LDTD là gì? Phòng chống lạm dụng tình dục

Rate this post

Çfarë është abuzimi seksual?

Abuzimi seksual përdoret kryesisht për të përshkruar sjelljen ndaj fëmijëve, jo ndaj të rriturve. Të 50 vendet kanë ligje që pranojnë se fëmijët janë të paaftë të pranojnë asnjë akt seksual.

Abuzimi seksual i fëmijëve: obsesioni "i tmerrshëm" nga psikologu |  Gazeta Dan Tri

Abuzimi seksual mund të marrë shumë forma të ndryshme, nga prekja e viktimës në mënyrë seksuale deri te detyrimi i viktimës që të prekë dhunuesin në mënyrë seksuale, deri te bërja e viktimës që të shikojë pjesët e trupit që sugjerojnë seksualisht ose të shikojë aktivitetin seksual. Abuzimi seksual i fëmijëve është një krim.

Është e vështirë të flasësh për abuzim seksual. Në shumë vende: • njerëzit flasin më pak për seksin • njerëzit nuk duan të besojnë se abuzimi seksual mund t’i ndodhë çdo fëmije, kështu që ata nuk mendojnë ose flasin për të. • zakonet ose praktikat që detyrojnë dikë të flasë me një fëmijë për seksin, gjërat ose historitë për të cilat flitet do të ndodhin.

Disa fakte rreth abuzimit seksual

Abuzimi seksual mund t’i ndodhë çdo fëmije. Mund të ndodhë në çdo komunitet, në familje të pasura apo të varfra. Abuzimi seksual shpesh u ndodh vajzave, por mund të ndodhë edhe me djemtë.

Njohja e hershme, kujdesi dhe mbështetja për fëmijët e abuzuar seksualisht - Tuoi Tre Online

Ka shumë forma të ndryshme të abuzimit seksual. Disa nga format më të zakonshme janë:

Abuzimi duke prekur një fëmijë:

• puthja ose përqafimi i një fëmije në mënyrë abuzive • seksi • seksi oral (nga goja në penis ose nga goja në vaginë) • prekja e organeve gjenitale të një fëmije ose duke i kërkuar fëmijës të prekë organet gjenitale të një të rrituri

Abuzimi seksual pa prekur fëmijët:

• përdorimi i gjuhës sugjeruese seksuale për të tronditur ose eksituar seksualisht një vajzë • detyrimi i një fëmije të dëgjojë ose shikojë një të rritur të bëjë seks • detyrimi i një fëmije të bëjë fotografi lakuriq • detyrimi i një fëmije të bëjë prostituta

Shumica e rasteve të abuzimit seksual ndodhin kur fëmijët janë mbi 5 vjeç, por mund të ndodhë edhe tek fëmijët më të vegjël. Shpesh, fëmijët abuzohen nga dikush që e njohin, si p.sh. një anëtar i familjes, i afërm ose fqinj, dhe jo nga një i huaj. Shpesh abuzimi vazhdon për një kohë të gjatë, ndonjëherë deri në disa vjet. Ne nuk e dimë saktësisht se si ndodh abuzimi seksual në përgjithësi, pasi fëmijët shpesh e fshehin atë nga askush. Por mund të thuhet se në botë 1 në 4 fëmijë abuzohet seksualisht.

READ  Mẫu quyết định về việc nộp tiền phạt nhiều lần

Abuzimi seksual ka pasoja afatgjata

Megjithëse të folurit për abuzimin seksual mund të jetë i vështirë, është e rëndësishme që ju ose dikush të cilit i besoni të flisni për këtë me fëmijën tuaj. Shpjegojini fëmijës suaj abuzimin seksual në një mënyrë që ai mund ta kuptojë, por mos e shqetësoni. Nuk do t’i dëmtojë ata dhe do t’i bëjë ata të ndihen më të sigurt.

Eksploroni më shumë: Mësoni Teorinë e Matematikës 10 Matematikat më të fundit të grupeve të muajit

Pse rrezikoni abuzimin seksual?

abuzimi seksual i fëmijëve

Ndonjëherë të rriturit mendojnë se kanë të drejtë të bëjnë seks me fëmijët. Ndonjëherë fëmijët më të rritur nuk e kuptojnë se po bëjnë diçka të keqe. Të gjithë fëmijët janë të rrezikuar nga abuzimi seksual sepse u besojnë të rriturve ose fëmijëve më të mëdhenj dhe varen nga kujdesi i tyre. Kjo e bën të vështirë për fëmijët t’u thonë “jo” atyre. Fëmijët janë shumë të vegjël, kanë pak aftësi të të menduarit dhe nuk janë të vetëdijshëm se çfarë duhet të pranojnë në lidhje me sjelljet e të rriturve. Fëmijët me aftësi të kufizuara janë veçanërisht të rrezikuar nga abuzimi seksual sepse ata shpesh janë më të varur nga kujdesi i të tjerëve sesa fëmijët pa aftësi të kufizuara. Për më tepër, për fëmijët që janë të verbër ose me shikim të dëmtuar: • fëmijët kanë aftësi komunikimi më pak të zhvilluara, kështu që është e vështirë të kuptojnë se çfarë u thoni atyre për sigurinë. Gjithashtu ju ngatërron kur përpiqen t’ju tregojnë për abuzimin. • Fëmijët kanë më pak informacion për trupin e tyre, për dallimin ndërmjet trupave “mashkull” dhe “femëror” sesa fëmijët me shikim të mirë. • fëmijëve u mungojnë informacione të rëndësishme, si shprehja e fytyrës së personit me të cilin po flasin, gjë që ndonjëherë mund t’i ndihmojë fëmijët të mësojnë sjellje të sigurta sociale.

Jo të gjithë ngacmuesit e fëmijëve përdorin forcë. Ata mund të përdorin: • bindje dhe joshje të ëmbël • sjellje joshëse • frikësim dhe frikësim Pasojat e abuzimit janë dhuna dhe dëmtimi i fëmijës.

Parandalimi i abuzimit seksual

Abuzimi seksual i fëmijëve: Ekspertët nxjerrin në pah 'fajtorin' që i bën njerëzit të prirur për të rënë |  LILY - Komunitet për të folur dhe bërë pyetje rreth shëndetit

Ndihmoni fëmijët të kuptojnë trupin e tyre

Foshnjat rreth 18 muajsh mund të fillojnë të mësojnë të emërtojnë pjesë të trupit. Kur fëmija juaj është rreth 3 deri në 5 vjeç, mësojini atij për organet gjenitale; pjesët e tjera intime të trupit dhe për dallimin midis trupit “mashkull” dhe “femëror”. Mësimi mund të bëhet në mënyrë spontane, si për shembull në dush. Për fëmijët që janë të verbër ose kanë probleme me shikimin, mund të nevojitet ndihmë shtesë për të mësuar rreth pjesëve të trupit. Përdorni kukulla me pjesë të lidhura kur mësoni për pjesët e trupit.

READ  Tìm hiểu TOP 10+ Kiểu tóc bờm sư tử được yêu thích hiện nay mới nhất tháng

Ndihmojini fëmijët të kuptojnë zonën e tyre private

Duhet të shpjegoni se disa pjesë të trupit konsiderohen më intime se të tjerat. Shpjegoni se njerëzit nuk duhet të prekin organet gjenitale ose pjesët intime të një fëmije dhe se fëmijët nuk duhet të prekin ato pjesë intime të trupit të një personi tjetër, edhe nëse u kërkohet. Gjithashtu, sigurohuni të shpjegoni se jo të gjitha abuzimet seksuale përfshijnë prekjen.

Eksploroni më shumë: Aplikim për ndarjen ose konsolidimin e parcelave të tokës

Ndihmoni fëmijën tuaj të mësojë të thotë “jo”

Ndihmojini t’u besojnë ndjenjave të tyre dhe inkurajojini t’ju tregojnë atë që ndjejnë.

Më pas, diskutoni se si të thoni “jo” dhe ku mund të gjejë ndihmë fëmija juaj.

Ndihmoni fëmijën tuaj të dijë se ai nuk i dëgjon gjithmonë të moshuarit

Ndihmojini fëmijët të kuptojnë sekretin

Flisni për sekretet e mira apo të këqija.

Respektoni nevojën në rritje të fëmijës tuaj për privatësi, kur lahet ose vishet

Mund të jetë e vështirë për fëmijët me dëmtime të shikimit të kuptojnë pjesët private, intime të trupit, sepse ata marrin shumë mbështetje në aktivitetet e përditshme. Por nxitini t’ju tregojnë kur nuk kanë më nevojë për ndihmë.

Si ta kuptoni nëse fëmija juaj është abuzuar seksualisht?

Kur fëmijët e vegjël abuzohen seksualisht, ata shpesh kanë frikë t’ju thonë sepse dhunuesi e ka paralajmëruar fëmijën të mos thotë asgjë; ose sepse fëmija ka frikë se ai vetë ka bërë gjë të gabuar. Është gjithashtu e mundur që fëmijës t’i mungojnë aftësitë e komunikimit për të rrëfyer atë që ka ndodhur. Duke qenë se fëmijët nuk flasin shpesh për abuzimin, ju duhet të jeni në vëzhgim për shenjat e mundshme. Shenjat e mëposhtme nuk janë zakonisht rezultat i abuzimit, por sigurisht që janë shkak për shqetësim, veçanërisht nëse fëmija juaj i shfaq ato në mënyrë të përsëritur. Disa shenja fizike përfshijnë:

Eksploroni më shumë: Rastet kur oficerët e ushtrisë gradohen para kohe në gradën ushtarake? Në cilin rast ai gradohet në gradën oficer të ushtrisë para afatit?

• ndaloni të lani ose bëni dush më shpesh se zakonisht • luani seksualisht me fëmijë të tjerë ose me lodra • jeni më të ndërgjegjshëm seksualisht se fëmijët e tjerë të së njëjtës moshë

READ  Cách tô màu bảng trong word

Fëmijët që janë viktima të dhunës, përfshirë abuzimin seksual, mund të:

• duket shumë i frikësuar, i ndjeshëm dhe vigjilent ose papritur shmang ose frikësohet nga disa njerëz ose vende • dëshiron të jetë me prindërit gjatë gjithë kohës • fshihet ose i pëlqen vende të tjera. shumicën e kohës • filloni të silleni si një i ri dhe jo si fëmijë • përpiquni të ikni nga shtëpia • ndiheni të trishtuar gjatë gjithë ditës ose duket se nuk ndjeni asgjë • keni probleme me gjumin për shkak të ëndrrave të këqija ose frikës nga errësira.

Nëse një fëmijë abuzohet seksualisht

Mësimi 3: Nevoja për të kuptuar siç duhet konceptin e abuzimit seksual

Nëse fëmija juaj abuzohet seksualisht, ju mund ta ndihmoni nëse: • besoni atë që ai thotë. Fëmijët rrallë krijojnë histori për abuzimin seksual. • lavdëroni fëmijën tuaj që ju tha. Fëmijët duhet të dinë se kanë bërë gjënë e duhur kur ju kanë thënë për abuzimin seksual. • Sigurojeni fëmijën tuaj se abuzimi seksual nuk është faji i tij dhe se ju nuk jeni të zemëruar. • mbrojnë sigurinë e fëmijëve. Në të ardhmen, fëmija do të takohet sërish me dhunuesin. Nëse parandalimi nuk është i mundur, sigurohuni që ju ose dikush që e di se do të jetë me fëmijën tuaj kur të shfaqet dhunuesi. • trajtimin e problemeve shëndetësore fizike të shkaktuara nga abuzimi seksual. Përpiquni ta bëni fëmijën tuaj të testohet për sëmundje veneriane, edhe nëse ai ose ajo nuk ka asnjë simptomë. Disa sëmundje veneriane nuk kanë asnjë simptomë, ose shenjat e sëmundjes veneriane shfaqen vetëm kur fëmija rritet.

Si prind, ju gjithashtu keni nevojë për ndihmë. Prindërit ndjejnë shumë gjendje emocionale duke përfshirë mosbesimin, zemërimin dhe trishtimin kur mësojnë se fëmija i tyre është abuzuar seksualisht. Prindërit mund të fajësojnë njëri-tjetrin për atë që u ka ndodhur fëmijëve të tyre. Mund të jetë e dobishme të flisni për këto ndjenja me dikë të cilit i besoni. Jini të durueshëm vetë. Mund të duhet pak kohë për të kapërcyer këtë gjendje emocionale.

Video për të parandaluar abuzimin seksual

konkludoni

Mjerisht, shumë fëmijë janë në rrezik të abuzimit seksual, duke ndikuar në psikologjinë, shëndetin dhe të ardhmen e tyre. Pra, çfarë është abuzimi seksual? dhe parandalimi i abuzimit seksual është shumë i rëndësishëm.

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/ldtd-la-gi-phong-chong-lam-dung-tinh-duc/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết LDTD là gì? Phòng chống lạm dụng tình dục . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *