IC là gì? Cấu tạo, chức năng và phân loại IC

Rate this post

IC është një komponent i domosdoshëm në çdo qark elektronik, pra çfarë është një IC? Çfarë është struktura dhe funksioni? Si të klasifikoni? Le të zbulojmë në këtë artikull!

Çfarë është IC?

Mësoni për mikroçipet

IC English është qark integrues, i njohur gjithashtu si çip ose qark elektronik, qark i integruar, ..është një koleksion i pajisjeve të ndryshme gjysmëpërçuese dhe pasive (të tilla si transistorët dhe rezistorët). Ato janë të lidhura me njëra-tjetrën për të kryer disa funksione specifike, ajo është projektuar, prodhuar për të kryer një funksion si një pajisje e kombinuar.

Cilat janë përdorimet dhe funksionet e IC-ve?

IC ose qarku i integruar luan një rol shumë të rëndësishëm në jetë, ai aplikohet në shumicën e pajisjeve teknologjike dhe pajisjeve industriale si makinat për prerjen e telave CNC, makinat bluarëse, torno. Qarqet e integruara (IC) zvogëlojnë shumë madhësinë e qarkut (rreth disa mikrometra), dhe gjithashtu rrisin saktësinë. IC është gjithashtu elementi më i rëndësishëm në qarqet logjike dhe të kontrollit. IC-të kanë 2 lloje kryesore, të cilat janë të programuara në mënyrë fleksibël ose kanë funksione të paracaktuara (të pa programueshme), secila me funksionet dhe detyrat e veta dhe regjistrohen në fletën e të dhënave të ofruar nga prodhuesi.

Llojet e zakonshme të IC-ve

Këshilla për të kontrolluar për dëmtime të çipave, ic-së ose mikroprocesorëve

Për të klasifikuar IC-të kemi shumë mënyra si: sipas funksionit, sinjalit, teknologjisë, ..

Klasifikimi sipas përpunimit të sinjalit

 • IC-të dixhitale përpunojnë ose ruajnë sinjale dixhitale.
 • IC analoge ose IC lineare trajtojnë sinjale analoge.
 • IC i përzier, analog dhe dixhital.

Klasifikimi sipas teknologjisë së prodhimit

 • Monolitik: Elemente që vendosin dhjetë pjesë të një materiali gjysmëpërçues të vetëm kristal.
 • Qarku i shtresës së hollë: element i formuar nga depozitimi në xhami. Zakonisht gjendet në rrjetet rezistente. Bërë nga bilanci elektronik. Këto pajisje janë prodhuar me detaje dhe saktësi të madhe, dhe janë të mbrojtura dhe të veshura mirë. Aplikime në prodhimin e ekraneve të sheshta.
 • Qarku i trashë i kombinuar me Çip

Rendit sipas nivelit të integrimit

IC është term i përgjithshëm. Më pas ndahet në SSI dhe MSI, LSI, VLSI (CPU, GPU, ROM, RAM, PLA…), UL

Klasifikimi sipas përdorimit të qarkut

 • CPU, mjaft i njohur për ju adhuruesit e kompjuterave, konsiderohet si procesori i kompjuterëve të sotëm.
 • Memorie, memorie ruajtëse.
 • Teknologjia e monitorimit RFID për bravat elektronike të dyerve të nivelit të lartë kundër vjedhjes sot
 • ASIC-të përdoren për të kontrolluar tosterat, pajisjet e makinave, lavatriçet, etj.
 • ASSP është produkti standard për aplikimin specifik.
 • IC-të e sensorit trajtojnë si përshpejtues, dritë, fushë magnetike, helm, etj.
 • DSP (Përpunimi dixhital i sinjalit
 • ADC dhe DAC, analoge → dixhitale. konvertohet
 • FPGA (Field Programmable Gate Array) konfigurohet nga IC-të dixhitale të klientit.
 • Mikrokontrolluesi përmban të gjitha pjesët e një kompjuteri të vogël.
 • IC-të e fuqisë mund të trajtojnë rryma ose tensione të mëdha.
 • System-on-a-chip (SoC) është një sistem në një çip.
Eksploroni më shumë: Këshilla për redaktimin e shpejtë të fotografive në Adobe Photoshop që pak njerëz i dinë
READ  VCT SEA Challengers Stage 3: Big BAAM, CES và sự vươn mình của Valorant Việt Nam

historia e zhvillimit të ic

Çfarë është IC? Struktura, përdorimet dhe llojet e zakonshme të IC-ve - META.vn

Historia e zhvillimit të qarqeve të integruara daton në vitin 1949, kur inxhinieri gjerman Werner Jacobi (Siemens AG) paraqiti një patentë për një përforcues gjysmëpërçues të qarkut të integruar me 5 transistorë në një sipërfaqe. e zakonshme për amplifikatorët me 3 faza, si aparatet e dëgjimit.

Më 12 shtator 1958, amerikani Jack Kilby i Texas Instruments prezantoi mikroçipin e parë. Kilby më vonë fitoi çmimin Nobel në Fizikë në vitin 2000.

Gjysmë viti pas incidentit të Kilby, Robert Noyce në Fairchild Semiconductor zhvilloi idenë e tij për një qark të integruar që zgjidhte shumë probleme praktike që Kilby nuk mundi. Dizajni Noyce është bërë nga silikoni, ndërsa çipi Kilby është bërë nga germanium. Noyce informoi Kurt Lehovec në Sprague Electric për parimet e kryqëzimit të izoluar pn të shkaktuar nga funksionimi i kryqëzimit pn të polarizuar (diodë), i cili është një koncept i rëndësishëm në IC.

Fairchild Semiconductor është gjithashtu shtëpia e teknologjisë së parë të portës së silikonit me porta vetërregulluese, themeli i të gjithë çipave CMOS në kompjuterët modernë. Kjo teknologji u zhvillua nga fizikani italian Federico Faggin në vitin 1968, i cili më vonë iu bashkua Intel dhe zhvilloi njësinë e parë Qendrore të Përpunimit me një çip (CPU), të cilën ai e mori. 2010 Medalja Kombëtare e Inovacionit dhe Teknologjisë.

Mësoni rreth komponentëve gjysmëpërçues

komponentët gjysmëpërçues Goxha element gjysmëpërçues Te behesh komponente elektronike shfrytëzojnë vetitë elektronike të Materialet gjysmëpërçuesetë tilla si arsenidi i silicit, germaniumit dhe galiumit, si dhe gjysmëpërçuesit organikë.

Pajisjet gjysmëpërçuese prodhohen në të dyja format si përbërës të lirshëm dhe qarqet e integruara (IC). Në IC, ka nga disa (të paktën dy) deri në miliarda komponentë, të përpunuar dhe të lidhur së bashku në një platformë të vetme gjysmëpërçuese të quajtur wafer.

READ  Rick roll là gì? – THPT Lê Hồng Phong

Materialet gjysmëpërçuese

Eksploroni më shumë: Raporti i fundit për shqyrtimin e Komisioneve dhe Degëve të Partisë

gjermanisht (Ge) ishte materiali i parë gjysmëpërçues i përdorur, por ndjeshmëria e tij termike është më e vogël se silikoni. Aktualisht, germani është i lidhur me silikon për përdorim në komponentë SiGe shpejtësi shumë të lartë. IBM është një prodhues i madh i komponentëve të tillë.

Materiale të tjera më pak të zakonshme përdoren gjithashtu ose nën hetim.

Komponimet Indi Lloje të ndryshme (arsenidi, antimoni, fosfidi indium) po përdoren gjithashtu në LED dhe dioda lazer.

Cilat janë komponentët elektronikë?

Ku duhet të blej komponentë elektronikë në mund? | 3 milion. komponente elektronike

komponente elektronike Te behesh element elementar diskret kanë veçori specifike që përdoren për çiftim qark elektrik Goxha Pajisje elektronike.

klasifikojnë komponente elektronike Mund të ketë shumë kritere të ndryshme. Por me sensin për analizën e qarkut dhe aftësinë për të modeluar në qark ekuivalent Për të llogaritur parametrat që mund të arrijë qarku i projektimit, klasifikimi sipas efektit në sinjalin elektrik konsiderohet më i arsyeshmi. Në këtë klasifikim, ndikimi në rrymën e rrymës DC injorohet nëse nuk vihet re, si fuqia e madhe, gjenerimi i nxehtësisë, zhurma, etj.

 • përbërësit aktivë është një lloj efekti jolinear në furnizimin me energji AC/DC për të prodhuar një burim të ri sinjali, në qark ekuivalent pastaj përfaqësohet nga një gjenerator sinjali, si diodë, transistor, etj
 • komponent pasiv nuk furnizon qarkun me energji, zakonisht ka një lidhje lineare me tensionin, rrymën, frekuencën, si rezistorët, kondensatorët, induktorët, transformatorët etj.
 • komponentët elektromekanikë funksionimi elektrik i kombinuar me mekanik, si kuarci, rele, ndërprerës etj.

Meqenëse asnjë material nuk ka veti fizike ideale dhe asnjë linearitet ideal, pajisje të tilla si “rezistorët e tensionit” bien midis klasifikimeve akademike.

Çfarë është një gjysmëpërçues?

Çfarë është një gjysmëpërçues? Cilat janë aplikimet e gjysmëpërçuesve në jetën e përditshme? TOAN PHUC ELEKTRIKE

Gjysem percjellesit (Anglisht: Gjysem percjellesit) është një substancë që ka përçueshmëri termike niveli i ndërmjetëm midis një përcjellësi dhe një izoluesi. Gjysmëpërçuesit veprojnë si izolues në temperatura të ulëta dhe përcjellin elektricitetin në temperaturën e dhomës. Quhet “gjysmëpërçues” (fjala “gjysmë” në kuptimin kino-vietnamez do të thotë gjysma), sepse kjo substancë mund të përçojë elektricitetin në një gjendje të caktuar, ose në një gjendje tjetër nuk do të përçojë elektricitetin. Gjysmëpërçueshmëria mund të ndryshojë në prani të papastërtive, papastërti të ndryshme mund të prodhojnë veti të ndryshme gjysmëpërçuese. Kur dy gjysmëpërçues të ndryshëm lidhen së bashku, krijon një kryqëzim. Vetitë e bartësve të ngarkesës si elektronet, jonet dhe vrimat e elektroneve në këtë kryqëzim përbëjnë bazën e diodave, transistorëve dhe pajisjeve elektronike moderne të sotme.

Eksploroni më shumë: Si të instaloni thjesht 2 aplikacione Zalo në telefonat Android
READ  Tìm hiểu Vamos là gì? Vamos trong bóng đá là gì? 2022 mới nhất tháng

Pajisjet gjysmëpërçuese ofrojnë një sërë karakteristikash të dobishme, të tilla si aftësia për të rregulluar drejtimin dhe rrugën e një rryme elektrike në një drejtim tjetër dhe për të ndryshuar rezistencën me dritën ose nxehtësinë. Për shkak se pajisjet gjysmëpërçuese mund të ndryshojnë vetitë përmes papastërtive ose dritës ose nxehtësisë, ato shpesh përdoren për të zgjeruar, mbyllur qarqet e shkurtra ose për të kthyer energjinë.

Pamja moderne përdor fizikën kuantike për të shpjeguar vetitë e gjysmëpërçuesve përmes lëvizjes së grimcave të ngarkuara në një strukturë kristalore. Papastërtitë e ndryshojnë ndjeshëm këtë veti të gjysmëpërçuesit. Nëse në një gjysmëpërçues krijohen një substancë dopingu dhe shumë vrima, ai quhet gjysmëpërçues i tipit p, përndryshe nëse në gjysmëpërçues prodhohen elektrone që lëvizin më lirshëm ai quhet gjysmëpërçues i tipit p. Gjysmëpërçues. lloji n. Duke përzier proporcionet e duhura të papastërtive dhe duke kombinuar lloje të ndryshme të gjysmëpërçuesve pn, është e mundur të krijohen komponentë elektronikë me performancë jashtëzakonisht të lartë.

Komponimet e elementit silic, germanium dhe galium përdoren më gjerësisht si gjysmëpërçues në komponentët elektronikë.

Aplikimi i parë praktik i gjysmëpërçuesve ishte në vitin 1904 me detektorin Cat’s-ria me dioda gjysmëpërçuese të pastra. Më pas, falë zhvillimit të fizikës kuantike, tranzistori u krijua në 1947 dhe qarku i parë i integruar u krijua në 1958.

Video në lidhje me mikroçipet

konkludoni

Shpresojmë se artikulli ju ka ndihmuar të dini se çfarë është IC? Çfarë është struktura dhe funksioni? Si të klasifikoni? Faleminderit per shikimin!

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/ic-la-gi-cau-tao-chuc-nang-va-phan-loi-ic/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết IC là gì? Cấu tạo, chức năng và phân loại IC . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *