Chỉ số P/E là gì? Chỉ số P/E như thế nào là tốt?

Rate this post

Në mënyrë që investitorët të jenë në gjendje të zgjedhin llojin e duhur të aksioneve, si dhe të dinë nëse kanë investuar në llojin e duhur të aksioneve me çmim të mirë, llogaritja e raportit P/E është thelbësore. Pra, cili është raporti P/E? Cili është një raport i mirë P/E? Le ta zbulojmë në artikullin më poshtë.

1. Cili është raporti P/E?

Ku mund ta shoh P/E të VNINDEX?

Raporti çmim-fitim (P/E) është një metrikë që mat marrëdhënien midis çmimit të tregut të një aksioni (Çmimi) dhe fitimit për aksion (EPS).

Formula e raportit P/E: P/E = Çmimi i tregut të aksioneve (Çmimi)/Fitimet për aksion (EPS)

Raporti P/E është një metrikë e rëndësishme që përdoret në vlerësimin e aksioneve.

2. Kuptimi i P/E

Raporti P/E përfaqëson çmimin që jeni gati të paguani për një dollar të fitimit të fituar në aksion.

Ose, sa jeni të gatshëm të paguani për stokun e një biznesi bazohet në fitimet (fitimet) e atij biznesi.

Për shembull:

Mobile World Joint Stock Company (Kodi: MWG) aktualisht ka një P/E prej 15.82.

Kjo do të thotë… Investitorët pranojnë të shpenzojnë 15,82 dong në këmbim të 1 dong fitimi nga MWG.

3. Si të llogaritet P/E

Çfarë është P/E? Kuptimi dhe si të llogaritet raporti P/E në stoqe

Për të llogaritur raportin P/E të një biznesi, duhet të identifikoni dy faktorët që përbëjnë raportin. Këto janë: Çmimi dhe EPS.

 • Çmimi është çmimi i tregut të aksioneve.
 • EPS është fitimi (fitimi neto) i një aksioni.

EPS = (Fitimet pas tatimit – Dividentët e preferuar) / Numri i aksioneve të zakonshme në qarkullim

Midis tyre, EPS konsiderohet si variabli më i rëndësishëm.

EPS (Earning Per Share) është fitimi (fitimet) për aksion.

Kjo është pjesa e fitimit që kompania shpërndan për çdo aksion të papaguar të aksioneve të zakonshme. EPS përdoret si një tregues për të vlerësuar përfitimin e një biznesi, i llogaritur me formulën:

EPS = (Të ardhurat neto – dividentët e aksioneve të preferuara) / numri mesatar i aksioneve në qarkullim.

EPS shpesh konsiderohet si variabli i vetëm i rëndësishëm në llogaritjen e çmimeve të aksioneve. Kjo është gjithashtu pjesa kryesore e raportit P/E. Një aspekt shumë i rëndësishëm i EPS-së që shpesh anashkalohet është sasia e kapitalit të kërkuar për të gjeneruar të ardhura neto në formulën e mësipërme.

Eksploroni më shumë: Si të krijoni një llogari në Instagram në telefonin tuaj
READ  Hướng dẫn tạo hình nền điện thoại hiệu ứng galaxy theo tên

4. Çfarë është një raport i mirë P/E?

Cili është raporti P/E? Kuptimi dhe formula për llogaritjen e raportit P/E | Timo

Investitorët profesionistë shpesh janë të gatshëm të paguajnë një “premium” për bizneset kryesore. Prandaj, këto biznese kanë raporte shumë të larta P/E.

Raporti i lartë P/E

Megjithatë, nuk është gjithmonë kështu…

Raporti i ulët P/E

Ndoshta biznesi është më efikas se më parë. Si rezultat, fitimet për aksion (EPS) u rritën, duke çuar në një P/E të ulët. Në këtë rast mund të thuhet se stoku është i nënvlerësuar dhe është një mundësi për ne për të blerë.

Megjithatë, një P/E e ulët mund të jetë për shkak të biznesit që fiton fitime të pazakonta (nga likuidimi i aktiveve, ose shitja e filialeve, etj.). Por ky rikthim nuk do të jetë i qëndrueshëm. Ato nuk rrjedhin nga biznesi kryesor dhe nuk do të përsëriten në të ardhmen.

Ose për shkak se aksionerët ekzistues, ata nuk shohin më potencialin e rritjes së biznesit, ndaj vendosin të shesin dhe të marrin fitime. Duke bërë që çmimet e aksioneve të bien. Çon në P/E të ulët.

Në këto raste, një raport i ulët P/E mund të mbahet për një kohë, por ndoshta stoku nuk konsiderohet i lirë, pasi perspektivat e rritjes së kompanisë nuk janë më të ndritshme.

Një raport i mirë P/E është…

Siç u analizua më lart, është e vështirë të thuhet se sa i mirë dhe sa i mirë është një raport i caktuar P/E…

Raporti i lartë ose i ulët i rrymës P/E nuk ka shumë kuptim. Ai duhet të krahasohet me P/E në të gjithë industrinë, si dhe me fitimet e pritshme të kompanisë dhe rritjen e fitimit.

Eksploroni më shumë: Share ose Share ose Share është drejtshkrimi i saktë

5. Avantazhet dhe disavantazhet e P/E. metodë

Çfarë është P/E? Si të llogarisim dhe vlerësojmë P/E? Kuptimi i P/E

Raporti P/E ka shumë përparësi si:

E thjeshtë: Me vetëm disa hapa të thjeshtë, mund të llogarisni lehtësisht raportin P/E të biznesit tuaj. Prandaj, ky tregues përdoret nga shumë investitorë që janë të rinj në treg.

Efektive: Raporti P/E pasqyron si rezultatet operative të një kompanie (EPS) ashtu edhe ndjenjën e tregut (Çmimi), duke e bërë atë një metrikë të shkëlqyer për thjesht vlerësimin e një biznesi. Prandaj, aksioni mund të rritet në çmim në të ardhmen kur EPS rritet (P/E është konstante) ose pritshmëria e investitorëve me rritjen e aksioneve (P/E rritet).

Treguesit efektivë psikologjikë: Jo vetëm një indeks i vlerësimit të biznesit, sepse indeksi VNINDEX merret sipas peshës (ponderuar) të aksioneve të dyshemesë, kështu që mund të llogarisni plotësisht indeksin P/E të të gjithë tregut. Prandaj, në vitin 2018 kur turma ishte tepër e emocionuar (ndërsa EPS e kompanisë nuk ishte rritur), indeksi P/E i të gjithë tregut pasi kaloi 22 herë u rregullua në 17.5 herë. Ju mund të vizatoni P/E të një biznesi (tregu) gjatë një historie 10-vjeçare për të parë nëse biznesi (tregu) është i shtrenjtë apo i lirë në krahasim me vetveten.

READ  Những thứ càng mua giá rẻ càng tốn tiền hơn

Disavantazhet e raportit P/E:

P/E negative: Kur një biznes është joefikas dhe bën një humbje (duke çuar në EPS negative), raporti P/E i atij biznesi do të jetë i papërdorshëm.

Cilësia EPS: Për shkak se EPS llogaritet në bazë të fitimit të biznesit, do të jetë jashtëzakonisht i gabuar nëse nuk keni vlerësuar nëse fitimi i biznesit është i qëndrueshëm apo jo? Ka shumë raste kur bizneset përdorin operacionet kontabël për të rregulluar fitimet e tyre për t’u rritur (ulur) papritur për t’i shërbyer interesave të tyre.

P/E e anasjelltë: Disa investitorë nuk përdorin një raport të thjeshtë P/E, ata preferojnë të përdorin të kundërtën e raportit P/E…

Raporti P/E ju tregon se sa vite do t’i duhen biznesit për të fituar para të mjaftueshme për të paguar çmimin aktual të tregut të aksioneve.

Për shembull, P/E aktuale e aksioneve të MBB është 4,47 herë, që do të thotë se kompanisë i duhen 4,5 vjet funksionim për të shlyer çmimin aktual të tregut prej 17,700 VND/aksion. Në të kundërt, EPS/Çmimi ose i njohur gjithashtu si Rendimenti i Fitimit ju tregon se sa fitim po bën biznesi në vitin aktual.

Për shembull: E/P e aksioneve MBB = 1/4,47 = 22,4%. Kjo do të thotë, nëse blini MBB për 17,700 VND/aksion, biznesi do të sjellë rreth 22.4% fitim/vit.

Si aksionar, ju përgjithësisht prisni që biznesi në të cilin investoni të ketë një kthim më të madh ose të barabartë me koston e tij të kapitalit.

Nga 3 shembujt e mësipërm, mund të shihni se:

 • Të vlerësosh se sa raporti P/E është i mirë dhe i arsyeshëm nuk është i thjeshtë. Nuk janë numra të vështirë, por varen nga shumë faktorë të tjerë.
 • Ju duhet të krahasoni P/E të kompanive në të njëjtën industri dhe P/E të së njëjtës kompani në të kaluarën për të parë nëse stoku është “i shtrenjtë” ose “i lirë” tani.
 • Raporti P/E nuk duhet të konsiderohet faktori kryesor për të vendosur nëse do të blini apo shisni një aksion.
Eksploroni më shumë: Kënga zyrtare e Kongresit të 12-të të Asamblesë Kombëtare?
READ  Valorant Hồi 4 Phần 2: Danh sách phân bậc Đặc vụ

6. PE absolute. vlerësimin

Das Absolute PE Modell von Vitaly Katsenelson | investitorë të bërë vetë

Raporti P/E është gjithashtu një nga mjetet e përdorura për të përcaktuar çmimin e aksioneve.

Normalisht, investitorët dhe shumica e kompanive të letrave me vlerë do të aplikojnë raportin P/E për të përcaktuar vlerën e një biznesi në mënyrën e mëposhtme:

 • Hapi 1: Krahasoni raportin P/E të kompanisë me konkurrentët (vendas dhe rajonal).
 • Hapi 2: Nëse mesatarja P/E e industrisë (e marrë nga konkurrentët) është më e lartë se P/E aktuale e stokut. Ata do të përdorin mesataren P/E të industrisë (të rregulluar) si shumëzues për t’u kombinuar me EPS-në e përparme.
 • Hapi 3: Rezultati i shumëzimit ndërmjet P/E (industri) dhe EPS (përpara) është vlera (absolute) e atij stoku.

Megjithatë…

Ana negative e llogaritjes së mësipërme është se ju kapeni lehtësisht nga “valët virtuale”.

Sepse nëse tregu shtyhet shumë lart, përdorimi i raporteve P/E të kompanive në të njëjtën industri do të jetë i pasaktë.

Përveç kësaj, krahasimi relativ me ndërmarrjet e tjera është i lehtë për t’u sjellë në të menduarit “të gabuar”, sepse struktura e kapitalit të secilës ndërmarrje është e ndryshme, niveli i rrezikut si dhe avantazhi konkurrues i ndërmarrjes është gjithashtu i ndryshëm. .

Pra, në këtë pjesë, unë do t’ju prezantoj me një metodë tjetër vlerësimi që bazohet gjithashtu në raportin P/E.

Kjo metodë e vlerësimit është mjaft e thjeshtë, e lehtë për t’u zbatuar, por jashtëzakonisht efektive. Kjo është gjithashtu një nga metodat që përdoret nga GoValue në vlerësimin e biznesit.

Kjo eshte…

metodë PE absolute

Vlerësimi absolut i PE bëhet në një mënyrë krejtësisht të ndryshme, bazuar në vlerën e brendshme të biznesit.

Modeli do të përcaktojë vlerën e një stoku bazuar në pesë faktorë kyç:

 • Norma e rritjes së fitimit
 • rendimenti i dividentit
 • Rreziku i biznesit
 • Rreziku financiar
 • Stabiliteti në vlerësimet e fitimit

Kështu, për të aplikuar me sukses këtë metodë, do t’ju duhet të kuptoni vërtet strukturën dhe funksionimin e biznesit dhe të identifikoni faktorët e rrezikut brenda biznesit.

Video rreth p/e

konkludoni

Shpresojmë se ky artikull ju ka ndihmuar të dini se çfarë është raporti P/E? Cili është një raport i mirë P/E? Faleminderit per shikimin!

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/chi-sope-la-gi-chi-sope-nhu-the-nao-la-tot/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Chỉ số P/E là gì? Chỉ số P/E như thế nào là tốt? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *