Nhu cầu là gì? Đặc điểm của nhu cầu

Rate this post

Cila është nevoja?

Cila është nevoja? Nevoja është ndjenja e privimit të një personi me mjedisin e jashtëm. Gjëja “Kam nevojë, dua, më pëlqen”. Çdo individ ka nevoja të ndryshme në varësi të vendndodhjes gjeografike, nivelit njohës, mjedisit kulturor, etj.

Cilat janë nevojat e klientëve?

Dallimi midis dëshirës së klientit dhe realitetit do të lindë një nevojë. Nevojat e klientëve janë mjaft të veçanta, nëse ata janë të vetëdijshëm për nevojat e tyre, sa më urgjente të jenë nevojat, aq më shumë do t’i nxisin klientët të blejnë produkte/shërbime për të kënaqur këtë nevojë. Është gjithashtu e mundur që ata të mos jenë të vetëdijshëm për nevojat e tyre (nevojat latente).

Detyra e tregtarit tani është të ketë një zgjidhje për të stimuluar, ngjallur klientët që të kuptojnë se cilat janë dëshirat e tyre reale ose t’i bëjnë nevojat ekzistuese të klientëve urgjente për t’i bërë ata të veprojnë.

Çfarë është kërkesa në marketing?

Nevojat janë kërkesat që janë jashtëzakonisht të nevojshme që njerëzit të kenë një jetë të plotë dhe të shëndetshme. Në të njëjtën kohë, ky është edhe koncepti më themelor në Marketing, duke përfshirë faktorë të tillë si: kulturor, social, psikologjik, personal, social… këta janë vërtet faktorë të domosdoshëm për ekzistencën e kompanisë.një krijesë. .

Nevoja është gjithashtu një fenomen psikologjik, që i bën njerëzit të ndiejnë nevojën, dëshirën që materiale dhe shpirtërore të ekzistojnë dhe të zhvillohen. Në varësi të mjedisit jetësor, nivelit kognitiv si dhe karakteristikave fiziologjike, njerëzit do të kenë nevoja të ndryshme.

Nevojat i bëjnë njerëzit të ndiejnë gjithmonë se diçka mungon, i bëjnë ata të ndiejnë dhe në të njëjtën kohë i motivojnë njerëzit të punojnë për të përmbushur nevojat e tyre.

Sa më urgjente të jenë nevojat, aq më shumë ka gjasa që ato të dominojnë njerëzit. Nevojat janë gjithashtu të lidhura ngushtë me perceptimet individuale. Sepse, nëse i kontrollojmë nevojat tona, do të thotë gjithashtu se kontrollojmë veten (me vetëdije të lartë, ne mund të kontrollojmë kënaqësinë e nevojave).

Cila është nevoja?
Cila është nevoja?

Karakteristikat e kërkesës

+ Nevojat kanë gjithmonë objekte (objektiviteti i nevojave)

Një nevojë është gjithmonë një nevojë për diçka specifike. Është gjithashtu një kërkesë për të kënaqur një nevojë që mund të mos jetë e qartë në fillim. Megjithatë, sa më specifik të identifikohet objekti i nevojës, sa më thellë të jetë i vetëdijshëm për kuptimin e nevojës për jetën e individit dhe shoqërisë, aq më shpejt lind, forcohet dhe zhvillohet nevoja.

READ  Vừa vào công ty, thanh niên khiến cả công ty bị bắt vì lý do này

Objekti i nevojës në njerëz të ndryshëm është i ndryshëm. Një person ka një nevojë, tjetri ka një tjetër. Edhe brenda të njëjtit lloj nevoje, objekti i nevojës tek një person është gjithashtu i ndryshëm nga objekti i nevojës në një tjetër.

Është objektiviteti i nevojave që i motivon njerëzit të veprojnë dhe të krijojnë një botë objektive për të kënaqur nevojat në rritje të njerëzve. Falë kësaj veçorie, kërkesa nxit prodhimin për t’u zhvilluar, duke krijuar një marrëdhënie “ofertë – kërkesë”, e cila tregon marrëdhënien pozitive të një individi me situatën. Sa më shumë kërkesa, aq më shumë është objekti i kërkesës, aq më shumë stimulohet prodhimi.

Eksploroni më shumë: Kush është Hoai Lam? Biografia, karriera dhe dashuria e djalit të adoptuar Hoai Linh

Përmbajtja e një nevoje përcaktohet nga kushtet dhe metodat e përmbushjes së kësaj nevoje.

Janë kushtet e jetesës ato që përcaktojnë përmbajtjen objektive të nevojave ose thënë ndryshe nevojat janë pasqyrim i kushteve të jetesës. Sa më shumë të zhvillohet shoqëria, aq më shumë zhvillohet prodhimi, pra rritet kërkesa dhe anasjelltas, sa më shumë rritet kërkesa, aq më shumë stimulohet prodhimi.

Përmbajtja e një nevoje përcaktohet nga kushti që e plotëson atë. Kushti për të kënaqur nevojat njerëzore qëndron në shoqëri, kështu që nevojat njerëzore janë të natyrës sociale. Kërkesa për punë, mësim, përvetësim njohurish, kërkime shkencore, kënaqësi për letërsinë dhe artin, nevojat e komunikimit, etj. janë qartësisht sociale. Edhe nevojat thjesht personale ose ato që duket se kanë të bëjnë vetëm me funksionet biologjike të trupit të njeriut janë në fakt sociale. (Njerëzit nuk janë të kënaqur në mënyrë arbitrare, instinktivisht si kafshët, por pak a shumë me vetëdije.)

Përmbajtja specifike e një nevoje varet nga mënyra në të cilën ajo plotësohet.

“Uria është uri, por uria e ngopur nga mishi i gatuar me thikë dhe pirun është i ndryshëm nga uria që detyrohet të gëlltisë mish të gjallë me duar, thonj dhe dhëmbë.”

kërkesa ciklike

Hierarkia e Nevojave të Maslow

Hierarkia e nevojave e Maslow është sekreti i artë që hap derën për të deshifruar psikologjinë dhe sjelljen e klientit. Pasi të jemi përgjigjur se çfarë është nevoja, ne vazhdojmë të eksplorojmë nivelet e nevojave dhe sjelljes njerëzore.

Hierarkia e Nevojave të Maslow
Hierarkia e Nevojave të Maslow

Niveli 1: Nevojat fiziologjike

Eksploroni më shumë: Nëse një organizatë ka 02 ose më shumë degë dhe ka të paktën 30 anëtarë, çfarë niveli sindikate mund të krijojë?
READ  Lớp 8 bao nhiêu tuổi? Lớp 8 là 2k mấy?

Format e biznesit që korrespondojnë me nivelin 1 në hierarkinë e nevojave të Maslow janë njësi biznesi në fushën e ushqimit, restoranteve, hoteleve, moteleve… për të kënaqur nevojat bazë njerëzore.

Niveli 2: Nevoja për t’u ndjerë i sigurt

Ky është niveli më i lartë i hierarkisë së nevojave të Maslow. Nevoja për t’u ndjerë të sigurt për financat, shëndetin, familjen, të ardhmen…

Niveli 3: Nevojat sociale

Bizneset duhet t’i kushtojnë vëmendje përmirësimit të shërbimit ndaj klientit. Jepini klientëve një ndjenjë të përkujdesjes: dërgoni kartolina urimi për ditëlindje, festa, thirrni emrat e klientëve kur flisni, etj. me një qëndrim miqësor. Me siguri ata do të jenë shumë të impresionuar dhe besnikë ndaj produkteve dhe shërbimeve të kompanisë suaj.

Niveli 4: Duhet të respektohet

Kjo është nevoja për t’u njohur, dashur dhe respektuar nga të tjerët në organizatat shoqërore në të cilat njerëzit marrin pjesë. Kur kuptojmë se cilat janë nevojat e klientëve tanë, duhet ta kemi parasysh këtë. Lërini klientët tuaj të ndiejnë se janë të veçantë dhe të rëndësishëm për ju dhe biznesin tuaj.

Niveli 5: Nevoja për vetë-shprehje

Kjo është nevoja më e lartë në hierarkinë e nevojave të Maslow: të jetojë, të punojë sipas pasioneve dhe interesave të tij dhe t’i përkushtohet shoqërisë dhe komunitetit.

Çfarë është epshi?

Një koncept tjetër themelor që është integral i marketingut është dëshira njerëzore. Dëshirat në fjalë janë format që marrin nevojat themelore të njeriut pasi ato formohen nga kultura dhe natyra personale.

Shembull: Një person i uritur në Vietnam dëshiron një tas me oriz, por një person i uritur në Shtetet e Bashkuara dëshiron një Hamburger, një pako patate të skuqura. Por një Hong Konger i uritur dëshiron të hajë Dimsum. Dëshirat shprehen në terma të objekteve që do të plotësojnë një nevojë. Për shkak se shoqëria në të cilën jetojmë po lëviz dhe ndryshon vazhdimisht, edhe dëshirat e individëve që jetojnë në atë shoqëri do të ndryshojnë dita ditës. Njerëzit krijues, më konkretisht ata që shpikin gjëra të reja, gjithmonë duhet të përpiqen të krijojnë një lidhje midis nevojave të njerëzve dhe produkteve që ata prodhojnë.

Eksploroni më shumë: Çfarë është 6G? A është 6G më i shpejtë se 5G?

Shumë njerëz të biznesit dhe shitës shpesh ngatërrojnë dy konceptet e dëshirës dhe nevojës. Një prodhues i menduar i pajisjeve të shpimit mund të mendojë se klienti i tyre ka nevojë për një stërvitje. Por në fakt, ajo që ata vërtet kanë nevojë është një vrimë. Ata janë shumë të cenueshëm sepse ka shumë boshllëqe në njohuritë e marketingut. E mbingarkuar nga produktet e veta, ajo injoron nevojat thelbësore të klientëve të saj duke u fokusuar shumë në nevojat imediate. Ata harrojnë se një produkt fizik është vetëm një mjet për të zgjidhur problemin e një klienti. Si rezultat, të njëjtët shitës do të priren të jenë në telashe të mëdha nëse një produkt i ri është më i lirë dhe plotëson më mirë nevojat e të gjithëve. Sepse edhe pse është ende ajo nevojë, klientët shpesh duan të përjetojnë gjëra të reja.

READ  VCT Masters Berlin: Sự áp đảo của khu vực Bắc Mỹ

Shitësit si ky futen në telashe nëse del një produkt i ri dhe u shërben nevojave të klientit më mirë ose më lirë. Konsumatorët do ta kenë ende atë nevojë, por ata do të duan produktin e ri.

Çfarë është epshi?
Çfarë është epshi?

Dallimi midis nevojave dhe dëshirave

Sepse nevojat dhe dëshirat janë dy koncepte krejtësisht të ndryshme që shpesh ngatërrohen. Prandaj, për të përshkruar shërbimet dhe të mirat që një individ dëshiron, si pjesë e matricës së tij, termi nevojë duhet të përkufizohet si kërkesa bazë që duhet të ketë një individ për të qenë në gjendje të ekzistojë.

– Nevojat e një personi zakonisht janë të kufizuara, ndërsa dëshirat e tij/saj janë gjithmonë të pakufishme.

– Dëshira është diçka që njerëzit duan të kenë për të shtuar rehati në jetë, ndërsa nevoja është diçka që duhet ta kesh për të jetuar.

Dëshira është diçka që ju dëshironi më shumë, ndërsa nevoja përfaqëson nevojën.

Dëshirat nuk janë aq të rëndësishme sa nevojat. Sepse njerëzit mund të jetojnë plotësisht pa atë që duan. Ndërkohë nevoja është një faktor shumë i rëndësishëm për ekzistencën e njeriut.

– Nevojat janë thelbësore për jetën dhe nuk ndryshojnë me kalimin e kohës, ato mbeten të njëjta. Përkundrazi, dëshirat mund të jenë gjëra që individi dëshiron t’i ketë tani ose në të ardhmen e afërt. Prandaj, ato mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Pa nevoja themelore si ushqimi, kujdesi dhe trajtimi, njerëzit mund të sëmuren apo edhe të vdesin. Por dëshira nuk është. Epshi nuk është thelbi i jetës, kështu që nuk ka një ndikim të madh në jetën e njerëzve, megjithëse zhgënjimi mund të jetë ende atje.

************************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/kërkesa

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Nhu cầu là gì? Đặc điểm của nhu cầu . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *