Bao sái là gì? Tại sao phải bao sái bàn thờ?

Rate this post

Çfarë është Bao Sai?

Bao Sai kuptohet si pastrimi i tasave të temjanit. Kjo është një gjë e rëndësishme që duhet bërë përpara se të mbarojë viti i vjetër dhe të mirëpritet viti i ri. Zakonisht pas ceremonisë së adhurimit të Cong Ong Tao më 23 dhjetor, familjet organizojnë kohë për të pastruar altarin dhe tasin e temjanit.

Edhe pse në ditën 1 dhe 15 të çdo muaji, njerëzit djegin temjan dhe fruta për të adhuruar paraardhësit e tyre, por të gjithë bëjnë pastrimin dhe fshirjen. Por mbulimi i altarit në fund të vitit është edhe më i rëndësishëm, djegia e shkopinjve të temjanit për një altar të gjerë dhe të ajrosur. Kjo është gjithashtu një mënyrë për të treguar respekt dhe mirënjohje ndaj fëmijëve dhe nipërve.

Çfarë është Bao Sai?
Çfarë është Bao Sai?

Pse duhet të paguani?

Sipas feng shui, zona e altarit është vendi ku grumbullohet fluksi i ajrit në familje. Kjo rrjedhë qi ka një ndikim të drejtpërdrejtë në të gjitha aspektet e jetës familjare. Prandaj, lënia e tasit të temjanit me këmbën e temjanit shumë të mbushur do të ndikojë në qarkullimin në altar, duke ndikuar negativisht në pasurinë e familjes.

Prandaj, është jashtëzakonisht e nevojshme të hiqni dhe të shkurtoni tasin e temjanit, të pastroni dhe riorganizoni altarin. Në disa vende, kur vendosni tasin e temjanit në altar, ai konsiderohet një objekt i pandryshueshëm, ndaj kur vëzhgoni pronarin, duhet të jeni shumë të vëmendshëm dhe të përpiktë.

Zgjidhni një ditë adhurimi

Shumë njerëz pyesin se cilën ditë duhet të adhurojnë ose pastrojnë altarin para ose pas datës 23?…

Sipas zakonit të lashtë të vietnamezëve, pastrimi i altarit dhe ngarkimi i tasave të temjanit zakonisht bëhet më 23 dhjetor të vitit të kaluar. Këtë vit, 23 dhjetori është 14 janar 2023.

Koha e mirë për djegien e temjanit është nga 6 e mëngjesit deri në 11 të mëngjesit dhe nga ora 13:00 deri në 17:00. Megjithatë, çdo lokalitet ka zakonet e veta. Në shumë vende, kohë të favorshme mund të ndodhin në ditët teke të dhjetorit, me përjashtim të 17 dhe 29.

Po shikoni: Çfarë është Bao Sai? Pse të mbuloni altarin?

Cili është uji më i mirë për t’u përdorur kur bëni një altar për të pastruar enën e temjanit?

Ujë të ngrohtë

Përdorni ujë të ngrohtë në një legen të pastër, lani me një peshqir të thatë për të fshirë tabletën, enën e temjanit dhe altarin. Nëse është e mundur, pronari i shtëpisë mund të përdorë një peshqir për tabletën e tij dhe tasin e temjanit dhe një peshqir për adhurimin e tij. Enët e vogla që përdoren për të mbajtur ujë të ngrohtë, peshqirët e përdorur për të pastruar altarin duhet të ruhen veçmas. Mos përdorni peshqirë ose vaskë për t’i përdorur gjatë procesit të adhurimit.

READ  Valorant: Warm-up thế nào cho đúng để không bị 'cóng tay'?

Pastroni ujin me pesë shije

Uji me pesë erëza që përdoret për dezinfektimin dhe deodorimin është i ndryshëm nga uji me pesë erëza në gatim. Uji pastrues përfshin kanellë, anise, karafil, mirrë dhe eukalipt. Ky temjan pastrues njihet edhe si uji i paqes, uji i fatit.

Eksploroni më shumë: Çfarë është një gropë vdekjeje? Shkaku i gropës

Pronarët e shtëpive mund të blejnë ujë me pesë erëza të paketuara paraprakisht ose të blejnë pako me pesë erëza për të zier dhe filtruar ujin. Blini një paketë me pesë shije për të zier me rreth 1,5 litra ujë, lëreni të ngrohet dhe më pas filtroni ujin e pastër, i cili përdoret për të pastruar enët e temjanit dhe sendet e adhurimit.

verë xhenxhefili

Vera e xhenxhefilit me shafran të Indisë jo vetëm që është e mirë për shëndetin, por përdoret edhe për të bërë ujë për të njomur shumë mirë altarin. Si alkooli ashtu edhe xhenxhefili kanë një efekt antiseptik, duke pastruar altarin dhe duke sjellë një aromë të butë, duke hequr papastërtitë e vjetra. Ky lloj uji gjithashtu sjell jetë të re në hapësirën e altarit.

Për më tepër, bija e xhenxhefilit mund të përdoret si një kavanoz i madh për një vit të tërë. Sa herë që dëshironi të pastroni dhe pastroni altarin, pronari mund të përdorë një mbulesë kanavacë.

Nëse nuk keni një kavanoz të njomur më parë me verë xhenxhefili, mund të zgjidhni disa rrënjë të freskëta xhenxhefili, t’i lani, fusni në verë të bardhë për rreth 1 orë dhe më pas të filtroni ujin e pastër. Më pas, përzieni me ujë të ngrohtë për të pastruar altarin.

Mbulimin e altarit në familje, kushdo mund ta bëjë, përderisa ai person ka një zemër të sinqertë dhe dëshiron të kujdeset për altarin. Megjithatë, pronari i shtëpisë ose ata që janë përgjegjës për adhurimin në shtëpi do të duhet të jenë të vëmendshëm, të përpiktë dhe ta kryejnë atë rregullisht, për të shmangur neglizhencën dhe prishjen.

Cili është uji më i mirë për t'u përdorur kur bëni një altar për të pastruar enën e temjanit?
Cili është uji më i mirë për t’u përdorur kur bëni një altar për të pastruar enën e temjanit?

Udhëzime se si të tërhiqni siç duhet shkopinjtë e temjanit

Hapi 1: Kur të keni mbaruar paketimin dhe pastrimin e shtëpisë, duhet të hapni të gjitha dyert e shtëpisë, të përgatisni të gjitha sendet si qirinj, temjan, lule, fruta dhe oferta. Rrënja e xhenxhefilit me lëkurën lahet, thyhet dhe më pas futet në verë të bardhë, si dhe zhytet një peshqir në alkool për rreth 30 minuta dhe më pas vazhdoni ta gërvishtni.

Hapi 3: Uleni tabakën e ofertave në altar për ta pastruar

Altari i Budës është i mbuluar me pëlhurë ose letër ari. Kur fshini, duhet të përdorni një leckë të pastër të njomur me verë xhenxhefili.

Eksploroni më shumë: Udhëzime se si të hapni Youtube në TV shpejt dhe thjesht

Hapi 4: Mbulojeni dhe hiqni tasin e temjanit

Hapi 5: Vendosni ofertat në vendin e duhur dhe ndërroni ujin, si dhe kavanozin me oriz të kripur (nëse ka) dhe bëni një betim para paraardhësve, perënditë janë kthyer, duke raportuar se tasi i temjanit është pastruar.

READ  Cách tạo viền trong word trên bảng

Shënim: Për altarët e Budës, statujat dhe imazhet e Budës nuk duhet të përdoren alkool, por përdorni një leckë të pastër të njomur me petale trëndafili të verdhë për t’u fshirë. Nëse jo, mund të përdorni ujë të aromatizuar në vend.

Gjërat që duhet t’i kushtoni vëmendje kur zgjidhni tasat e temjanit

Ka disa pika që duhet t’i kushtoni vëmendje gjatë ceremonisë së marrjes së tasave të temjanit si më poshtë:

– Pas ceremonisë, pas leximit të zotimeve dhe pritjes që temjani të zbehet me 1/3, pronari i shtëpisë mund të lëvizë tasin e temjanit për të pastruar altarin, por duhet ta heqë enën e temjanit nga altari për ta fshirë, por absolutisht jo. pikërisht mbi altar, ndërsa tasi i temjanit është ende mbi të.

– Kur zvogëloni bazën e temjanit në tasin e temjanit të Than Linh Quan Thanh, atëherë e gjithë ajo do të hiqet, duke mbajtur vetëm 5 këmbë temjan, kupat e mbetura të temjanit do të mbajnë 3 këmbë temjan. Shkopinjtë e temjanit priten, më pas digjen dhe hiri hidhet në lumë.

– Hiri i vjetër hidhet plot në enën e temjanit dhe hiri i ri hidhet në mënyrë që 1-2 cm larg nga gryka e tasit të temjanit.

– Duhet të përdorni verë xhenxhefili për të pastruar altarin dhe përdorni një leckë të pastër garzë të njomur me verë xhenxhefili për të fshirë enën e temjanit nga gryka e enës poshtë.

– Pas pastrimit të enës së temjanit, pronari duhet ta vendosë enën e temjanit në një pozicion fiks në altar dhe të mos e lëvizë më tasin e temjanit.

– Kur gjithçka është bërë, i zoti i shtëpisë djeg temjan dhe kërkon temjan, tym dhe altar.

Betohet për të mbuluar tasat e temjanit

Para së gjithash, pronari dogji temjan për të adhuruar Tho Cong, Gia Tien kërkoi një tas me temjan. Më pas lexoni lutjen e marrjes së tasit të temjanit në 2019 si më poshtë:

Djali i Budës Amitabha (3 herë)

Unë përkulem para Qiejve të Nëntë Drejtimeve, Dhjetë Drejtimeve ndaj Budave dhe Dhjetë Drejtimeve ndaj Budave.

Të lutem ty, Atë, Zot Perandori Jade, Hoang Thien Hau Tho, Ngu Phuong Ngu Dia, Qarku i Dragoit të Tokës, Zoti Dong Tru Tu Manh Tao Phu Than Quan.

Emri i administratorit është:

Banimi:

Sot eshte dita..muaj..viti.

Të dashur miq, dua t’ju kërkoj falje (në varësi të altarit të perëndive, perëndive mbrojtës ose paraardhësve…), nëse sot zgjedh një ditë të mbarë, ju lutem më lejoni të pastroj altarin në mënyrë që altari të pastrohet . është zbukuruar. Me dinjitet dhe pastërti, shpresoj të provoni mbrojtjen tuaj.

Ju lus me respekt të qëndroni pastër e të bukur, që temjani të jetë i qetë, tingulli të jetë i qetë, familja të jetojë në dhe të huaj.

Ne jemi qenie njerëzore prej mishi dhe gjaku, plot mëkat dhe dimë vetëm të nderojmë sinqerisht nëse ka ndonjë gjë të gabuar, ju lutemi na falni dhe na falni.

(Fundi i 3 raundeve).

Si të mbuloni altarin
Si të mbuloni altarin

Lëvizja dhe pastrimi i tasave të temjanit

Kupa e temjanit është thjesht një objekt simbolik, që na lidh për të nderuar botën shpirtërore, objekt mund të jenë Buda, shenjtorë, paraardhës etj. Nëse e kemi kthyer mendjen tek ata. Nuk është e nevojshme të adhurohen tasat e temjanit, në vendet perëndimore nuk adhurohen tasat e temjanit, por ato ende kanë sende shpirtërore, drejtuar të ndjerit.

Eksploroni më shumë: Çfarë është 8 Prilli?
READ  Tìm hiểu Loạt ảnh Waifu Anime cực sống động được tạo nên bởi AI mới nhất tháng

Duke e kuptuar këtë, ne e shohim konceptin e çakmakut të tasit të temjanit, jo më shumë të shqetësuar dhe të frikësuar kur prekim ose lëvizim aksidentalisht tasin e temjanit; Jo vetëm kaq, ne kemi plotësisht të drejtën të pastrojmë dhe lëvizim tasin e temjanit. Përveç kësaj, hiri i mbetur në enën e temjanit për një kohë të gjatë do të jetë plot, mund ta hedhim ose ta zëvendësojmë me hi të ri.

A është e paligjshme lëvizja e objekteve në altar dhe lënia në vendin e gabuar?

Altari i Budës zakonisht ka tre tasa temjan: në mes është për të adhuruar Budën, në të djathtë për të adhuruar mbrojtësit e Dharma, perënditë e tokës dhe tokës, dhe në të majtë për të adhuruar paraardhësit. Edhe pse bota shpirtërore nuk banon në tasin e temjanit, nuk këshillohet ta lini tasin e temjanit në rrëmujë.

Sidomos, kur murgjit të kenë marrë tasin e temjanit, ne duhet ta vlerësojmë atë dhe të përpiqemi ta mësojmë përmendësh për të shmangur konfuzionin. Për sa u përket sendeve të tjera të adhurimit si pjatat e ujit, pjatat me fruta, vazot me lule, ne mund t’i zhvendosim ato në çdo pozicion në altar.

A e humbasin pasurinë objektet e vendosura nën altar?

Disa njerëz besojnë se lënia e gjërave nën altar do të çojë në humbjen e pasurisë. Në fakt, ky nocion nuk është i vërtetë. Ne rregullojmë në mënyrë të rregullt dhe të rregullt sende të pastra nën altar si dollapë, rafte, vazo, libra etj., pa humbur pasurinë e çdo familjeje.

Sa tasa me temjan marrin gratë?

Për sa i përket spiritualitetit, nuk ka asnjë dallim midis burrave dhe grave në adhurimin ose përgatitjen e tasave të temjanit. Si burrat ashtu edhe gratë mund të djegin temjan, të shkurtojnë shkopinjtë e temjanit dhe të pastrojnë altarin. Gratë që kanë menstruacione dhe mbajnë higjienën e trupit lejohen ende të djegin temjan, të bëjnë oferta dhe të shkojnë në tempuj për të adhuruar Budën.

Shpresojmë që përmes artikullit të mësipërm, budistët të kenë më shumë njohuri se si të dekorojnë siç duhet altarin në festën Tet, pa besëtytni dhe besime të gabuara për të pritur një vit të ri të qetë dhe të lumtur.

A mund të pastrohet altari muajin tjetër?

Altari është një vend shumë i shenjtë, ndaj mos e pastroni altarin nëse jeni në periudhën tuaj. Është një besim i lashtë që menstruacionet e një gruaje nuk janë të pastra. Personi që pastron altarin duhet të lahet para pastrimit, të mbajë trupin të pastër dhe të ndërrojë rrobat e gjata.

*********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Burimi i përbashkët:

/bao-sai-la-gi-tai-sao-phai-bao-sai/

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Bao sái là gì? Tại sao phải bao sái bàn thờ? . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *