio për të lehtësuar komunikimin. Në mënyrë tipike, përdoren valët e radios me frekuencë ultra të ulët ose me frekuencë ultra të ulët (ELF), sepse rrezatime të tilla nuk absorbohen lehtësisht nga uji i detit.

*********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/song-vo-tuyen-la-gi-ung-dung-cua-cac-loi-song-vo-tuyen/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Sóng vô tuyến là gì? Ứng dụng của các loại sóng vô tuyến . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *