Bên ngoài vũ trụ là gì?

Rate this post

Bashkohuni me shkollën e mesme Le Hong Phong për të mësuar se çfarë është hapësira?

Galaktika në të cilën jetojmë është si një grimcë pluhuri në universin e gjerë, me siguri të gjithë ne kemi pyetur veten se sa i gjerë është universi? A ka ndonjë kufi? Nëse po, çfarë është hapësira e jashtme?

Është një nga ato pyetje enigmatike për të cilat njerëzimi ka kërkuar përgjigje që nga agimi i kohës: A ka ndonjë gjë përtej kufijve të asaj që ne tashmë dimë? Çfarë tjetër ka përtej hartës sonë? Versioni përfundimtar i kësaj pyetjeje është, a ka ndonjë gjë përtej kufijve të universit? Përgjigja është… mirë, është e ndërlikuar.

Po shikoni: Çfarë është Hapësira e Jashtme?

Për t’iu përgjigjur pyetjes se çfarë është hapësira e jashtme, së pari duhet të përcaktojmë saktësisht se çfarë është “universi” në përkufizimin tonë. Nëse e merrni fjalë për fjalë si të gjitha gjërat që mund të ekzistojnë në të gjithë hapësirën dhe kohën, nuk mund të ketë asgjë jashtë universit. Edhe nëse e imagjinoni universin të ketë një madhësi të kufizuar, dhe imagjinoni diçka jashtë kësaj mase, çdo gjë jashtë duhet të futet në univers.

Edhe nëse universi do të ishte thjesht një hapësirë ​​e padukshme, e padukshme, pa emër dhe absolutisht asgjë, do të ishte përsëri një gjë dhe do të konsiderohej “gjithçka” me përkufizim. është pjesë e universit.

Nëse universi ka përmasa të pafundme, vërtet nuk keni nevojë të shqetësoheni për këtë rebus. Universi, duke qenë gjithçka, është pafundësisht i gjerë dhe i pakufishëm, kështu që nuk ka asnjë koncept tjetër përveç universit për të diskutuar.

Një gjë është e sigurt, ne mund të vëzhgojmë hapësirën përtej kufijve të universit. Thjesht, universi ka kaluar një kohë shumë të gjatë dhe shpejtësia e dritës është kaq e shpejtë. Pra, në historinë e universit, ne kurrë nuk kemi marrë dritë nga çdo galaktikë. Gjerësia aktuale e universit të vëzhgueshëm është rreth 90 miliardë vite dritë. Dhe ndoshta, përtej këtij kufiri, ka miliarda yje dhe galaktika të tjera të panumërta të rastësishme.

Kurba gjeometrike e universit tregon për formën e saj të përgjithshme

Kozmologët nuk janë të sigurt nëse universi është pafundësisht i madh apo jashtëzakonisht i madh. Në vend që të matin madhësinë e universit, astronomët shikojnë lakimin e tij. Kurba gjeometrike në shkallë të gjerë e universit na tregon për formën e saj të përgjithshme. Nëse universi do të ishte plotësisht i sheshtë gjeometrikisht, atëherë universi mund të ishte pa kufij. Nëse është e lakuar, si sipërfaqja e Tokës, atëherë ajo ka një vëllim të fundëm.

Universi sipas vëzhgimeve dhe matjeve është pothuajse plotësisht i sheshtë. Ju mund të mendoni se kjo do të thotë se universi është i pafund. Por nuk është kaq e thjeshtë. Edhe në rastin e një universi të sheshtë, universi nuk është domosdoshmërisht pafundësisht i madh. Merrni, për shembull, sipërfaqen e një cilindri. Ai është gjeometrikisht i sheshtë, sepse linjat paralele të vizatuara në sipërfaqe mbeten paralele (ky është një nga përkufizimet e “rrafshësisë”). Universi mund të jetë i ngjashëm, por ai është një rrafsh dhe ka një fund.

Eksploroni më shumë: Çfarë është Um? – Shkolla e mesme Le Hong Phong
READ  Novaworld Marina City Mũi Né

Por edhe nëse universi është i kufizuar, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një kufi ose përtej universit. Është e mundur që universi ynë tredimensional të shtrihet brenda një strukture edhe më të madhe dhe shumëdimensionale. Kjo ka kuptim të përsosur, ndoshta është vetëm pjesë e një modeli të çuditshëm fizik. Por për momentin, ne nuk kemi asnjë mënyrë për ta testuar këtë dhe nuk ndikon vërtet në funksionimin e përditshëm të universit.

Pamje personale e universit

Kur imagjinoni universin, ndoshta mendoni për një top gjigant të mbushur me yje, galaktika dhe lloj-lloj objektesh të tjera interesante astronomike. Mund ta imagjinoni se si duket nga jashtë, si një astronaut që shikon sferën e Tokës nga një orbitë e qetë nga lart.

Por universi nuk ka nevojë për një perspektivë të jashtme për të ekzistuar. Universi është thjesht aty. Matematikisht, është krejtësisht konsistente të përkufizosh një univers tredimensional pa pasur nevojë për gjëra jashtë universit. Kur e imagjinoni universin si një top që noton në ajër, po mashtroni veten pa pasur nevojë për matematikë.

Supozoni se nuk mund të ekzistojë një univers i fundëm pa asgjë jashtë tij. Dhe as “asgjë” në kuptimin e një hapësire boshe – absolut dhe plotësisht i papërcaktuar matematikisht. Në fakt, pyesni “Çfarë ka në hapësirë?” Është si të pyesësh “Çfarë tingulli lëshon vjollca?” Është një pyetje e kotë, sepse këto dy koncepte nuk kanë lidhje.

Është shumë e mundur që universi ynë të ketë vërtet “jashtë” kufijve të tij. Por përsëri, kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Matematikisht, universi nuk ka domosdoshmërisht asgjë përtej kufijve të tij. Mos u shqetësoni nëse e gjithë kjo tingëllon e ndërlikuar dhe konfuze. Ne mund të mbështetemi në zhvillimin e matematikës komplekse si një mjet me të cilin shpjegojmë koncepte përtej imagjinatës sonë. Dhe kjo është një nga pikat e forta të kozmologjisë moderne: na lejon të studiojmë gjëra përtej kufijve të asaj që njerëzit mund të imagjinojnë.

Toka mund të vizualizohet si një elektron që rrotullohet rreth bërthamës së një atomi, që është dielli.

Ngoc Mai

?


Kategoria: Të përgjithshme

Eksploroni më shumë: Udhëzime për të ndryshuar fytyrat me aplikacionin FaceApp

Shihni gjithashtu Çfarë është Hapësira e Jashtme?

Galaktika në të cilën jetojmë është si një grimcë pluhuri në universin e gjerë, me siguri të gjithë ne kemi pyetur veten se sa i gjerë është universi? A ka ndonjë kufi? Nëse po, çfarë është hapësira e jashtme?

READ  Đụng độ trăn khổng lồ, cảnh sát phải cầu cứu lực lượng cứu hoả

Është një nga ato pyetje enigmatike për të cilat njerëzimi ka kërkuar përgjigje që nga agimi i kohës: A ka ndonjë gjë përtej kufijve të asaj që ne tashmë dimë? Çfarë tjetër ka përtej hartës sonë? Versioni përfundimtar i kësaj pyetjeje është, a ka ndonjë gjë përtej kufijve të universit? Përgjigja është… mirë, është e ndërlikuar.

Për t’iu përgjigjur pyetjes se çfarë është hapësira e jashtme, së pari duhet të përcaktojmë saktësisht se çfarë është “universi” në përkufizimin tonë. Nëse e merrni fjalë për fjalë si të gjitha gjërat që mund të ekzistojnë në të gjithë hapësirën dhe kohën, nuk mund të ketë asgjë jashtë universit. Edhe nëse e imagjinoni universin të ketë një madhësi të kufizuar, dhe imagjinoni diçka jashtë kësaj mase, çdo gjë jashtë duhet të futet në univers.

Edhe nëse universi do të ishte thjesht një hapësirë ​​e padukshme, e padukshme, pa emër dhe absolutisht asgjë, do të ishte përsëri një gjë dhe do të konsiderohej “gjithçka” me përkufizim. është pjesë e universit.

Nëse universi ka përmasa të pafundme, vërtet nuk keni nevojë të shqetësoheni për këtë rebus. Universi, duke qenë gjithçka, është pafundësisht i gjerë dhe i pakufishëm, kështu që nuk ka asnjë koncept tjetër përveç universit për të diskutuar.

Një gjë është e sigurt, ne mund të vëzhgojmë hapësirën përtej kufijve të universit. Thjesht, universi ka kaluar një kohë shumë të gjatë dhe shpejtësia e dritës është kaq e shpejtë. Pra, në historinë e universit, ne kurrë nuk kemi marrë dritë nga çdo galaktikë. Gjerësia aktuale e universit të vëzhgueshëm është rreth 90 miliardë vite dritë. Dhe ndoshta, përtej këtij kufiri, ka miliarda yje dhe galaktika të tjera të panumërta të rastësishme.

Kurba gjeometrike e universit tregon për formën e saj të përgjithshme

Kozmologët nuk janë të sigurt nëse universi është pafundësisht i madh apo jashtëzakonisht i madh. Në vend që të matin madhësinë e universit, astronomët shikojnë lakimin e tij. Kurba gjeometrike në shkallë të gjerë e universit na tregon për formën e saj të përgjithshme. Nëse universi do të ishte plotësisht i sheshtë gjeometrikisht, atëherë universi mund të ishte pa kufij. Nëse është e lakuar, si sipërfaqja e Tokës, atëherë ajo ka një vëllim të fundëm.

Universi sipas vëzhgimeve dhe matjeve është pothuajse plotësisht i sheshtë. Ju mund të mendoni se kjo do të thotë se universi është i pafund. Por nuk është kaq e thjeshtë. Edhe në rastin e një universi të sheshtë, universi nuk është domosdoshmërisht pafundësisht i madh. Merrni, për shembull, sipërfaqen e një cilindri. Ai është gjeometrikisht i sheshtë, sepse linjat paralele të vizatuara në sipërfaqe mbeten paralele (ky është një nga përkufizimet e “rrafshësisë”). Universi mund të jetë i ngjashëm, por ai është një rrafsh dhe ka një fund.

READ  Tìm hiểu 5 cách làm thiệp 20/11 tặng thầy cô đơn giản, độc đáo ai cũng có thể làm! mới nhất tháng

Por edhe nëse universi është i kufizuar, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një kufi ose përtej universit. Është e mundur që universi ynë tredimensional të shtrihet brenda një strukture edhe më të madhe dhe shumëdimensionale. Kjo ka kuptim të përsosur, ndoshta është vetëm pjesë e një modeli të çuditshëm fizik. Por për momentin, ne nuk kemi asnjë mënyrë për ta testuar këtë dhe nuk ndikon vërtet në funksionimin e përditshëm të universit.

Pamje personale e universit

Kur imagjinoni universin, ndoshta mendoni për një top gjigant të mbushur me yje, galaktika dhe lloj-lloj objektesh të tjera interesante astronomike. Mund ta imagjinoni se si duket nga jashtë, si një astronaut që shikon sferën e Tokës nga një orbitë e qetë nga lart.

Por universi nuk ka nevojë për një perspektivë të jashtme për të ekzistuar. Universi është thjesht aty. Matematikisht, është krejtësisht konsistente të përkufizosh një univers tredimensional pa pasur nevojë për gjëra jashtë universit. Kur e imagjinoni universin si një top që noton në ajër, po mashtroni veten pa pasur nevojë për matematikë.

Supozoni se nuk mund të ekzistojë një univers i fundëm pa asgjë jashtë tij. Dhe as “asgjë” në kuptimin e një hapësire boshe – absolut dhe plotësisht i papërcaktuar matematikisht. Në fakt, pyesni “Çfarë ka në hapësirë?” Është si të pyesësh “Çfarë tingulli lëshon vjollca?” Është një pyetje e kotë, sepse këto dy koncepte nuk kanë lidhje.

Është shumë e mundur që universi ynë të ketë vërtet “jashtë” kufijve të tij. Por përsëri, kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Matematikisht, universi nuk ka domosdoshmërisht asgjë përtej kufijve të tij. Mos u shqetësoni nëse e gjithë kjo tingëllon e ndërlikuar dhe konfuze. Ne mund të mbështetemi në zhvillimin e matematikës komplekse si një mjet me të cilin shpjegojmë koncepte përtej imagjinatës sonë. Dhe kjo është një nga pikat e forta të kozmologjisë moderne: na lejon të studiojmë gjëra përtej kufijve të asaj që njerëzit mund të imagjinojnë.

Toka mund të vizualizohet si një elektron që rrotullohet rreth bërthamës së një atomi, që është dielli.

Meqenëse madhësia është thjesht një koncept kur marrim një objekt si standard, është e mundur që universi ynë të jetë vetëm një pjesë e një grimce në një atom të diçkaje në një univers më të madh. . Kjo do të thotë, në trupin tonë ose të ndonjë objekti tjetër, ka universe brenda tij. Një univers përmban tonën? Kjo është një pyetje që ia vlen të mendohet.

Ngoc Mai

Nga space.com

?


Burimi i përbashkët:

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Bên ngoài vũ trụ là gì? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *