129600 nghĩa là gì? Những truyền thuyết về vũ trụ ở Phương Đông

Rate this post

Çfarë do të thotë 129600?

Dhe rreshtat e parë të tregimit të famshëm të Ngo Thua An Udhëtimi në Perëndim:

“Kam dëgjuar numrin e qiellit dhe tokës, i përbërë nga njëqind e njëzet e nëntë mijë e gjashtëqind vjet (129,600) të quajtur juan, i ndarë në 12 shoqata: Tii Ox Dan, Lepuri, Gjarpri, Kali, Trupi, Gjeli, Qeni, Derr; çdo Esnaf është një mijë e tetëqind vjet (10,800)”

Ky është një trend i ri i nxehtë në platformën Tiktok: “Një filozof parashikoi se 129600 vjet më vonë, gjithçka do të ndodhë përsëri, që do të thotë gjithashtu, atëherë unë mund të të shoh përsëri.”

Çfarë do të thotë 129600?
Çfarë do të thotë 129600?

Legjendat e universit në Lindje

Mitet e hapjes së botës nga Kina janë të shumta dhe jo uniforme. Këtu vetëm ide përmes disa tregimeve.

Fillimi i Botës

Dëgjoni të shpaloset legjenda e Pangu

“Midis kaosit të madh të kaosit, të paqartë dhe të pandarë, si të bardhët e të verdhës së vezës, ishte një njeri me emrin Pangu, i cili krijoi qiellin me qi të lehtë dhe të pastër sipër dhe qi-në e rëndë dhe të errët poshtë për të formuar tokën. . Pangu ndryshon nëntë herë në ditë, çdo ditë një këmbë më i gjatë, qielli shumë më i lartë dhe toka aq e trashë. Kur jetoi për një mijë e tetë mijë vjet, qielli ishte shumë i lartë dhe toka ishte e trashë. Kur të vdisni, sytë tuaj do të bëhen diell dhe hënë, lotët do të bëhen lumenj, dhjami juaj do të bëhet det, trupi juaj do të bëhet mal, mjekra dhe flokët tuaj do të bëhen pemë.

Dhe rreshtat e parë të tregimit të famshëm të Ngo Thua An Udhëtimi në Perëndim:

“Kam dëgjuar numrin e qiellit dhe tokës, i përbërë nga njëqind e njëzet e nëntë mijë e gjashtëqind vjet (129,600) të quajtur juan, i ndarë në 12 shoqata: Tii Ox Dan, Lepuri, Gjarpri, Kali, Trupi, Gjeli, Qeni, Derr; çdo Guild është një mijë e tetëqind vjet (10,800).

Pastaj në fund të festivalit të qenve është kur gjithçka është e errët.

Në Hoi Hoi, gjithçka ishte ende kaotike dhe e pandarë.

Pas pesë mijë e katërqind vjetësh (5400), festivali i derrave ishte gati të përfundonte, të kthehej në fillim, të kalonte në festivalin e Minjve dhe gradualisht të ndahej.

Në festën e Minjve, qielli dhe toka filluan të kishin rrënjë, Yin dhe Yang u bashkuan në rrënjën e të gjitha gjërave.

Mbi 5400 vjet, pikërisht në mes të festivalit të Minjve, gjërat e lehta në qiell fluturojnë deri në Parajsë, duke krijuar Shpirtin e Diellit dhe të Hënës, që është Katër Statujat. Prandaj, thuhet se Parajsa hapet te Miu.

Pas 5400 vjetësh, festivali i Minjve është gati të përfundojë dhe gradualisht festivali i Ox-it ka marrë fund gradualisht.

Pas 5400 vjetësh, pikërisht në mes të festës së Kaut, gjërat e rënda dhe të errëta kondensohen për të krijuar Ujin, Zjarrin, Malin, Shkëmbin dhe Tokën e quajtur Pesë Format, kështu që thuhet se Toka (Kun) hapet në Ka.

Në këtë kohë, kur Yin dhe Yang u harmonizuan, lindi Bagua: Can Kham Can Chan Ton Ly Khon Doai.

Në atë kohë, kishte katër kontinente të mëdha në botë, përkatësisht Dong Thang Than Chau, Tay Nguu Ha Chau, Nam Thieu Bo Chau dhe Bac Cau Lu Chau.

READ  Hòa Minzy là ai? tiểu sử, sự nghiệp, đời tư, tình cảm của nữ ca sĩ

E veçanta është se para Nguyenit të sotëm (lindja e Qiellit dhe e Tokës), në atë teori, përmendej një Nguyen i mëparshëm, por rreshti i parë, “fundi i festivalit të Tuatit”, pra Tuat i Nguyenit të mëparshëm. Kështu, para formimit të kësaj bote, kishte “diçka”, por më pas kaos, për t’u ndarë përsëri, në Qiellin dhe Tokën e tanishme.

Në konceptin e lashtë, kinezët e ndanë botën në tre: Malësia e Epërme është Parajsa, Rrafshnalta e Mesme është Toka, Rrafshnalta e Poshtme është Deti. Vendi i tyre ndodhet në mes të botës, pra është edhe Malësia Qendrore, e ndarë në pesë kostume, e ndarë në katër anët nga një shkretëtirë dhe e rrethuar nga deti, duke përfshirë 4 dete Lindore, Jugore, Perëndimore, Veriore. Në fakt, ata nuk e takuan kurrë detin perëndimor, sepse gjithmonë takuan shkretëtirën.

Fillimi i Botës
Fillimi i Botës

Njerëzit në Univers

Pangu

Sipas kësaj teorie, Pangu është Perandori, pastaj Perandori i Tokës, Perandori i Njerëzimit. Pastaj janë mbiemrat Huu Sao, Toai Nhan dhe më pas Pesë Perandorët.

Huu Sao do të thotë të kesh fole, dmth të bësh fole në një pemë, njerëzit ikin nga egra. Toai Nhan është lloji i personit që di të ndezë zjarr. Zjarri është shpikja më e madhe e njeriut parahistorik. Zjarri është një mjet, një armë, një simbol i qytetërimit njerëzor

Por Tre Perandorët mund të jenë gjithashtu Phuc Hi, Shen Nong dhe Perandori, ndërsa Ngu Long, Huu Sao dhe Toai Nhan janë tre mbretërit. (Tre Mbretërit e Tajlandës së Lashtë ishin të ndryshëm nga Tre Vuongët e Lashtës së Epërme: Thanh Thang, Van Vuong dhe Vu Vuong të Dinastisë Thuong Chu).

Fuhi dhe Nuwa

Fuxi dhe Nuwa janë të dy vëllezër dhe burrë e grua ose dy gjysma të një qenieje, Patriarku Suprem dhe Nëna. Ata kanë lindur në botë vetë, nuk ka pasur asnjë para tyre. Fuxi ishte fillimisht një dragua, Nuwa ishte fillimisht një breshkë, ose të dy kishin të njëjtin trup gjarpëri. Nga kjo lindi njerëzimi. Më pas, emri i familjes Phuc Hi (Fu Hi Thi) pasohet nga mbiemri Than Nong (Shen Nong Thi) dhe më pas Perandori është Tre Perandorët. Pastaj vijnë Pesë Perandorët

Pangu dhe Nuwa

Teoria thotë se Nuwa lindi nga Pangu, dhe më pas me Pangu lindi njerëzimin.

Teoritë janë thjesht legjenda, jo aq të rëndësishme sa mendimi se nuk ka krijues, vetëm natyra lëviz por bëhet thelbësore, gjë që ndryshon nga koncepti i një krijuesi perëndimor. Prandaj, koncepti i Zotit do të thotë vetëm një mbret në qiell, jo Krijuesi i Plotfuqishëm, i Plotfuqishëm (Krijuesi, i Plotfuqishmi). Universi nuk ka sundimtar.

Pavarësisht se kush është paraardhësi, kinezët ende respektojnë tre Fuxi, Shen Nong dhe Perandorin më të rëndësishëm.

Tre personat nderohen si Khai Thien Thien, Thai Hao Hoang God, mbretërit suprem që hapën qiejt dhe rregulluan tokën, fillimi i qytetërimit njerëzor. Kështu, roli i tyre është edhe më i lartë se Perandori Jade, i cili është mbreti i qiellit që shfaqet më vonë.

Phuc Hi – duke parë statujën e parajsës, duke parë tokën, duke parë urtësinë hyjnore të Krijuesit dhe duke përcaktuar Bagua, si bazë për botëkuptimin kinez, duke i mësuar njerëzit të gjuajnë dhe të mblidhen; paraqet fazën e të kuptuarit dhe të shfrytëzimit të natyrës nga njeriu. Phuc Hi njihet edhe si Thai Hao, e cila është shumë e ndritshme dhe e shkëlqyer.

Shen Nong – i mëson njerëzit të kultivojnë, kultivojnë dhe shijojnë çdo gjethe bime për të bërë ilaç, duke përfaqësuar periudhën kur njerëzit pushtuan natyrën, prodhimin bujqësor, së bashku me përdorimin e ilaçeve nga natyra.

READ  Viện lý do quái gở, chồng không chịu chuyển nhà

Perandori – i njohur gjithashtu si Xuan Vien, bën rroba (Fu Xi, Shen Nong përdor vetëm gjethe për të mbuluar trupin e tij), vendos moralin, ligjet, studion trupin për t’u bërë Mjekësi, me shkrimet e brendshme të Perandorit si bazë. Perandori përfaqësoi këtë epokë në të cilën shoqëria u formua ngushtë, u vendosën vlerat kulturore dhe marrëdhëniet shoqërore u standardizuan gradualisht. Perandori konsiderohet paraardhësi i popullit Han.

Tre mbretërit e lashtë i përkasin legjendës, kështu që nuk ka shumë kuptim të caktohen epokat e Fuxi 2852 pes, Shennong 2737 pes dhe perandorit 2697 pes. Më i rëndësishëm është vizualizimi i ndërtimit të qytetërimit, në të cilin për sa i përket perceptimit natyror, Phuc Hi luan rolin më të rëndësishëm, paraardhësi i botëkuptimit lindor.
Njerëzit në Univers

Njerëzit në Univers

Forma e Universit

Nu Wa është Cuu Thien Huyen Nu, një perëndeshë stërgjyshore në konceptet e lashta. Kur Cung Cong dhe Chuc Dung (zot i ujit dhe zjarrit) luftuan, Cung Cong humbi dhe goditi kokën në malin Butu, i cili është një shtyllë që mbështet qiellin, duke shkaktuar rënien e malit, qielli u gris në cepin verilindor, toka. në cepin jugperëndimor dhe bota ishte në rrezik. Nu Wa e kishte trajnuar gurin për të rregulluar qiellin, ajo nuk kishte më nevojë të përdorte shtylla, por qielli ishte i qetë dhe toka ishte ende e shëndetshme.

Koncepti i parajsës është si një mbulesë që mbulon tokën si një çati, me shtylla që e mbështesin atë. Qi e kthjellët por e lehtë ngrihet, ngurtësohet për t’u bërë qiell, kur është vrenjtur, kondensohet dhe bëhet tokë. Kinezët nuk shpjeguan se çfarë ishte mbi qiell dhe sa e thellë ishte toka. Në këtë kohë, ekziston vetëm koncepti i tokës si mbretëria e të vdekurve, jo domosdoshmërisht koncepti i Ferrit ku të vdekurit ndëshkohen, i cili është produkt i transmetimit nga India.

 • Gjithashtu për shkak të dëshirës për të shpjeguar këtë, u formuan tre shkolla
 • Sekti i parë thotë se qielli mbulon tokën, se toka është e sheshtë dhe e sheshtë, se qielli është i rrumbullakët dhe toka është katrore. Por më vonë zbulova se nuk përputhej, kështu që mendova gjithashtu se toka ishte e rrumbullakët. Toka eshte e rrethuar nga deti. Ky koncept i ngjan Evropës mesjetare.
 • Shkolla e Kaosit: Duke u nisur nga Truong Hoanh, ai mendon se qielli dhe toka janë si vezët, por Toka është e pezulluar brenda si një e verdhë veze, më afër së vërtetës. Megjithatë, për shkak se e kanë të vështirë të shpjegojnë më tej, ky fraksion nuk guxon të shkojë larg për të menduar se “pala tjetër” është e njëjta terren me këtë palë.

Sekti i tretë thotë se qielli është pafundësisht i lartë dhe toka është pafundësisht e thellë, si deti. Trupat qiellorë notojnë në qiell si valët dhe baticat e oqeanit. Dhe gjithçka shtrihet në pafundësi horizontalisht, pa formë të caktuar.

Zoti

Besimet lindore janë politeiste, jo monoteiste si Perëndimi. Natyra është vetvetja, vetëm njerëzit (apo edhe kafshët dhe bimët) me aftësi të caktuara mund ta kontrollojnë dhe kontrollojnë, ta detyrojnë të shërbejë sipas gjykimit të tyre, por nuk mund ta krijojnë, si dhe ta shkatërrojnë atë. Kështu jo një, por shumë njerëz, kanë aftësinë të kontrollojnë të njëjtin element të natyrës.

Numri i perëndive është i pafund. Pothuajse asnjë zot nuk mund të qeverisë gjithçka që i përket. Thuy Duc Tinh Quan drejton ujin, por kur uji i derdhur nga ky zot rrjedh poshtë, ai nuk mund të mblidhet, por uji duhet të merret nga lumenjtë dhe liqenet, të qeverisur nga Mbretërit e Dragoit. Ushtria e Frymës së Zjarrit sundon mbi zjarrin, ka mjete ndezëse zjarri, por nuk ka autoritet mbi zjarrin në furrën e baguas, zjarrin samadhi të Budës.

Zotat qiellorë qeverisin elementet e natyrës. Për shkak të futjes së budizmit, shumë perëndi dhe perëndesha kineze me origjinë nga India, identifikuan gjithashtu 33 qiejt, mbreti i të cilëve është Perandori i Jade, i cili ka të njëjtin pozicion si Perandori i Zotit si Indra. ) dhe jo Krijuesi. Në qiell, një strukturë shoqërore është krijuar ashtu si në tokë. Ka grada të larta dhe të ulëta, ka mosmarrëveshje, ka përvetësim, vrasje, edhe martesa dhe lindjen e fëmijëve. Ekziston një zot i vogël, i përulur, i cili duhet t’i shërbejë një perëndie më të lartë, të shpërblejë, ndëshkojë dhe të promovojë. Zotat janë krejtësisht një shoqëri, një shoqëri imagjinare që të vdekshmit ëndërrojnë, ku bëjnë punë sipas të drejtave dhe detyrimeve të tyre dhe nuk kanë pse të shqetësohen për jetën materiale.

READ  Cách sử dụng Google Photos trên Windows 10

Përveç perëndive, ka edhe zana. Ata janë kultivuesit që kanë arritur nivelin e integrimit me natyrën dhe janë të pavdekshëm. Zana nuk ka pozitë, më shumë liri se zoti, por edhe më pak fuqi se zoti.

Trupat qiellorë drejtohen nga perëndi. Por ata gjithashtu veprojnë vetëm si agjentë. Lëvizjet e trupave qiellorë nuk përcaktohen nga ata, por nga vetë trupat qiellorë. Rruga e Diellit dhe Hënës nuk mund të ndryshohet nga Dielli dhe Tai Yin. Kur këta njerëz duhet të largohen nga “toka” e tyre (siç urdhëroi Perandori Jade, për shembull), trupat qiellorë ende lëvizin normalisht.

Në librin me tregime “Zoti i erës”, është e mundur të shihet se si njerëzit lidhen me trupat qiellorë. Roli i perëndive është i kufizuar në qeverisjen e gjërave vetëm me njerëzit në terren.

Edhe pse perënditë janë të pavdekshëm dhe mund të jenë të pavdekshëm, ka ende një koncept më të madh se Fati. Madje mund të quhet Thien Manh, Parajsë. Ky është ligji objektiv, i cili ka vepruar për të lindur universin, dhe perënditë janë vetëm një pjesë e vogël e natyrës, nuk mund të jenë jashtë këtij ligji.

Nëse ka ardhur Fati, atëherë Sun Wukong mund të jetë gjithashtu Zot.

(Kur u prezantua Budizmi, mendimet u formuan përtej atij rrethi të Fatit.)

Kur mbërritën për herë të parë në Kinë, misionarët perëndimorë duhej të përdornin emrin Zot për të thirrur Krijuesin, pastaj ta ndryshonin atë në Zot, për ta dalluar atë nga perënditë që ishin vetëm perëndi.

 • Disa perëndi të rëndësishme
 • Perandori i Jade Perandori: titulli i plotë është Cao Thien Thuong Thanh Dai Tu Nhan Fake Jade Perandori Dai Thien Ton Huyen Khuong Cao Zot.
 • Horoskopi i Madh i Polit të Veriut të qytetit të mesëm (disa njerëz identifikohen me Perandorin Jade)
 • Thap Thap Ly Thien Vuong (Ly Tinh): i pari në betejë
 • Katër mbretërit e mëdhenj qiellorë përfshijnë: Tang Truong, Quang Muc, Da Van dhe Tri Quoc, të cilët ruanin katër portat e Lindjes, Perëndimit, Jugut dhe Veriut (këta katër u morën nga India).
 • Cuu Dieu Tinh Quan: përfshin Thai Yin, Thai Duong Tinh, Thien Vuong dhe Kim Moc Thuy Hoa Tu Tinh Quan
 • Njëzet e dy kupa Tu
 • Zoti i tridhjetë e gjashtë Thunder
 • Katër direktivat e Gong Tao: Koha (orë), Japonia (ditë), Hëna (muaj), Tinh (viti)
 • Pesë muzikat e parajsës dhe tokës

Tre Thanh, Katër Perandorë, Pesë Pleq, Gjashtë Tiranë, Shtatë Juanë, Tetë Pola, Nëntë Magjike, Dhjetë Dollarë

********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Të përgjithshme

E drejta e autorit të artikullit i përket shkollës së mesme Le Hong Phong. Çdo kopjim është mashtrim!

Autori: – Shkolla Le Hong Phong

Burimi: /129600-nghia-la-gi-nhung-truyen-thuyet-ve-vu-tru-o-phuong-dong/
Cảm ơn bạn đã đọc bài viết 129600 nghĩa là gì? Những truyền thuyết về vũ trụ ở Phương Đông . Đừng quên truy cập Cakhia TV Trang web xem trực tiếp bóng đá không quảng cáo hot nhất hiện nay

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *