Siêu đô thị là gì? Danh sách các siêu đô thị trên thế giới

Rate this post

Tendenca e urbanizimit në mbarë botën do të çojë në formimin e megaqyteteve me një popullsi mesatare prej mbi 4 milionë banorësh. Aktualisht, në botë ka 20 supermarkete me një popullsi prej mbi 10 milionë banorësh, nga të cilët 11 janë në Azi, 7 janë në Amerikë dhe 2 janë në Afrikë. Rajoni Azi-Paqësor ka aktualisht 18 qytete me mbi 4 milionë banorë, ky numër do të rritet në 52 deri në vitin 2050.

Pra, çfarë është një megaqytet? Ftoni mësuesit dhe nxënësit e shkollave të mesme të ndjekin mësimin e mëposhtëm.

Çfarë janë megaqytetet?

Megaqytetet janë zona urbane me një popullsi prej më shumë se 10 milion njerëz. Disa dokumente gjithashtu përcaktojnë megaqytetet si zona urbane me një dendësi të popullsisë prej të paktën 2000 njerëz/km2. Një megaqytet mund të jetë një qytet i izoluar ose dy ose më shumë qytete të vendosura afër njëri-tjetrit.

  • Shumë qytete rriten me shpejtësi për të formuar megaqytete, veçanërisht në vendet në zhvillim. Megaqytetet më të dendura në Azi.
  • Dy megaqytetet e para në botë ishin Londra dhe Nju Jorku
  • Pasoja të rënda për mjedisin, shëndetin, trafikun… e njerëzve urbanë.
  • Masat: Riplanifikimi urban, zhvillimi aktiv i ekonomisë industriale dhe të shërbimit…

Në vitin 2000, kishte 18 megaqytete, duke përfshirë Mumbai, Tokio, Nju Jorku dhe kryeqyteti, Mexico City, secili me 10 milionë banorë. Vetëm Zona e Madhe e Tokios (e cila përfshin Chiba, Kanagawa, Saitama dhe Tokio) është shtëpia e më shumë se 35 milionë njerëzve, më e madhe se popullsia e Kanadasë.

Çfarë janë megaqytetet?
Çfarë janë megaqytetet?

Historia e megaqyteteve

Në vitin 1800, vetëm 3% e popullsisë së botës jetonte në qytete. Nga fundi i shekullit të 20-të, ky numër ishte rritur në 47 për qind. Qyteti i Nju Jorkut kaloi Londrën si qyteti më i populluar në botë në fillim të viteve 1920, dhe zona e tij metropolitane i kaloi 10 milionë banorët në fillim të viteve 1930 për t’u bërë megaqyteti i parë në histori. historia njerëzore. Në vitin 1950, kishte 83 qytete me popullsi mbi një milion; deri në vitin 2007, ky numër do të jetë 468. Me këtë ritëm, popullsia urbane do të dyfishohet çdo 38 vjet. Kombet e Bashkuara parashikojnë se popullsia aktuale urbane e botës prej 3.2 miliardë ka të ngjarë të rritet në gati 5 miliardë deri në vitin 2030 dhe se tre në çdo pesë njerëz jetojnë në qytete.

Kjo rritje do të ndodhë kryesisht në kontinentet më pak të zhvilluara si Azia dhe Afrika. Sondazhet tregojnë se e gjithë rritja e popullsisë urbane gjatë 25 viteve të ardhshme do të ndodhë vetëm në vendet në zhvillim.[4] Një miliard njerëz, rreth një e gjashta e popullsisë së botës, tani jetojnë në periferi të mjerueshme. Në shumë vende më pak të zhvilluara, lagjet e varfra të mbushura me njerëz janë shtëpia e shkallës më të lartë të sëmundjeve për shkak të kanalizimeve të dobëta, kequshqyerjes dhe mungesës së shërbimeve shëndetësore. Deri në vitin 2030, vlerësohet se më shumë se 2 miliardë njerëz do të jetojnë në ato lagje të varfëra. Rreth më shumë se 90% e popullsisë urbane të Etiopisë, Malavisë dhe Ugandës (tre nga vendet me përqindjen më të lartë të popullsisë rurale) jetojnë në lagje të varfëra.

Eksploroni më shumë: Zbuloni serinë më të fundit të imazheve të gjalla Waifu Anime të krijuara nga AI në muajin e fundit
READ  Phiếu gửi đơn khiếu nại đến cơ quan tổ chức có thẩm quyền giải quyết

Sipas Far Eastern Economic Review, deri në vitin 2025, vetëm Azia do të ketë të paktën 10 megaqytete, përkatësisht Mumbai (33 milionë banorë); Shanghai (27 milionë); Karaçi, Pakistan (26.6 milionë); Dhaka, Bangladesh (26 milionë) dhe Xhakarta, Indonezi (24.9 milionë). Lagos, Nigeri ka parë një rritje të popullsisë nga 300,000 në 1950 në rreth 15 milionë sot, dhe autoritetet vlerësojnë se ky numër mund të rritet në 25 milionë deri në vitin 2015.

Historia e megaqyteteve
Historia e megaqyteteve

Rritja e megaqyteteve në botë

Për gati 1000 vjet, Roma ishte qyteti më i madh, më i pasur dhe më i rëndësishëm politik në Evropë. Popullsia e Romës kaloi një milion në fund të shekullit të 1 para Krishtit. Popullsia e tij u pakësua në 20,000 në mesjetën e hershme, dhe infrastruktura e qytetit përbëhej nga vetëm një pjesë e vogël e ndërtesave të banuara ende mes rrënojave dhe vegjetacionit.

Bagdadi ishte pothuajse qyteti më i madh në botë që nga themelimi i tij në vitin 762 pas Krishtit deri në vitet 930. Disa vlerësime sugjerojnë se në kohën më të begatë të tij, kryeqyteti i Perandorisë Islame ishte më shumë se një qytet, një duzinë kryeqytete. një milion njerëz. Qytetet e lashta të Kinës përjetuan gjithashtu bum të popullsisë ndërsa ekonomitë e tyre përparonin.

Zona përreth Angkor, kryeqyteti që dikur ishte kryeqyteti i Perandorisë së fuqishme Kmere nga shekujt 9-15, ka një popullsi prej mbi një milion.

Në vitin 1999, New York City ishte e vetmja zonë metropolitane me një popullsi prej më shumë se 10 milionë banorësh. Gjeografët kanë dhënë numrin e 25 qyteteve të tilla që nga tetori 2005[13], krahasuar me 19 në 2004 dhe 9 në 1985. Numri i megaqyteteve u rrit me shpejtësi pasi përqindja e popullsisë urbane në Amerikën e Veriut dhe Evropën Perëndimore u rrit në 75-85%. Regjistrimi i vitit 1990 tregoi se për herë të parë në histori, shumica e amerikanëve jetonin në qytete më të mëdha se një milion njerëz.

READ  Hướng dẫn cách ẩn lượt like trên facebook mới nhất 2023

Në vitet 2000, megaqyteti më i madh ishte zona më e madhe e Tokios. Popullsia në këtë zonë metropolitane përfshin Yokohama dhe Kawasaki, me një total të vlerësuar prej 35-36 milion. Ky gabim është për shkak të mospërputhjes në konceptin urban dhe lagje. Ndërsa qytetet e Tokios, Chiba, Kanagawa dhe Saitama shpesh përfshihen në informacionin statistikor, Zyra e Përgjithshme e Statistikave të Japonisë numëron vetëm zonën brenda një rrezeje 50 km rreth Zyrës së Qeverisë në Shinjuku. Kjo ka rezultuar në një numër më të vogël. Një problem karakteristik i megaqyteteve është vështirësia në përcaktimin e kufijve të jashtëm dhe vlerësimin e saktë të popullsisë.

Rritja e megaqyteteve në botë
Rritja e megaqyteteve në botë

Lista e megaqyteteve në botë

Më poshtë është një listë e 25 megaqyteteve më të mëdha që nga koha e publikimit.

Vlerësimi Super qytet Kombi kontinenti Popullatë Rritje vjetore
Së pari Tokio Japonia Azia 34,000,000 fitime 0,60%
2 Seul Koreja Azia 24,200,000 fitime 1.40%
3 Mexico City Meksika Amerika e Veriut 23,400,000 fitime 2.00%
4 Deli Indi Azia 23,200,000 fitime 4,60%
5 Mumbai (Bombei) Indi Azia 22,800,000 fitime 2.90%
6 Qyteti i Nju Jorkut SHBA Amerika e Veriut 22,200,000 fitime 0,30%
7 Sao Paulo Brazili Amerika Jugore 20,900,000 fitime 1.40%
8 Manila [14] Filipinet Azia 19,600,000 fitime 2.50%
9 Shangai Kinë Azia 18,400,000 fitime 2.20%
dhjetë Los Angjelos SHBA Amerika e Veriut 17,900,000 fitime 1.10%
11 Osaka Japonia Azia 16,800,000 fitime 0,15%
e dymbëdhjetë Kalkuta Indi Azia 16,300,000 fitime 2.00%
13 Karaçi Pakistani Azia 16,200,000 fitime 4,90%
14 kryeqyteti i Xhakartës Indonezia Azia 15,400,000 fitime 2.00%
15 Kajro Egjipti Afrika 15,200,000 fitime 2.60%
16 Moska Rusia Evropë 13,600,000 fitime 0,20%
16 Pekini Kinë Azia 13,600,000 fitime 2.70%
16 Daka Bangladeshi Azia 13,600,000 fitime 4,10%
17 Buenos Aires Argjentina Amerika Jugore 13.3 milionë dollarë 1.00%
18 Stamboll Turqia Evropë dhe Azi 12,800,000 fitime 2.80%
19 Teherani Irani Azia 12,800,000 fitime 2.60%
20 Rio de Janeiro Brazili Amerika Jugore 12,600,000 fitime 1.00%
21 Londra Anglia Evropë 12,400,000 fitime 0,70%
22 Lagos Nigeria Afrika 11,800,000 fitime 3.20%
Eksploroni më shumë: Mësoni çfarë është rryma elektrike? Sa lloje ka? Cili është kushti për një rrymë elektrike? muajin e fundit

Qyteti Ho Chi Minh, Vietnam – Megaqytetet moderne në të ardhmen

Qyteti Ho Chi Minh ka pamjen e një megaqyteti dhe është orientuar të bëhet një megaqytet në të ardhmen. Në përgjithësi, HCMC ka vërtet potencial për sa i përket madhësisë së popullsisë, tregut dhe vendndodhjes. Kur Bangkok nuk njihet për shumë njerëz në hartën aziatike, qyteti Ho Chi Minh njihet si “Perla e Lindjes së Largët”. Por deri në fillim të viteve 1990, ky qytet konsiderohej të ishte rreth 20 vjet prapa dhe deri më tani, Ho Chi Minh City është ende mjaft larg Bangkokut.

READ  "Bỏ túi' cách làm ruốc tôm Quảng Ninh ngon như ngoài hàng

Qyteti Ho Chi Minh, Vietnam - Megaqytetet moderne në të ardhmen
Qyteti Ho Chi Minh, Vietnam – Megaqytetet moderne në të ardhmen

Ho Chi Minh City patjetër duhet të bëjë një përparim për të kapur qytetet e mëdha në rajon, por si dhe si të bëhet një përparim? Ndoshta gjëja e parë është të identifikohen konkurrentët që janë megaqytete në rajon, veçanërisht me mbështetje të madhe nga lokalitetet fqinje si Binh Duong dhe Dong Nai. E përcaktuar në nivelin kombëtar të të menduarit strategjik është konkurrenca e megaqyteteve të mëdha për të investuar burime. Nëse është e nevojshme të investohet në sigurimet shoqërore dhe arsimin në zonat rurale, institucionet ekonomike duhet të fokusohen në megaqytetet, në të cilat qendrat urbane janë lokomotiva, duke pasur kështu një mekanizëm të arsyeshëm të ndarjes së buxhetit. , të ndërtojë infrastrukturën për qytetin dhe të lidhet me zonat fqinje nga perëndimi dhe juglindja për të krijuar lidhje rajonale.

Eksploroni më shumë: Kush është Baby Triet? Çfarë sëmundje ka Triet?

Këto grupe shërbimesh bazë bazohen në nëntë industri shërbimesh të identifikuara nga qyteti. Në të njëjtën kohë, vetë qyteti duhet të jetë më dinamik.

Megjithatë, përveç kësaj, me mësime praktike nga megaqytetet e mëparshme, për pasojat dhe pasojat e procesit të urbanizimit. Ho Chi Minh City ka nevojë për një zgjidhje për të ndërtuar një qytet të rehatshëm për të jetuar dhe punuar, për të kontrolluar mirë popullsinë, pa ndotje, për të krijuar shumë mundësi për të ndihmuar të varfërit të mos kenë pabarazi shumë të mëdha midis grupeve sociale. Në veçanti, është e nevojshme t’i kushtohet më shumë vëmendje mjedisit ekologjik, niveli i miqësisë dhe harmonisë me mjedisin ekologjik konsiderohet gjithmonë si standardi që duhet arritur, kriteret që duhen ndjekur dhe synimi që duhet arritur. Drejt ndërtimit të qëllimit përfundimtar të një qyteti të begatë dhe të qëndrueshëm.

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/sieu-do-thi-la-gi-danh-sach-cac-sieu-do-thi-tren-the-gioi/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Siêu đô thị là gì? Danh sách các siêu đô thị trên thế giới . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *