Lãng phí thời gian là gì? Nguyên nhân, ý nghĩa, tác hại của lãng phí thời gian

Rate this post

Humbja e kohës shfaqet në çdo objekt të jetës sonë. Ne kalojmë kohë për shumë gjëra çdo ditë. Megjithatë, ka gjëra që nuk kanë nevojë të përdorin kohë, pra çfarë është humbje kohe? Cili është shkaku i humbjes së kohës? Cilat janë pasojat e humbjes së kohës? Së bashku Shkolla e mesme Le Hong Phong Zbulojeni në postimin e sotëm.

Çfarë është një humbje kohe?

Humbni kohë është një idiomë që njerëzit përdorin për t’iu referuar një personi që shpenzon shumë kohë në një detyrë, një detyrë që nuk është e rëndësishme, nuk është shumë e realizueshme ose e bën atë më të vështirë. Shprehja humbje kohe përdoret në shumë situata të ndryshme si në punë, jetë, biznes, lojë, etj.

Çfarë është humbja e kohës?
Çfarë është humbja e kohës?

Cili është shkaku i humbjes së kohës?

Si më sipër, ne kemi mësuar për konceptin së bashku Çfarë është humbja e kohës?, pra cili është shkaku i humbjes së kohës? Këtu janë disa arsye për humbjen e kohës tek të rinjtë që 123job dëshiron t’i ndajë me lexuesit:

  • Përqendrimi në shumë detyra në të njëjtën kohë: Imagjinoni sikur ta ndani trurin tuaj në dy pjesë për dy detyra të ndryshme, por në të vërtetë nuk i kushtoni vëmendje njërës. Dhe si rezultat, asnjë detyrë e vetme nuk përfundon mirë, përveçse ju bën të humbni fokusin dhe të merrni më shumë kohë.
  • Pushoni shumë: Çdo herë në mes të një turni, do t’i kushtoni vetes kohë për të pushuar, për të pirë kafe ose meze. Megjithatë, vetëm një pushim prej rreth 3-5 minutash është më i arsyeshmi. Nëse pushoni shumë, do të humbni fokusin në punë.
  • Asnjë qëllim i qartë: Pa qëllime dhe plane, nuk do të dini se çfarë duhet të bëni për të marrë më shumë kohë pushimi ose për të bërë diçka të parëndësishme në planin afatgjatë.
  • Dominuar nga rrjetet sociale dhe internetiSipas statistikave, numri i përdoruesve të internetit në Vietnam në vitin 2020 është 68.17 milion njerëz, ky numër rritet me 6.2 milion njerëz në krahasim me vitin 2019 me rreth 10%. Dhe gjithashtu sipas statistikave të Appota-s, njerëzit mesatarë vietnamezë përdorin pajisje celulare rreth 4-5 orë në ditë. Ky është me të vërtetë një numër i madh nga i cili mund të shihet statusi humbim kohe në mesin e të rinjve është në rritje.
READ  Cách lồng ghép ảnh tự sướng trên Instagram Stories

Cili është shkaku i humbjes së kohës?
Cili është shkaku i humbjes së kohës?

Pasojat e humbjes së kohës

Kur humbni kohë, po humbisni edhe suksesin, ëndrrat dhe aspiratat tuaja. Njohuria njerëzore është jashtëzakonisht e madhe, e madhe, nëse shpenzoni kohë vetëm për gjëra të tjera, sa kohë do të zgjerohet njohuria juaj? Çfarë mundësish karriere janë në dispozicion për ata që humbim kohe? Apo kur kaloni kohë vetëm duke biseduar, “në pritje të dramës”, rrjetet sociale… kujdeset për shëndetin tuaj? Humbja e kohës jo vetëm që ju tërheq poshtë, por gjithashtu pengon shanset tuaja për sukses, duke ndikuar në shëndetin tuaj, marrëdhëniet e mira rreth…

Eksploroni më shumë: Përgjigjet e konkursit Kuptimi i ligjit për Barazinë Gjinore 2022

Po shikoni: Çfarë është humbje kohe? Shkaqet, kuptimet dhe dëmet e humbjes së kohës

Cila është mënyra për të shmangur humbjen e kohës?

Mark Zuckerberg krijoi faqen e rrjeteve sociale – sa i famshëm është Facebook? Ai e përqendron gjithë kohën dhe energjinë e tij në të për një kohë të gjatë pa humbur kohën e tij. Ai u fokusua vetëm në një gjë dhe ajo ishte krijimi i Facebook për një kohë. Ai nuk bën asgjë tjetër, nuk dorëzohet derisa të ketë sukses dhe pikërisht për këtë është një nga njerëzit më të rinj që ka bërë të famshme një faqe interneti. Pra, si të shmangni? Çfarë është një humbje kohe?? Këtu janë disa zbulime që 123job dëshiron t’ju dërgojë:

1. Vendosni qëllime

Bëni një listë të detajuar të gjërave që duhet të bëni gjatë ditës. Kjo listë do t’ju ndihmojë shumë në përcaktimin se çfarë të bëni dhe çfarë të bëni më parë, çfarë të bëni më vonë. Dhe kjo do t’ju ndihmojë të mos harroni të bëni diçka.

2. Organizoni punët dhe detyrat sipas prioritetit

Ne të gjithë kemi detyra të bëjmë me rëndësi të ndryshme. Do të ketë disa gjëra që duhet të bëhen tani, detyra dhe detyra të tjera që duhet të përfundojnë së shpejti dhe të tjera që nuk janë as të rëndësishme dhe as urgjente. Pra, për të shmangur humbjen e kohës, shkruani një listë detyrash dhe vendosini ato në një nga katër kategoritë:

  • Fillimisht duhen bërë detyra të rëndësishme dhe urgjente.
  • Më pas duhen bërë detyra të rëndësishme, por jo urgjente.
  • Detyrat dhe detyrat e parëndësishme por urgjente vendosen në një kategori të veçantë.
  • Punët që nuk janë të rëndësishme dhe jo urgjente klasifikohen në kategorinë e fundit.

3. Largohuni nga “njerëzit shqetësues”

“Njerëzit shqetësues” janë fajtori numër një për të humbur kohën tuaj. “Njerëzit shqetësues” të përmendur këtu mund të jenë thashetheme midis orëve të punës, telefonata të gjata, detyra të parëndësishme, por ju ende kaloni shumë kohë duke bërë… Dhe për ta rregulluar Për ta kapërcyer këtë, mund ta lini telefonin tuaj gjatë punës, përqendrimit ose organizimit të punës. . sipas prioritetit si 123 punë të përbashkëta më sipër.

READ  Tặng quà gì cho bé nhân ngày Quốc tế Thiếu nhi 1/6?

4. Përdorni mediat sociale dhe pajisjet celulare me mençuri

Në fakt, rrjeti social i sotëm, interneti ka një tërheqje jashtëzakonisht të fortë që na tërheq që e bën të vështirë heqjen e syve prej tij. Nëse përdoren si duhet, këto janë mjete që na ndihmojnë shumë. Përveç përfitimeve, ka edhe pasoja të rënda kur përdoret në kohën e gabuar, në kohën e duhur. Për shkak se gjasat që ne të kapemi pas informacioneve të reja, dramat në rrjetet sociale janë shumë të larta.

Eksploroni më shumë: Fleta e fundit e shqyrtimit të vaksinës Covid-19 para vaksinimit

Prandaj, provoni të vendosni një kohëmatës për faqet e rrjeteve sociale, duke specifikuar kohën e ditës për t’i përdorur ato. Për shembull, Facebook tani ka gjithashtu një funksion për të kujtuar kohën e përdorimit. Prandaj, thjesht duhet të futni periudhën kohore të lejuar dhe kur kjo periudhë kohore të përfundojë, facebook do të lëshojë një mesazh rikujtues.

5. Ndjekja e kohës

Njerëzit zakonisht menaxhojnë buxhetet, menaxhojnë shpenzimet mujore dhe vjetore, ju gjithashtu mund të bëni të njëjtën kontabilitet me buxhetin tuaj kohor. Për çdo detyrë në progres ose të përfunduar, duhet të llogaritni sasinë mesatare të kohës që nevojitet për të planifikuar siç duhet, për të shmangur humbjen e kohës.

6. Disiplino veten

Nëse keni krijuar një orar, një plan atëherë bëni çmos që t’i përmbaheni atij dhe të mos mashtroni. Nëse në disa raste filloni një punë me vonesë, mos e hiqni atë nga plani juaj, thjesht vazhdoni ta bëni atë, kaloni më shumë kohë dhe punoni më shumë. Nëse keni një orë të lirë pasdite, në vend që t’i jepni vetes kohë për të pushuar, lundroni në rrjetet sociale, kaloni atë kohë në detyra të tjera të papërfunduara. Mos harroni se gjithmonë mund ta rishpërndani kohën tuaj nëse është e nevojshme. Mos kini frikë të ndryshoni mënyrën se si e kaloni kohën tuaj.

Humbja e kohës: Ju po hidhni çdo ditë gjënë më të çmuar për shkak të zakoneve të këqija që janë të vështira për t’u thyer.

Ne nuk e kuptojmë vlerën e kohës derisa koha të mos ketë më. Jeta duket si një kohë e gjatë, por në fakt ajo kalon shumë shpejt. Ndonjëherë, ne humbim pa dashje kohën e çmuar në gjëra të pakuptimta, kur të kthehemi prapa dhe të pendohemi, është tepër vonë.

Të kesh jetën sot është jashtëzakonisht e çmuar. Megjithatë, shumë njerëz e lënë kohën e tyre të humbasë në vend që të shfrytëzojnë sa më shumë çdo moment të kësaj jete të shkurtër. Sidomos, të rinjtë si ne e bëjnë shpesh këtë gabim.

READ  Vi bằng là gì? Giá trị pháp lý của vi bằng. Mua đất bằng vi bằng có an toàn không?

Pra, a jeni ju nga ata që e lini kohën të shkojë dëm? Këtu janë shenjat e kësaj:

Eksploroni më shumë: Kush është Phung Thieu Phong? Biografia, karriera dhe jeta private e aktorit

Nëse kaloni gjysmë ore ose një orë në telefonin tuaj para se të ngriheni nga shtrati, nuk po e shfrytëzoni sa më shumë kohën tuaj. Njerëzit me qëllime të qarta të jetës nuk kalojnë kohë në shtrat me telefonat e tyre. Zgjimi nuk është një punë e madhe, por akti vendimtar për t’u ngritur nga shtrati është një mënyrë freskuese për të përshëndetur ditën, duke premtuar një ditë kuptimplote në punë.

Disa aktivitete janë në thelb pa qëllim, thjesht të kënaqin në të tashmen, të tilla si: surfimi në mediat sociale, shikimi i televizorit ose filmave, luajtja e lojërave

Njerëzit me një qëllim në jetë nuk shpenzojnë shumë kohë në këto aktivitete, sepse ata e kuptojnë se çdo orë e kaluar në aktivitete të pakuptimta është një orë që nuk mund të rifitohet. Njerëzit me një qëllim dinë të harmonizojnë jetën e tyre, përdorin kohën e tyre për të krijuar gjëra kuptimplota.

Nëse kaloni më shumë kohë duke ëndërruar, duke planifikuar ose duke menduar për të ardhmen, po humbisni kohën tuaj. Të dish se si të shfrytëzosh sa më shumë kohën nuk ka të bëjë me ëndërrimin e syve për të ardhmen, por me vendosjen e qëllimeve specifike dhe punën për t’i arritur ato.

Mendoni për peshëngritësit, ata kalojnë pak kohë duke kuptuar se si të ngrenë peshë në mënyrë më efikase dhe kohën tjetër duke vënë të gjithë energjinë e tyre në ngritjen e peshave.

Jeni të shqetësuar për atë që të tjerët mendojnë për ju?

Njerëzit e suksesshëm shpesh janë të zënë duke punuar në vend që të shqetësohen për atë që mendojnë të tjerët për ta. Ndoshta ata do të kujdesen për mendimet e atyre që kanë vërtet rëndësi, dhe miqtë e jashtëm, fqinjët ose të huajt, ata nuk do të shqetësohen shumë. Nëse mendoni shumë për këtë, do ta lini jetën tuaj të shkojë dëm.

Në vend që të shqetësoheni për mendimet e njerëzve të tjerë, kërkoni dhe bëni më të mirën në jetë.

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/lang-phi-thoi-gian-la-gi/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Lãng phí thời gian là gì? Nguyên nhân, ý nghĩa, tác hại của lãng phí thời gian . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *