Chữ tâm là gì? Những lời Phật dạy về chữ Tâm

Rate this post

Shpesh i referohemi fjalës Tam, por jo të gjithë e kuptojnë kuptimin e kësaj fjale. Le të dëgjojmë mësimet e Budës për fjalën Zemër për të ndihmuar çdo person të kultivojë mendjen, të jetojë pozitivisht dhe të bëjë shumë vepra të mira.

Cila është fjala mendje?

Fjala mendje (心) është zemra, mendja dhe ndërgjegjja e një personi. Nëse të gjitha veprimet tona vijnë nga një zemër dhe mendje e mirë, atëherë mendimet dhe veprimet tona janë etike dhe të drejta. Nëse mendja jonë nuk është e mirë, ajo do të gjenerojë mendime të liga, duke bërë shumë gjëra të liga, duke shkaktuar mëkat.

Kuptimi i Amitabha Budës në Vitin e Derrit - Gurë Kristali të Vietnamit

Fjala mendje përdoret shpesh për të drejtuar mendimet e njerëzve drejt së mirës, ​​për të kultivuar trupin, për të ushqyer natyrën, për të jetuar pozitivisht, për të bërë shumë gjëra të mira. Kur mendja juaj është e gabuar, jeta juaj do të jetë e çmendur.

Po shikoni: Cila është fjala mendje? Mësimet e Budës mbi fjalën Mendje

“Mendja mashtruese të çon në një jetë të pasigurt. Xhelozia të çon në një jetë me urrejtje. Xhelozia të çon në një jetë të pakënaqur. Një mendje e pangopur të çon te një gënjeshtar.”

Buda tha: “Të gjitha qeniet e ndjeshme kanë një mendje të pastër. Qeniet e ndjeshme nuk shohin sepse janë të errësuar nga injoranca.” (Fragment nga Kupa e Madhe e Nirvanës). Mësimi i Budës është se të gjithë kanë një mendje të pastër, të pastër dhe të qetë, por ajo ndikohet dhe dominohet nga rrethanat e jashtme. , ajo mendje është gjithmonë e luhatshme, duke çuar në një ndërgjegje që shpesh është e trazuar, e hutuar, fajtore, duke krijuar karma në ciklin e vazhdueshëm të lindjes dhe vdekjes.

Mësimi i Budës për fjalën Mendje ka thënë: “Vetëm një moment kur lind zemërimi që ne nuk mund ta kontrollojmë, menjëherë pasojnë mijëra vuajtje dhe pengesa”.

Sipas këndvështrimit budist, mendja jonë nuk ekziston në formën e materies, kështu që nuk mund të kapet, por pa mendje, materia konsiderohet e pakuptimtë, e pajetë.

Dallimi i 6 llojeve të mendjes

Llojet e mendjes në Buda përfshijnë:

  • Poshtërimi i zemrës.
  • Mendje e dobët.
  • Shqetësim i sinqertë.
  • Shelg lamtumire.
  • Vetëdija e mendjes.
  • Filloni praktikën.

Poshtërimi i zemrës: mish. Për shembull: “Sa herë që një Bodhisattva dëgjon zërin e një personi të lig të feve të tjera që mbart një shpifje kundër Budës, është si treqind shtiza që e shpojnë zemrën e tij” (Bodhisattva Sutra).

zemër e dobët: vend sekret, vetëm thelbi. Për shembull: “Dharma budiste e merr mendjen si rrënjë, trupin dhe fjalën si kokë” (Nagarjuna Bodhisattva).

READ  Bình Tây Đại nguyên soái là ai? Tiểu sử của Bình Tây Đại nguyên soái

Jini të sinqertë: është mendja pa shpresë të rreme, e njohur edhe si mendja e vërtetë. Vetëm absolutja, fara e iluminizmit e natyrshme në secilin prej nesh, është natyra e Budës: “Baza e samsarës është mendja e rreme. Baza e bodhichitta nirvana është mendja e vërtetë” (Sutta Thurangama).

Shelgu u nda: përfshin gjashtë llojet e para të perceptimit të tetë vetëdijeve, d.m.th. perceptimin e shqisave dhe të ndërgjegjes. Baza e tij filogjenetike janë shqisat, sistemi nervor dhe truri. Ajo ka efektin e mbështetjes në rrethanat e jashtme për të dalluar dhe kuptuar: “Si mund të jetë e lumtur mendja e trishtuar, mendja mund të jetë e qetë pavarësisht nga rrethanat?”

Vetëdija e mendjes: e shtata nga tetë vetëdijet. Thelbi i tij është soditës, i parë si një gjendje shpirtërore e një sfere që njeriu nuk mund ta kontrollojë me vetëdije, duke shkaktuar shpesh kontradikta në vendimet mendore dhe lidhje të pandërprerë me veten. .

Eksploroni më shumë: Çfarë është Info? Kuptimi i fjalës Info në Rrjetin Social

praktikë fillestare: përmban të gjitha përvojat në jetën e çdo njeriu dhe është burimi i të gjitha dukurive mendore. Është rrënja e të gjitha aktiviteteve njohëse dhe psikologjike, vendi ku lindin farat e të gjitha gjërave, të dukshme apo të padukshme.

Mësimet e Budës mbi fjalën mendje

Pse budistët e jugut nuk besojnë në Amitabha Buda?  – Guri Trinh Chinh

Mendja e pastër apo mendja e vërtetë as nuk lind, as nuk shkatërrohet, as lind e as shkatërrohet, e përjetshme, e përjetshme, gjithmonë e pranishme, të cilën e kanë të gjithë. Ekziston vetëm mendje e rreme: vetëm lakmia, urrejtja, mashtrimi, lindja dhe vdekja.

Kur kemi dashamirësi dhe dhembshuri, do të ndjehemi lehtësisht me të gjitha qeniet e ndjeshme, kështu që zemërimi do të reduktohet, më i lehtë. Kur kemi gëzim dhe qetësi, do të jemi më pak xhelozë, ziliqarë, të mundur dhe kokëfortë. Derisa të plotësohen katër të pamatshmet, mendja e rreme zhduket, mendja është e qetë dhe mendja e vërtetë shfaqet.

Njeriu mund të dijë gjithçka jashtë qartë dhe pa mëdyshje. Por çfarë kam në mendjen time, nuk e di. Kjo mendje e çoroditur, ky mendim i çoroditur, ky mendim i ngatërruar, ky krijim karma, është shkaku kryesor që na fut në ciklin e lindjes dhe vdekjes.

Disa njerëz mendojnë se trupi është i vërtetë dhe më i rëndësishmi. Përkundrazi, Buda tha se karma është e rëndësishme, kur mendja mendon, goja flet, atëherë trupi vepron. Prandaj, Buda tha se mendja është mjeshtri, mendja krijon gjithçka, gjëja kryesore e kultivimit është të praktikosh drejt në trup, gojë dhe mendje, por mendja është sepse kultivimi ynë vjen nga mendja.

Eksploroni më shumë: Kush është Thai Vu? Biografia, karriera dhe jeta private Muzika Vietnameze e Princit të Indisë

Shkrime të shkëlqyeraBuda e mësoi fjalën mendje: “Nëse mbani gjithmonë mendime të drejta dhe mendja juaj nuk është e trazuar, ju mund të eliminoni ndotjet dhe së shpejti të arrini Bodhi të patejkalueshëm”. Praktikuesit duhet të vëzhgojnë gjithmonë mendjen e tyre, të mbajnë mendime të drejta, kur lindin iluzionet dhe iluzionet, ata do ta dinë, por nuk do të vrapojnë pas tyre.

READ  Valorant: Lời nguyền 9-3 có thật sự tồn tại như lời đồn?

Falë kësaj, mendja është e qetë, e patrazuar, e lirë nga ndotjet, kështu që nuk do të duhet shumë kohë për të praktikuar Bodhi të patejkalueshëm. Nëse jeton shumë, do vuash shumë, nëse pranon shumë, do të lodhesh. Lëshimi është paqe, falja është relaksim. Edhe pse shumë e thjeshtë, jo e lehtë për t’u praktikuar, por jo e pamundur.

“Zemërimi me një pikë lind, të gjitha pengesat hapen”

Si llogaritet kalendari budist?  |  Iluminizmi Online

Thënia do të thotë se një mendim ngjall zemërim dhe si rezultat dalin një mijë pengesa. Pra, mos i dëmtoni të tjerët, dëmtoni veten, të bërtiturit është sjellje e budallenjve.

Edhe pse nuk mund të jemi ende një person i zgjuar, të paktën jemi mjaft të mençur për të parandaluar që të bëhemi budallenj. Ndizni gjithçka që nuk është sipas dëshirës, ​​dhe në të njëjtën kohë gjeni përfitime në qetësinë, ndriçimin meditativ në jetë.

Prej aty, do të ndiejmë se jeta nuk është aq e lodhshme sa mendojmë dhe as aq e vështirë sa takohemi.

Buda mësoi: Sapo të lindë mendja e lakmisë, urrejtjes dhe iluzionit, por ne nuk mund ta kontrollojmë veten, nuk mund ta kontrollojmë atë, atëherë qindra mijëra vështirësi, vuajtje dhe pengesa do të pasojnë menjëherë.

“Një cepa e tre mbretërive, Nirvana”

Kjo do të thotë, vetëm kur mendja është e pastër nga tre sferat, pa lakmi – urrejtje – dhe lajthitje, mund të shihet Nirvana. Kur lind lakmia, njerëzit do të zhyten përgjithmonë në botën e dëshirave, të gatshëm për të bërë gjëra të liga për të arritur qëllimet ose gjëra që nuk janë domosdoshmërisht kuptimplotë.

Kur lind zemërimi, njerëzit do të zhyten në botën materiale, duke lindur pakënaqësi, lehtësisht zili dhe bëjnë keq. Kur del iluzioni, njerëzit do të zhyten në injorancë, nuk do të shohin të drejtën dhe të gabuarën, nuk do të kujdesen për të drejtën dhe të gabuarën dhe nuk do të kenë mendje udhëzuese, të ngatërruar lehtësisht.

“Patjetër mendje krijuese”

Domethënë, gjithçka lind nga mendja. Një mendje e mirë krijon vepra të mira, karmë të mirë dhe i drejton njerëzit drejt gjërave të thjeshta por të mira. Mendja e keqe nxit lakminë – urrejtjen – mashtrimin, të gjitha gabimet që bëjmë janë nga një mendje e papastër.

Eksploroni më shumë: Shkurtoret e Photoshop-it për t’ju ndihmuar të punoni më shpejt

Mirësia do të çojë në veprim, nga veprimi do të krijojë shkak dhe pasojë. Kur lind mendja, lind mendja, kur mendja është e mirë, gjithçka është perfekte.

“Në varësi të pamjes”

Sipas Budës, çdo gjë në këtë botë, qoftë e mirë apo e keqe, e drejtë apo e gabuar, e mirë apo e keqe, e drejtë apo e gabuar, e mirë apo e keqe, është për shkak të iluzioneve njerëzore. Perceptimi i mendjes do të varet nga individi, nuk ka dy të ngjashëm, jo ​​gjithmonë të njëjtë dhe jo kudo është njësoj.

READ  Valorant: Reyna không bị nerf, chỉ là bạn không thể dùng đặc vụ này để smurf rank được nữa thôi

Buda mësoi se: “Baza e samsara është vetëdija e rreme. Baza e Bodhi Nirvana është mendja e vërtetë.” Domethënë, ne jetojmë çdo ditë me shpresë, gjithmonë në ndryshim, herë të trishtuar, herë të lumtur, herë të dashur, herë të urryer, me lëvdata e kritika, ca lavdërime e kritika…

Mendja e pastër ose mendja e vërtetë është zakonisht mendja e përjetshme, e përjetshme dhe gjithmonë e pranishme në çdo qenie njerëzore. Vetëm lakmia, urrejtja dhe mashtrimi kanë lindjen dhe vdekjen (mendje shpresëdhënëse).

Kur ka dashuri dhe dhembshuri, njerëzit do të ndjehen më lehtë me të tjerët, duke reduktuar kështu zemërimin. Kur ka gëzim dhe qetësi, njerëzit do të jenë më pak xhelozë, ziliqarë, më shumë se të mundur dhe kokëfortë. Derisa të mbushen mendimet e pamatshme, të zhduken iluzionet, mendja juaj do të jetë më e qetë dhe e lirë, nga e cila do të shfaqet mendja e vërtetë.

Ne njerëzit mund t’i perceptojmë gjërat e jashtme kur i shohim, por nuk mund t’i perceptojmë gjërat në mendjen tonë. Kur mendjet tona çmenden, krijimi i karmës është arsyeja kryesore që ne kapemi në ciklin e lindjes dhe vdekjes.

Kur mendja jonë mendon drejt, lindin vetëm vepra të mira; nëse mendja jonë mendon gabim, do të shkaktojë veprime të këqija dhe mëkat. Prandaj, veprimet tona trupore, qofshin të mira apo të këqija, kontrollohen nga vetë mendja jonë. Prandaj, mendja e çdo personi është më e rëndësishmja, nëse nuk ka mendje, ky trup konsiderohet mbeturinë.

Buda mësoi për fjalën mendje: “Nëse shpesh e mbani mendjen, mendja juaj nuk shpërqendrohet dhe ju shpëtoni nga ndotjet, së shpejti do të arrini Bodhi të patejkalueshëm”. (Fragment nga Libri i Madh)

Video rreth “VETËM LIKE”Buda mësoi për fjalën mendje”

konkludoni

Të kuptuarit e mësimeve të Budës mbi fjalën Mendje ndihmon çdo person të zgjohet në jetë. Kur mbillni një zemër të mirë, do të merrni fruta të ëmbël, jeta bëhet e lehtë, e thjeshtë, e thjeshtë por jo më pak e lumtur. Përkundrazi, ai që mbart gjithmonë të keqen, dyshon kudo, jeton në para dhe mëndafsh, nuk mund të jetë i lumtur dhe i lumtur.

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/chu-tam-la-gi-nhung-loi-phat-day-ve-chu-tam/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Chữ tâm là gì? Những lời Phật dạy về chữ Tâm . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *